Nieuws Horeca

Is de koffiebar van Justine (26) de kleinste van Nederland?

Een gemiddelde studentenkamer is groter, maar het maakt Justine Huyghe niets uit. Joli Café, haar nieuwe koffietentje in het centrum van Maarn is met slechts 5,6 vierkante meter misschien wel de kleinste koffiecorner van Nederland. Zaterdagmiddag tapte de Vlaamse de eerste koffie, die ook nog eens met lokale ingrediënten werd geserveerd.

Bernie van Unen (AD) 31 oktober 2022

Koffietentje Justine

Justine Huyge bij haar koffietentje in Maarn, Joli Café: misschien wel de kleinste koffiezaak van Nederland. Foto: William Hoogteyling

Of ze daadwerkelijk het kleinste koffiezaakje van Nederland heeft, is voor Justine Huyghe (26) moeilijk te achterhalen. Ze kent een kleine koffiebar in Haarlem, maar daar was ze nooit met een rolmaat op zak. ,,Maar ik denk wél dat dit de kleinste is op de Utrechtse Heuvelrug”, zegt de helblonde Huyghe tegen het AD.

Hoe groot of klein haar zaak is, dat vindt Huyghe eigenlijk niet zo belangrijk. Dat er nu ook een koffiebar is met een opgeleide barista in het dorp Maarn, vindt ze van meer waarde. Ze hoopt op een trend met haar Joli Café. ,,In grote steden zie je op bijna elke hoek van de straat wel een koffiebar, maar in de dorpen bijna niet. En dat is jammer. Dus ik hoop dat er meer volgen. Nee, dat ga ik niet zelf doen. Ik wil lekker klein blijven en mijn eigen baas zijn.”

''In 2019 ben ik samen met mijn vriend verhuisd van België naar Nederland met als doel heel veel bij te leren over ‘specialty koffie’. Maar corona dwarsboomde dat''

Justine Huyghe, koffie-ondernemer

Veel kennis van koffie

Huyghe kent de koffiewereld inmiddels aardig goed. Ze werkte ooit in de Belgische stad Gent op een reisbureau, maar kwam er al snel achter dat vijf dagen in de week achter een beeldscherm werken niet bij haar paste. Ze besloot haar vriend naar Amsterdam en later naar Utrecht te volgen. En in deze steden werkte ze in diverse koffietentjes.

,,In 2019 ben ik samen met mijn vriend verhuisd van België naar Nederland met als doel heel veel bij te leren over ‘specialty koffie’. Maar corona dwarsboomde dat. Het plan om veel over koffie te leren, lukte pas later.” Huyghe werkte de afgelopen jaren bij verschillende koffiebars - Pipes and Beans, Sango en Dagger Coffee - en kreeg toen de kans om haar eigen zaak te beginnen op de Utrechtse Heuvelrug, bij het station van Maarn. ,,Ik woon er sinds januari. Ik wilde ook goede koffie, maar dat was in Maarn niet te krijgen. Vanaf nu kan dat wel. En gelukkig zijn Nederlanders echte koffiedrinkers. Dat zit in de cultuur.”

Lees ook: Sám Lasaroms wil met Koffietje.nl dé autoriteit voor speciale koffie worden

Koffiezaak in oude paardenstal

Haar nieuwe zaak, 5,6 vierkante meter groot, is te vinden in een pand direct bij de ingang van het station van Maarn. Het pand is vroeger een paardenstal geweest. ,,Dat weet ik niet zeker, maar het is een hoog pand. Later is er een schot geplaatst, maar voor mij is het prima. Ik heb nog een hoop te doen, maar zaterdag is het klaar. Ik huur het van Joli Cadeau, de winkel naast mij. Ik heb maar zes vierkante meter nodig en voor mij is het perfect.”

Vanaf komende week serveert Huyghe niet alleen koffie, maar ook broodjes, soep, brownies en smoothie bowls. Behalve de koffie probeert ze alle ingrediënten bij lokale ondernemers in te kopen. De reiziger kan binnenkort met een kakelvers ontbijt de trein instappen. ,,Dus de kaas van de markt, vruchten van de groenteboer, broodjes van de bakker, verse croissants. Bananenbrood, kaneelbroodjes en brownies maak ik zelf. Ik ben eigenlijk nog zoek naar ondernemers of boeren die zelf eten telen, zodat ik dat van hen kan betrekken.”

''Andere merken werken vaak met tussenpersonen. Die zijn er nu tussenuit. Dat is duurzaam. Ook dat is belangrijk''

Justine Huyghe, koffie-ondernemer

Geen tussenstappen

De koffie komt uit Colombia. Ze betrekt de bonen van een importeur in Amsterdam. ,,Mijn missie is dat er zo weinig mogelijk tussenstappen zijn naar de koffie in een bekertje. Andere merken werken vaak met tussenpersonen. Die zijn er nu tussenuit. Dat is duurzaam. Ook dat is belangrijk. Joli Café betekent letterlijk mooie, vrolijke, aantrekkelijke koffie. We kijken we eerst en vooral of de mens en natuur mooi worden behandeld in het hele productieproces. Krijgt de koffieboer wel een eerlijke prijs? Hoe zit het met emancipatie en duurzaamheid? Pas als al deze zaken mooi zijn, is voor ons koffie écht mooi en aantrekkelijk, dan noemen wij koffie Joli.”

Lees ook: Coffee Free Coffee: koffieboonloze koffie zonder de bittere nasmaak van ontbossing

Blijf op de hoogte van het laatste nieuws voor ondernemers.

Ontvang dagelijks onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van het laatste ondernemersnieuws