Nieuws Horeca

Kattencafé in Twente heeft succesvol eerste jaar achter de rug

Een jaar geleden opende kattencafé en cadeauwinkel KatDeau aan de Anninksweg in Hengelo. Inmiddels komen bezoekers uit het hele land speciaal naar haar café, om de vijf bijzondere sphynxkatten te bewonderen, schrijft Tubantia Hengelo. Dat het zo'n succes zou worden, had eigenaresse Dominique Mulder (27) nooit verwacht.

Tanja Olijslager | Foto: Christian van der Meij 18 augustus 2017

Kat Deau2

Ze hebben een duivelse blik en worden vaak vergeleken met Smeagol uit de film Lord of the Rings. Of met Gremlins. Maar ET kan ook, of Yoda uit Star Wars. De vijf sphynxkatten van kattencafé KatDeau mogen er dan eng uitzien met hun naakte lijfjes, kleine koppen, grote lichtkleurig ogen en lange dunne staarten, ze heten gewoon Borrel, Nootje, Cashew, Pretzel en Tuc. "Maar bovenal zijn ze ontzettend lief en zachtaardiger dan de meeste andere kattensoorten", vindt hun baasje Dominique Mulder (27) en eigenaresse van het kattencafé.

KatDeau aan de Anninksweg bestaat zondag precies een jaar. En dat moet gevierd worden, vindt Mulder. Van 12.00 tot 15.00 uur is iedereen welkom. Er zijn allerlei activiteiten, hapjes en drankjes. "Ik had een jaar geleden niet gedacht dat het zo'n succes zou worden. Het café zit altijd vol."

Lees ook: Eerste kattencafé in regio Twente

Docente

Maandag, dinsdag en woensdag staat Dominique Mulder als docente Engels voor de klas. Op woensdag, zaterdag en de laatste zondag van de maand runt zij KatDeau. Iedere bezoeker kan via de website een tafel reserveren voor twee uur. Spontaan binnenvallen voor een kop koffie is er niet bij, tenzij andere gasten eerder vertrekken, dan is er even een plek. Of je moet een cadeautje willen kopen. "Er zijn ook maar vijftien zitplaatsen, dus is het zo vol", zegt Mulder.

De meeste bezoekers komen speciaal voor de vijf naaktkatten. Ze horen bij het interieur. De dieren lopen vrij rond, springen op schoot, op je schouders, kruipen in je tas of op tafel.

Niet snoezig

Wil je het lekkers bij de koffie graag zelf opeten, dan is het handig om dat ook snel te doen. Voor je het weet, verdwijnt het anders in een kattenmaag. Nootje, Cashew, Pretzel, Borrel en Tuc zijn de baas. "Maar ik neem aan dat je daar ook rekening mee houdt als je hier komt", vindt Dominique. "Je mag ze trouwens ook zelf oppakken en aaien. De katten vinden alles goed."

Toch zijn er ook voorbijgangers die vol afschuw een blik op de sphynxkatten werpen als ze samen lekker voor het raam liggen te zonnen. Mulder geeft toe dat ze het zelf ook maar enge beesten vond, toen ze voor het eerst kennis maakte met dit kattenras . "Snoezig kun je ze niet noemen", erkent ze. "Maar ik was direct verkocht toen ik er een in mijn armen had."

Suède

Een naaktkat moet je ervaren, vindt ze. "Het is misschien even wennen als je ze aanraakt. Ze voelen als suède. Lekker zacht. De meeste bezoekers zijn direct verliefd op ze. Sphynxkatten zijn slim, speels, ondeugend en houden enorm van aandacht en knuffels. Het zijn net honden. Voordeel is ook dat je ze, door hun naakte huid, kunt aanraken als je allergisch bent."

Genoeg plannen

Het afgelopen jaar heeft Mulder een grote vaste klantenkring opgebouwd, ongeveer 95 procent daarvan is vrouw. "Ik kijk niet eens meer op als ik hoor dat iemand twee uur heeft gereden om speciaal hier te komen", zegt Dominique. Wat ze zelf het belangrijkste vindt, is de gezelligheid. "Door de katten is iedereen vrolijk. Als je ziet wat voor fratsen ze uithalen, lig je regelmatig dubbel van het lachen. Maar omdat er niet meer dan vijftien mensen per twee uur aanwezig zijn, krijg je ook snel een groepsgevoel. Je zit dichtbij elkaar en praat gemakkelijk met degene die naast je zit. We doen vaak een gezelschapsspel samen. Kwartetten of zo. Het is eigenlijk net alsof je met elkaar in een woonkamer zit."

Voorlopig gaat Dominique Mulder nog door met haar kattencafé en cadeauwinkel ineen. Hoewel ze genoeg andere plannen heeft. "Ik wil graag een eigen cadeaulijn opzetten èn met mijn katten op pad gaan. In het café komt regelmatig een groep bejaarden met dementie. Zij vinden het geweldig de katten te knuffelen. Het lijkt me prachtig om verpleeghuizen te bezoeken. Het is zo mooi te zien hoe bewoners opfleuren van contact met een dier. Toch zal ik daarnaast altijd docente Engels blijven. Dat is ook mijn passie. In het café luister ik naar de verhalen van klanten, in de klas moeten ze naar mij luisteren."

Ik kijk niet eens meer op als ik hoor dat iemand twee uur heeft gereden om speciaal hier te komen.

Dominique Mulder, eigenaresse KatDeau