Nieuws Horeca

KHN zoekt opvolger voor Robèr Willemsen

Robèr Willemsen stopt als voorzitter van Koninklijke Horeca Nederland (KHN). Zijn termijn verstrijkt in januari 2023. Om die reden zoekt Koninklijke Horeca Nederland een opvolger. Johan de Vos is genoemd als kandidaat.

Rodrick de Munnik en Robbert Daalder 22 juni 2022

Rober willemsen khn

Robèr Willemsen.

Zes jaar is Willemsen nu voorzitter van KHN en daarmee is een verlenging van zijn voorzitterschap uitgesloten. Hij mag niet meer bijtekenen. Willemsen is naast voorzitter van KHN zelf ook horeca-ondernemer en eigenaar van zeven bedrijven, waaronder het in Rotterdam bekende Melief Bender.

Lees ook: Robèr Willemsen (KHN) hekelt paniekzaaierij rond nieuwe coronagolf

Hoewel de voorman dus nog niet weg is, is het verleidelijk nu al de balans op te maken. Willemsen heeft onder zijn voorzitterschap tropenjaren gekend, met name natuurlijk vanwege de coronapandemie en de impact die de lockdowns hadden en hebben op de leden van KHN. Willemsen toonde zich een strijder, die de stevige taal en de confrontatie niet schuwde.

Onlangs hekelde hij nog in het radioprogramma Met de kennis van nu de communicatiewijze van de overheid als het gaat om de toenemende hoeveelheid coronabesmettingen. Die drukt de horeca weer in de onzekerheid. ,,We moeten goed letten op de manier waarop we communiceren”, zegt Willemsen tijdens het telefoongesprek met presentator Ron Vergouwen. ,,Er wordt een hoop paniek gezaaid terwijl we met elkaar nog altijd een vaccinatiegraad hebben opgebouwd. Deze nieuwe golf hoeft helemaal niet erg te worden.”

Lees ook: KHN roept in tijden van inflatie op: 'Verhoog de lasten voor ondernemers niet'

Johan de Vos denkt na over kandidaatschap

Het zijn grote schoenen om te vullen. Iemand die net zo uitgesproken is als Willemsen, is Johan de Vos. De Bredase ondernemer, niet toevallig vice-voorzitter van de KHN-afdeling Breda. Zelfde type. Hart op de tong. Bevlogen voor de goede zaak. Wat opvalt: op Linkedin wordt zijn naam al regelmatig getagd.

Is hij in de markt om Willemsen op te volgen? Hij zegt niet bij voorbaat 'nee' ,,Je bent niet de eerste die het vraagt. Het is wel iets waar ik héél goed over na moet denken. De afgelopen tweeënhalf jaar hebben ontzettend veel energie gekost en eerlijk gezegd ben ik er nog steeds van aan het bijkomen. Hetzelfde geldt voor mijn gezin. Ik ben ook niet het type dat even op de winkel past. Het voorzitterschap ga je voor minimaal drie jaar aan. En als we gaan, dan gaan we goed. Dan wil ook doorpakken en zaken voor elkaar krijgen.”

De Vos twijfelt of hij de juiste man is op de juiste plaats. ,,Er zijn zoveel kleuren binnen de horeca. Degene die ik nu vertegenwoordig, is die van het bruine café. Dat is compleets iets anders dan het sterrenrestaurant van Jonnie Boer. Kun je de vertaalslag maken om je geluid wat breder in te zetten? Het is een ontzettend breed scala dat vertegenwoordigd dient te worden."

Johan de Vos: ,,Dit is wel iets waar ik héél goed over na moet denken."

Discussie over welke koers te varen

Tegelijk is er de enorme drang om iets goeds te bewerkstelligen voor de ondernemers aan wie hij zijn hart heeft verpand. Er staat nogal druk op, beaamt De Vos ,,Het feit dat iedereen iets van je vindt zodra je KHN als voorzitter vertegenwoordigt, is ook iets om rekening mee te houden. Het is niet erg als men soms niet positief over je is, want zonder wrijving geen glans. Maar er zal discussie ontstaan over welke koers te varen. De coronacrisis is de grootste crisis die de horeca ooit heeft gekend. Het gaat nu om het voortbestaan. De grote vraag die daar bij komt kijken, is hoe je recht doet aan een ieders wensen."

Lees ook: Voorzitter Koninklijke Horeca Nederland heeft voor het eerst slapeloze nachten

Wie de nieuwe voorzitter ook wordt, hij/zij wordt geacht drie dagen in de week voor de ondernemers in de horeca klaar te staan, naast zijn eigen werk. Brancheorganisatie KHN vertegenwoordigt 18.000 horecaondernemers en meer dan 250.000 horecamedewerkers. Landelijk en lokaal. Van klein tot groot. Landelijk bestuurslid Saskia Geraeds: ,,Binnen ons bestuur heerst een ontspannen sfeer. Discussies gaan we niet uit de weg, maar we hebben altijd respect voor elkaars mening.”

Blijf op de hoogte van het laatste nieuws voor ondernemers.

Ontvang dagelijks onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van het laatste ondernemersnieuws