Nieuws Horeca

KHN eist versoepeling maatregelen, wetenschap vindt mondkapjes horeca 'noodzakelijk'

Aan de vooravond van het spraakmakende kort geding dat Koninklijke Horeca Nederland (KHN) heeft aangespannen tegen de staat, lijken recente ontwikkelingen de zaak van KHN niet goed gezind. Een lokale coronahaard onlangs in een café in Hillegom en wetenschappelijk onderzoek dat pleit voor het dragen van mondkapjes in de horeca passen niet bij de eis van de branchevereniging om juist meer versoepeling van de coronamaatregelen. Het kort geding dient donderdag om 11.00 uur in Den Haag.

Thomas Hendriks & Robbert Daalder 22 juli 2020

Stratumseind horeca avond

Dit eist KHN in kort geding

KHN eist in kort geding dat de staat wordt veroordeeld om zo snel mogelijk versoepelingen van de coronamaatregelen door te voeren voor de Nederlandse horeca. KHN neemt deze stap omdat de maatregelen die nu gelden in de horeca veel strenger zouden zijn dan noodzakelijk. Ze zijn willekeurig en staan haaks op versoepelingen die op andere gebieden wel zijn doorgevoerd.

Uit het persbericht: ,,Het water staat horecaondernemers aan de lippen: er wordt op dit moment geen enkel perspectief geboden en voor velen dreigt faillissement. Door in de maatregelen verder te gaan dan nodig is, handelt de staat niet alleen onrechtmatig jegens horecaondernemers, maar ook in strijd met grondrechten.'' Eerder deze maand stapte KHN al uit het overleg met de overheid, in de politiek een opmerkelijke zet omdat ‘je altijd in gesprek moet blijven’.

  • Tot negen mensen bij elkaar, geen anderhalve meter op terrassen. Meer over de voorstellen van KHN en hun reden om een kort geding tegen de staat aan te spannen lees je hier.

28 besmettingen te herleiden naar cafébezoek Hillegom

Slecht nieuws voor iedereen uit Hillegom. Het aantal besmettingen dat sinds zaterdag 11 juli kan worden gelinkt aan een bezoek aan café De Kleine Beurs in die gemeente steeg woensdag naar 28. Gezien de activiteiten van de bezoekers sindsdien worden ‘meer besmettingen, maar geen honderden’ verwacht. De eigenaar van het café zegt de coronamaatregelen te hebben nageleefd. Hij weet niet hoe de besmetting is begonnen. De Kleine Beurs is momenteel gesloten.

‘Toename van het aantal besmettingen is natuurlijk niet te wijten aan het feit dat de horeca weer open is’

Woordvoerder KHN

KHN: 'Besmettingen zijn logisch gevolg van de versoepelingen'

In een reactie op de gebeurtenissen in Hillegom zegt een woordvoerder van KHN: ,,Nu de overheid sinds 1 juli een aantal noodzakelijke versoepelingen heeft doorgevoerd en hierdoor het aantal vrijheden is toegenomen, betekent dit dat de kans op besmettingen kan toenemen. We zien dit op enkele plekken (lokaal) gebeuren en helaas soms ook in de horeca."

,,Maar de toename van het aantal besmettingen is natuurlijk niet te wijten aan het feit dat de horeca weer open is. Het is een logisch gevolg van de versoepelingen die over de hele linie en voor vrijwel alle sectoren zijn doorgevoerd. Mensen gaan er weer meer op uit en komen weer samen. Men mag weer vrijer reizen, sporten in sportscholen, contactsporten beoefenen en ook thuis zoekt men elkaar steeds meer op. Uiteraard gelden de overheidsmaatregelen en de adviezen van het RIVM nog steeds, al zorgt dit in sommige gevallen voor uitdagingen.”

'Het feit dat er enkele besmettingen in de horeca hebben plaatsgevonden, maakt het nog geen trend'

Woordvoerder KHN

'Draagvlak voor restricties neemt bij publiek in rap tempo af'

Woensdagavond deed minister Grapperhaus van Justitie en Veiligheid in een ingelaste persconferentie een beroep op iedereen om zich zo strikt mogelijk aan de maatregelen te houden. ,,Zo niet, dan is de kans groot dat burgemeesters lokaal strengere maatregelen moeten gaan nemen.” Grapperhaus riep met name jongeren op zich beter aan de regels te houden. Ook deze ontwikkeling lijkt KHN niet in de kaart te spelen. De woordvoerder: ,,We zagen al eerder het gedrag binnen de samenleving veranderen; het draagvlak voor de restricties neemt bij het publiek in rap tempo af. Een logische ontwikkeling als men kijkt naar de realiteit in het straatbeeld en de vrijheden die inmiddels zijn toegestaan. Het feit dat er enkele besmettingen in de horeca hebben plaatsgevonden, maakt het echter nog geen trend. KHN volgt de ontwikkelingen op de voet en we blijven onze leden oproepen er alles aan te doen om de veiligheidsmaatregelen te hanteren. Elke besmetting is er een te veel en wij nemen onze verantwoordelijkheid. Overvolle cafés zijn en blijven uit den boze.”

Lees ook: Dirk Beljaarts (KHN): 'Zegt het kabinet nou eigenlijk, de helft van de horeca mag failliet?'

Hoogleraar Lohse: ‘Absoluut noodzakelijk dat in de horeca mondkapjes worden dragen'

Een constatering dat mondkapjes in de horeca wellicht kunnen bijdragen aan het voorkomen van besmetting past ook niet bij de gewenste versoepeling van de maatregelen. Eerste resultaten (woensdag bekendgemaakt) van een groot onderzoek dat vooraanstaand hoogleraar en natuurkundige Detlef Lohse van Universiteit Twente uitvoert, wijzen uit dat kleine druppeltjes in de lucht een grotere rol bij de verspreiding van het virus spelen dan werd gedacht.

Hij noemt het ‘absoluut noodzakelijk’ dat in de horeca mondkapjes worden dragen. Dat geldt ook voor andere binnenruimten waar meer mensen bij elkaar komen en in voetbalstadions. In verschillende Europese landen geldt deze maatregel al. Pas aan tafel in het restaurant mag het mondkapje weer af, maar zodra je gaat bewegen moet het weer op. KHN, gevraagd naar een reactie op dit bericht: ,,We hebben het nieuws ook gelezen. Koninklijke Horeca Nederland volgt de adviezen van het kabinet en het RIVM en we houden hun berichtgeving nauwlettend in de gaten. Als zij dit advies overnemen, dan kunnen we hier opnieuw op reageren.”

  • Het RIVM erkent inmiddels schoorvoetend dat de verspreiding van covid-19 via aerosolen (kleine druppels in de lucht) niet langer genegeerd kan worden. Meer over het onderzoek daarnaar lees je hier.

KHN: 'Publiek moet ook verantwoordelijkheid nemen'

KHN adviseert haar leden ondertussen om zich aan deze regels te houden. ,,We zien dat dit over het algemeen ook goed gaat. We hebben er tenslotte allemaal belang bij dat het virus niet verder oplaait, maar juist wordt teruggedrongen. Maar we roepen ook het publiek op om hun verantwoordelijkheid te nemen. Houd je aan de regels en blijf thuis bij klachten. Van de horeca op haar beurt mag verwacht worden dat zij minimaal de hygiënische maatregelen nemen die in het protocol voor de horeca staan. Alleen zo kunnen we een verdere verspreiding van het virus voorkomen, zorgen voor een veilig (horeca)klimaat en ervoor zorgen dat we ook de komende periode verder kunnen versoepelen.”

Alles over, voor én door ondernemers in je mailbox.

Ontvang twee keer per week onze nieuwsbrief met inspirerende ondernemersverhalen en informatieve artikelen.