Nieuws Horeca
Eindelijk mag ondernemer Jurgen oude officiershuisjes tot vakantiepark ombouwen
Al sinds 2015 heeft ondernemer Jurgen Beumer (56) een droom: hij wil van het terrein naast het bekende Fort 1881 in Hoek van Holland een sfeervol recreatieoord maken, met hotelkamers en vakantiehuisjes. Maar vertragingen, corona, ziekte en een rechtszaak gooiden roet in het eten. Tot nu toe: eindelijk lijkt het dan tóch te gaan lukken.

Jurgen Beumer voor de officiershuisjes waar hij hotelkamers van wil maken. Foto: Roel Dijkstra
Beumer ziet het al helemaal voor zich wanneer hij het voormalige marechausseeterrein in Hoek van Holland oploopt. ,,Kijk, de hekken gaan weg zodat het één groot gebied wordt. In de officiershuisjes die hier staan willen we zestien hotelkamers verwezenlijken. De fortwachterswoning wordt een vakantiehuisje voor bijvoorbeeld gezinnen, daarvan mogen we er nog een kopie naast bouwen.”
In totaal moeten er straks zo’n zestig gastenverblijven op het terrein komen te staan. Daarvan wordt een deel nieuw gebouwd: ,,Hier richting het water willen we een rij studio’s zetten, die deels onder de grond liggen net als het fort. Een soort hobbithuisjes. Je hebt hier ook een geweldig uitzicht over de kust'', aldus de ondernemer in het AD.
''Het is een enorme opluchting dat het nu toch gaat lukken. Als we de zaak niet hadden gewonnen denk ik dat ik afscheid genomen had''
Gemeente Rotterdam mag tóch erfpachtovereenkomst met ondernemer aangaan
Bijna was er een streep door al die mooie plannen gegaan. Even leek het erop dat de gemeente Rotterdam het terrein niet aan Beumer mocht gunnen zonder eerst andere partijen ook de kans te geven. Maar afgelopen week besloot de rechter dat de gemeente Rotterdam tóch een erfpachtovereenkomst met Beumer mag aangaan.
,,Het is een enorme opluchting dat het nu toch gaat lukken. Als we de zaak niet hadden gewonnen denk ik dat ik afscheid genomen had. Ik heb de afgelopen jaren zoveel geïnvesteerd in het fort en de plannen voor het Marechausseeterrein. Het was te zuur geweest als een lachende derde daarmee vandoor was gegaan.”
Lees ook: KHN's nieuwe voorzitter Marijke Vuik: ‘Horeca biedt zoveel carrièrekansen’
Eerste in de rij
,,Al zo lang als ik Fort 1881 heb, is het mijn bedoeling het marechausseeterrein erbij te betrekken. Van een museum alleen kom je niet rond, je wil dat mensen ook blijven overnachten”, legt Beumer uit. Die wens sprak de ondernemer al uit toen hij in 2015 de eeuwigdurende pachtovereenkomst met de gemeente sloot. ,,Dat terrein was toen nog in handen van Rijksvastgoed. We maakten de afspraak dat ik de eerste in de rij zou zijn, als het ooit vrijkwam.”
Dat gebeurt in 2018: ,,Rijksvastgoed gaf aan het te willen verkopen. De gemeenteraad is in 2019 akkoord gegaan met de aankoop van het terrein, om het later aan mij door te verkopen.” Maar begin 2020 houdt de coronapandemie de wereld in zijn greep en komen veel zaken op een lager pitje staan. Zo ook de aankoop van het marchausseeterrein.
Openbare selectieprocedure moet worden doorlopen
Vier jaar later, in 2022, is het gebied dan toch in handen van gemeente Rotterdam en wordt het voornemen met Beumer wederom een erfpachtovereenkomst te sluiten gepubliceerd. Volgens de gemeente is hij op dat moment de enige reëele kandidaat omdat hij de grond waarop het fort zich bevindt ook al pacht en die twee bij elkaar horen.
Dát stuit FAS2, het ontwikkelingsbedrijf van familie Van Bergen uit Hoek van Holland, tegen de borst en dus melden zij in het najaar van 2022 dat zij óók mee willen dingen naar het terrein. Omdat de gemeente Rotterdam dit verzoek afwijst, spant FAS2 een kort geding aan.
Met succes: de rechtbank stelt rond de jaarwisseling dat er meerdere kandidaten zijn voor het terrein en dat de gemeente Rotterdam dit dus niet zomaar kan gunnen aan één partij. Er moet eerst een openbare selectieprocedure worden doorlopen.
Lees ook: Bij hotelier Tony gaan de batterijen aan om te kunnen föhnen
Alpe d’HuZes fietsen
Het jaar 2022 is ook om andere redenen niet gemakkelijk voor Beumer: ,,Ik ben het afgelopen jaar behandeld voor tongkanker. Doordat ik wat zwaarder was, rookte en dronk werd er in eerste instantie gedacht dat ik slaapapneu had. Maar na een scan bleek ik een grote tumor achterin mijn mond te hebben”, legt hij uit.
Na een operatie, chemokuren en bestralingen is Beumer inmiddels ‘schoon’ verklaard. ,,Ik heb zelfs de Alpe d’HuZes gefietst. Onderweg zag ik steeds bordjes: ‘opgeven is geen optie’. Dat geldt ook voor mijn plannen met het gebied rond het fort. Dit is mijn levenswerk”, benadrukt hij.
De gemeente is de belofte uit 2015 echter niet vergeten en spant een hoger beroep aan. Deze week valt het besluit de andere kant op: omdat Beumer al langere tijd gegadigde was, mag de gemeente tóch met hem in zee.
Het ziet er dus naar uit dat Beumer zijn dromen nu eindelijk mag gaan verwezenlijken: ,,Het is de bedoeling dat we dit jaar nog de overeenkomst tekenen. Het is een gebied van 2,5 hectare, dan ben ik grootgrondbezitter.”
''Achteraf had ik liever gezien dat de gemeente zich constructiever had opgesteld en ons als partijen bij elkaar had gebracht. Dan was het misschien niet zover gekomen''
Eerste gasten in laatste kwartaal 2024?
Hij is er van overtuigd dat hij goud in handen heeft: ,,Deze plek gutst van de potentie zo aan het water. Ik heb vroeger een strandtent gehad, maar dit is ook geweldig. Bezoekers kunnen straks het museum bezoeken, eten in het bijbehorende restaurant en hier overnachten.”
Volgens de ondernemer kan er nu vaart gemaakt worden: ,,Hopelijk slapen de eerste gasten hier in het laatste kwartaal van 2024", voorspelt hij. Het huidige bestemmingsplan biedt ruimte voor restauratie en verbouwen. Voor de nieuwbouw die Beumer beoogt, zijn nog wel wijzigingen in het bestemmingsplan nodig.
Om de tafel
FAS2 koestert geen wrok na het verlies van de rechtszaak: ,,Inmiddels hebben wij van de gemeente stukken ontvangen over hoe de afspraken met Beumer tot stand zijn gekomen. Het heeft heel lang geduurd voor we die kregen, maar met de kennis van nu waren we de zaak nooit begonnen”, aldus Diana Vink van FAS2. Over de precieze inhoud van die stukken, doet Vink geen uitspraak.
,,Uiteindelijk zijn we beiden ondernemers en willen we ons inzetten voor het toerisme in het dorp. Achteraf had ik liever gezien dat de gemeente zich constructiever had opgesteld en ons als partijen bij elkaar had gebracht. Dan was het misschien niet zover gekomen.” Vink wil graag met Beumer om de tafel: ,,Wij zien nog steeds veel in de plannen voor het terrein en hebben het vermogen dat te realiseren. De bal ligt nu bij hem.”
Beumer reageert: ,,Ik begrijp waarom ze het hebben geprobeerd, als ik hen was had ik dat misschien ook wel zo gedaan. Praten kan altijd, ook van mijn kant is er geen rancune.”
Lees ook: Ondernemers Ruud en Jan runnen na vallen en opstaan met succes hotel-restaurant in Dordogne