Nieuws Horeca
Kroegbaas Haarle in onzekerheid: ‘Hoeveel geld krijg ik terug? Kan ik niet beter sluiten?’
Koen Schrijver zit in onzekerheid. De eigenaar van Eetcafé De Droadnagel in Haarle weet dat hij geld terug kan krijgen van de overheid nu hij inkomsten misloopt door de coronacrisis. „Maar hoeveel krijg ik terug als ik mijn cafetaria openhoud? Is het niet beter dat ik de hele tent dichtgooi?”

Schrijver moest zijn café al sluiten en ook het terras zit dicht. Slechts de cafetaria is nog geopend, van vrijdag tot en met zondag. Voor afhaalmaaltijden. Hij schat dat hij 85 procent van zijn omzet misloopt. Maar wat hij daarvoor terugkrijgt? Hij weet het niet. „En de Kamer van Koophandel en Koninklijke Horeca Nederland ook niet.”
Tussen wal en schip?
Waar zit precies de onduidelijkheid? Het kabinet heeft na de uitbraak van het coronavirus in Nederland maatregelen getroffen om de werkgelegenheid te behouden. Ondernemers kunnen gebruikmaken van diverse regelingen.
Eén van die regelingen is de Tijdelijke noodmaatregel overbrugging voor werkbehoud (NOW). Bedoeld voor werkgevers die te maken hebben met ten minste 20 procent verwacht omzetverlies.
"Ik verlies 85 procent omzet. Daar lees ik niks over. Wat krijg ik dan? Als ik dat donderdag niet weet, gooi ik alles dicht"
Rijksoverheid heeft online een lijstje dat duidelijkheid moet geven. Valt je hele omzet weg, dan bedraagt de tegemoetkoming 90 procent van de loonsom van de werkgever. Valt 50 procent weg, dan is die tegemoetkoming 45 procent.
Maar daarin zit ’m voor Schrijver juist de onduidelijkheid. Want wat als hij aantoonbaar minder dan 100 procent aan omzet is misgelopen? Gelden voor hem dan bijvoorbeeld de regels voor ondernemers die 50 procent zijn misgelopen?
„Ik verlies 85 procent. Daar lees ik niks over. Wat krijg ik dan? Als ik dat donderdag niet weet, gooi ik alles dicht.” Dan is hij over een tijdje nagenoeg 100 procent aan omzet misgelopen, maar krijgt hij wél mooi 90 procent terug, zo redeneert hij.
Opheldering
Woordvoerder Coen Gelinck van het Ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid schept duidelijkheid. „Het gaat naar rato van omzetverlies.”
Een snelle rekensom leert dat Schrijver bij een omzetverlies van 85 procent een percentage van 76,5 procent van de loonsom terugkrijgt.
Gelinck: „Zo loont het voor ondernemers om open te blijven, zodat je omzet kunt blijven draaien om bijvoorbeeld huur, water, gas en licht van te betalen.”