Nieuws Horeca

Roy bouwde in 10 jaar tijd een waar koffiewal­hal­la, en nog is het niet klaar

De tijd dat in elk huishouden aroma rood uit een apparaat pruttelde, lijkt achter ons te liggen. „In menig gezin staat nu een bonenmachine in de keuken, of de wens is er”, zegt Roy Meijerink. Sinds tien jaar runt hij in Almelo de Koffiefabriek, een winkel waar hij de betere koffies en koffiemachines aan de man brengt.

Ferry de Goeijen (AD) 31 oktober 2022

Koffiefabriek almelo koffie

Roy Meijerink begon tien jaar geleden met de verkoop van koffiemachines aan met name bedrijven. De Koffiefabriek is sindsdien flink gegroeid, met eigen merken, een winkel en binnenkort ook een horecagelegenheid, waar mensen bovendien workshops kunnen volgen. Foto: Emiel Muijderman

Je moet maar durven: in coronatijd verhuizen naar een groter pand. Tussen de lockdowns door, in januari 2021, waagde Roy Meijerink de stap. Even was er onzekerheid, maar het heeft goed uitgepakt. „We zijn hier begonnen met koffie-to-go. Het is een succes. En ’s ochtends staan scholieren in de rij voor ijskoffie,” zegt hij in het AD. Een succesverhaal over lef, trots en het ‘zwarte goud’.

Want er zit nog meer in het vat. De voormalige garage naast zijn pand aan de Ootmarsumsestraat wordt momenteel verbouwd tot een horecagelegenheid, waar mensen alle soorten koffie en thee kunnen drinken, maar waar ook workshops en trainingen over onder meer latte-art gegeven gaan worden: de bekende figuurtjes in het melkschuim.

"De koffie moet gewoon top zijn. Je merkt dat dit een soort eerste le­vens­be­hoef­te is bij mensen"

Meijerink is apetrots op wat hij in tien jaar heeft bereikt. In oktober 2012 begon hij met de Koffiefabriek, waarmee hij zich vooral richtte op de zakelijke markt. Die is nog steeds goed voor 80 procent van zijn omzet. Maar de winkel moet even belangrijk gaan worden. Hij heeft er vast personeel voor aangenomen. „Die ook allemaal de baristatraining hebben gehad.”

Lees ook: Is de koffiebar van Justine (26) de kleinste van Nederland?

Rolls-Royce onder de koffiemachines

De echte koffiepurist kan dus zijn hart ophalen, hier aan de Ootmarsumsestraat. Nu al, bij de koffie-to-go. De winkel staat tegelijk vol met verschillende melanges, waaronder vijftien van eigen merk. „Maar daar haal je veel meer smaken uit. Dat zit hem in het afstellen van je machine. Daar staan mensen vaak niet bij stil.”

De Jura’s, Rolls-Royce onder de koffiemachines, staan pronkend op een rij. „Mensen hebben soms jarenlang gespaard om een Jura te kopen. Mooi, toch? Maar dan nog moet je wel eerlijk advies geven, vind ik”, zegt Meijerink. „Mensen hebben dan op internet al van alles opgezocht en dan komen ze bijvoorbeeld binnen voor het type dat er gelikt uitziet, met een touchscreen. Maar dan moet je ze wel eerlijk voorleggen of het wel de beste keuze is. Waar je bij dat type dagelijks meer handelingen moet verrichten om het apparaat te reinigen, is dat bij een goedkoper model mogelijk niet nodig. Sommigen vinden dat geen probleem. Maar ik zeg het er altijd eerlijk bij, want zelf zou ik me eraan irriteren.”

Lees ook: Ons land telt steeds meer koffietentjes en lunchrooms

Koffie als primaire levensbehoefte

Het is precies hoe Meijerink tien jaar geleden begon met zijn zaak. Bij zijn vorige werkgever vond hij dat het beter kon. „Mijn vrouw zei: laten we het gewoon proberen en een jaar de tijd geven.” Sindsdien kreeg Meijerink er klant na klant bij. Van scholen tot bedrijven, waarbij sommige uit de laatste categorie het weinig uitmaakt om een tientje per kilo bonen extra te betalen. „Want de koffie moet gewoon top zijn. Je merkt dat dit een soort eerste levensbehoefte is bij mensen”, zegt Meijerink lachend.

Bij hemzelf ligt dat genuanceerder. Hoewel zijn personeelsleden druk zijn op social media, en daarmee de liefhebbers op hun wenken bedienen, is Meijerink zelf absoluut geen ontembare koffiefreak. „Natuurlijk houd ik van koffie. Maar zelf begin ik ’s ochtends thuis altijd eerst met een kop thee. En dat verkopen we hier trouwens ook, met een groot assortiment.”

Blijf op de hoogte van het laatste nieuws voor ondernemers.

Ontvang dagelijks onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van het laatste ondernemersnieuws