Nieuws Horeca

Kleedjes, kachels en bockbier: zo trek je een vol herfstterras

Omdat de horeca momenteel vooral in het nieuws is met het Utrechtse restaurant Waku Waku dat klanten weigert te controleren op de QR-code, zouden we bijna vergeten dat het inmiddels herfst is. Een seizoen waarin je als horecaondernemer nog genoeg omzet uit je terras kunt halen. Geen overbodige luxe na een wat ons betreft matige zomer. We hebben een aantal tips voor je op een rijtje gezet om de ‘opgelopen schade’ enigszins te kunnen herstellen met een goed herfstterras.

David Bakker (De Restaurantkrant) 29 september 2021

Shutterstock 1560284885

Een kachel op je herfstterras zorgt ervoor dat je gasten het aangenaam warm houden, langer blijven zitten en dus meer spenderen. Foto: Shutterstock

Sinds het coronavirus de complete horeca flink door elkaar schudde, zijn de herfst- en winterterrassen relatief nieuwe fenomenen. De routing van het terras, de afstand tussen de tafels, de juiste plaatsing van een eventuele debrasseertafel (sorteerstation voor de bediening), de aankleding van het terras en bijvoorbeeld de signing voor klanten zijn facetten om goed over na te denken. Hetzelfde geldt voor de plaatsing van je (elektrische) kachels en de wijze waarop je parasols verstevigt.

Zorg voor een extra bar op het herfstterras

Omdat de afstand van de keuken en bar naar het terras zo kort mogelijk moet zijn, doe je er goed aan om een extra bar op het terras te realiseren. Deze kan worden gebruikt als punt waar dranken worden uitgeserveerd of dienst doen als debrasseertafel om de extra meters richting keuken ietwat te beperken. We kampen tenslotte nog altijd met een nijpend personeelstekort. Let op: gebruik je dit extra punt daadwerkelijk als debrasseertafel, zet deze dan op een onopvallende plek op het terras. Met een loopje tussen de tafel en de keuken kunnen de zogeheten ‘runners’ de vaat eenvoudig wegwerken.

Ga met leveranciers in gesprek welke bockbieren ze kunnen leveren en organiseer een proeverij

Kleedjes en kachels doen gasten langer blijven zitten

De ervaring leert dat mensen het liefst zo lang mogelijk buiten blijven zitten. Vanwege de frisse lucht, maar toch ook vanwege het coronavirus. Veel mensen zijn nog altijd angstig om dicht op elkaar te zitten en zo het risico te lopen besmet te worden. De herfst vraagt, mede daardoor, om een ander terras dan de zomer. De temperatuur ligt uiteraard lager en dus doe je er goed aan om kleedjes en kachels aan te bieden. Dit zorgt ervoor dat je gasten het aangenaam warm houden, langer blijven zitten en dus meer spenderen. Zijn er kachels op het terras? Zorg er dan voor dat ze goed zichtbaar zijn vanaf de straatkant. De aanwezigheid van een kachel of sfeerhaard kan een gast nèt doen overtuigen om wel plaats te nemen terwijl de temperatuur het misschien niet helemaal toelaat.

Heb je krijtborden in huis of een andere vorm van signing? Maak er optimaal gebruik van door je gasten te laten weten dat je kleedjes en/of kachels hebt! Houd echter wel rekening met het duurzaamheidaspect, zowel voor jezelf als voor de gast. Laat kachels niet onnodig branden. Dat is slecht voor de portemonnee en een potentiële afknapper voor de gast die energie onnodig de lucht in ziet worden geblazen.

Bockbier en de herfst: noem het gerust een twee-eenheid. Foto: ANP

Lees ook: 'Naïef om te denken dat prijzen in horeca niet omhoog gaan'

De herfst: wildseizoen met bockbieren

De herfst laat zich op culinair vlak vooral kenmerken door het wildseizoen en bockbieren. Warme gerechten met prachtige bieren. Kondig zaken ruim van te voren aan. Ga je over een aantal weken de bierkaart aanpassen? Laat het weten. Begint het wildseizoen over enkele dagen? Laat het weten. Vertel, deel en communiceer. Dat doen jouw gasten ook en zo gaat het vuurtje lopen. Ga met leveranciers in gesprek welke bockbieren ze kunnen leveren en organiseer een proeverij.

Praktische zaken als het regelen van de juiste vergunningen is uiteraard stap één, maar vergeet niet ook de praktische zaken op het herfstterras te regelen. De wind waait in dit seizoen harder dan in de zomer; zorg dat parasols goed verstevigd in de sokkel staan en dat objecten die door de wind gevangen zouden kunnen worden uit de wind blijven. Op deze manier zitten jouw gasten nog tot ver in november veilig en warm te genieten van een amberkleurig bockbier en verleng jij als horecaondernemer het terrasseizoen.

Blijf op de hoogte van het laatste nieuws voor ondernemers.

Ontvang dagelijks onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van het laatste ondernemersnieuws