Nieuws Horeca

Eigenaar Jumbo blijft ook na sluiting van 23 La Place-vestigingen ambitieus

Dat La Place de deuren van 23 vestigingen gaat sluiten, staat sinds maandag vast. Voor paniek bij Jumbo zorgt het echter niet. Het supermarktconcern ziet nog altijd een veelbelovende toekomst voor zijn restaurantformule. Topman Ton van Veen blijft voornemens om La Place verder te laten groeien. In zowel binnen- als buitenland.

Van onze redactie 14 juli 2020

Laplace jumbo restaurant corona

Jumbo ziet onvoldoende toekomstperspectief voor de 23 zaken van La Place die gaan sluiten, ongeveer een kwart van de 95 locaties in Nederland. Het bedrijf wijst daarbij op de negatieve impact van de coronacrisis, in combinatie met ligging, omvang en te verwachten beperkte bezoekersaantallen. Het gaat om een aantal snelwegvestigingen, maar ook om restaurants in winkelcentra en binnensteden. Onder meer in Apeldoorn, Bergen op Zoom, Gouda, Nieuwegein en Leiderdorp gaan filialen sluiten.

Van Veen wil het meteen goed doen: andere La Place-filialen zijn veilig

Volgens Van Veen zijn sluitingen van andere La Place-filialen voorlopig niet aan de orde. ,,We willen het in één keer goed doen. We hebben gekozen om duidelijkheid te geven. Van het begin van het einde van La Place is geenszins sprake. Het is nog steeds een sterk merk." De restaurants van La Place zijn sinds begin 2016 eigendom van Jumbo. Ze werden overgenomen van het failliete warenhuisbedrijf V&D.

"De ambitie voor buitenlandse expansie van La Place blijft onverkort van kracht"

Ton van Veen, cfo Jumbo

  • Lees hier waarom La Place eerder dit jaar de deuren dichthield tijdens de coronacrisis. Van Veen gaf aan dat Jumbo iedere vier weken 6 tot 7 miljoen euro aan La Place verloor.

Jumbo werkt in de resterende La Place-zaken aan maatregelen rond het coronavirus en de 1,5 metersamenleving. Zo worden nu grotendeels voorverpakte producten in plaats van verse buffetten aangeboden en zijn looproutes aangebracht voor klanten om voldoende afstand te kunnen houden.

,,We werken aan doorontwikkeling van het concept, maar wel aangepast aan de nieuwe werkelijkheid", aldus Van Veen. Ongeveer dertig La Place-zaken zijn inmiddels weer geopend voor klanten en het is de bedoeling dat de rest de komende tijd weer geleidelijk wordt heropend.

Lees ook: De 6 succesfactoren van Michiel Muller (Picnic)

Ook over de grens wil La Place aan terrein winnen

Ook in het buitenland wil Jumbo de La Place-formule verder laten groeien. Er zijn nu ongeveer vijftien locaties van de keten in de Verenigde Staten, Canada, Azië en elders in Europa. ,,De ambitie voor buitenlandse expansie van La Place blijft onverkort van kracht", zei Van Veen.

  • Lees hier over de expansie die Coolblue momenteel in het buitenland ondergaat. Waar La Place de plannen heeft, slaat Coolblue-oprichter Pieter Zwart momenteel flinke slagen.

Van Veen geeft uitleg over speculaties rond overname van HEMA

De laatste tijd waren er in media speculaties dat Jumbo interesse zou hebben in een volledige overname van HEMA. Ook branchegenoot Ahold Delhaize zou azen op HEMA. Jumbo heeft al een samenwerkingsverband met de winkelketen. Maar volgens Van Veen is Jumbo niet in de race voor HEMA omdat er te weinig voordelen bij een volledige overname zouden zijn. ,,Wij zien ons niet als kandidaat om HEMA over te nemen."

Alles over, voor én door ondernemers in je mailbox.

Ontvang twee keer per week onze nieuwsbrief met inspirerende ondernemersverhalen en informatieve artikelen.