Nieuws Horeca
Kroegen kampen met motorclubs
Infiltratie van criminele motorbendes in horecagelegenheden neemt landelijk toe. Dat is het gevolg van de sluiting van een flink aantal clubhuizen.

Tot die conclusie komt de Zwolse burgemeester Henk Jan Meijer (VVD), voorzitter van de landelijke strategische overleggroep die met gemeenten, politie, OM, FIOD en Belastingdienst motorclubs aanpakt. Het is voor het eerst dat over een landelijke toename wordt gesproken. ,,Exacte cijfers zijn lastig aan te geven, maar de clubs manifesteren zich duidelijk in horecagelegenheden."
Horecawet
De afgelopen jaren richt de overheid zich op het tegengaan of sluiten van clubhuizen van de Hells Angels, Satudarah of No Surrender. Gemeenten doen met succes een beroep op de Horecawet of het bestemmingsplan om een motorhonk te weren.
Fluïde
Maar het succes van die strijd kent een keerzijde. De lokale chapters van motorbendes gaan vervolgens op zoek naar nieuwe plekken om samen te komen. ,,We zien dat chapters meer fluïde opereren", zegt Meijer. ,,Ze zijn op zoek naar een tijdelijke locatie en komen dan uit bij horecagelegenheden."
Oldenzaal
In verschillende gemeenten was de invloed van motorbendes in cafés en clubs al voelbaar. Afgelopen maand waarschuwde burgemeester Theo Schouten (PvdA) van Oldenzaal horecaondernemers al voor de komst van Satudarah of Hells Angels. In een brief gaf hij tips om een huisreglement op te stellen, waarin bijvoorbeeld groepsvorming niet wordt getolereerd.
Den Bosch
Het gemeentebestuur van Den Bosch heeft in de horecaverordening opgenomen dat motorbendes geen bijeenkomsten mogen houden in cafés. In Tilburg is het in het centrum verboden in groepskleding horecatenten te betreden.
Overleggroep
Handhaving in de horeca is één van de landelijke speerpunten geworden in het beleid tegen criminele motorbendes. Ook zoekt de landelijke overleggroep van burgemeester Meijer contact met Koninklijke Horeca Nederland 'om te bekijken hoe horecaondernemers handvatten kunnen worden geboden' om bendes te kunnen weren.
Bandidos
Een meerderheid van de burgemeesters heeft zich afgelopen jaar uitgesproken voor een verbod op criminele motorbendes. Het Openbaar Ministerie is afgelopen november een zaak gestart om de Bandidos te verbieden. Die zaak wordt pas in oktober van dit jaar behandeld. Veel te laat, als het aan burgemeester Meijer ligt. ,,Dit laat zien dat de procedure van het civiele verbod niet aansluit bij de problematiek."