Nieuws Horeca

Lunchroom Filter Caféstore draait op minimale middelen in Hengelo

Filter Caféstore is een bijzondere zaak, zegt ondernemer Joni de Lizer in Tubantia. "Het is een lunchroom waar je kunt relaxen, werken of met iemand kunt afspreken. Ook hebben creatieve ondernemers de ruimte hun collecties aan te bieden. En dat allemaal onder het genot van zelfgemaakte broodjes, soepjes, tosti's en natuurlijk filterkoffie.

Redactie Tubantia | Foto: Frans Nikkels 24 november 2017

Filter Cafstore Frans Nikkels

De vriendinnen raakten geïnspireerd nadat ze in een soortgelijke zaak in Arnhem waren geweest. "We waren beiden toe aan een nieuwe uitdaging", vertelt De Lizer. "Manon runde hiervoor een kapperszaak en ik ben zelfstandig ondernemer. Dit leek ons een een mooie toevoeging aan Hengelo."

Maar waarom alleen filterkoffie? "Eerst wilden we graag een mooie grote espressomachine. Maar die was erg duur. De naam Filter hadden we al bedacht. Onze koffieleverancier suggereerde toen alleen filterkoffie te schenken. Het is bijzonder en de naam hadden we al."

Lees ook: Rotterdamse ondernemer opent Indonesische koffiezaak

Pand verlaten

Ook brengt het volgens de vriendinnen een bepaald ambacht met zich mee. "Koffiezetten duurt misschien iets langer, maar gasten vinden het leuk om er naar te kijken. Doet ze aan vroeger denken."

Toen Joni bij één van de creatieve markten in Hazemeijer hoorde dat er behoefte was aan een lunchplek in het complex bedachten ze zich geen moment. De locatie was echter wel tijelijk. "Eerst zouden we hier twee maanden zitten. Steeds kwam er een maandje bij. Maar nu moeten we er helaas uit", aldus Joni.

Geen probleem

Ze zoeken een pop-uplocatie. En snel, want ze moeten hun huidige locatie in het Hazemijercomplex voor maandag 27 november verlaten. Door het flexibele concept is het verhuizen gelukkig geen groot probleem. Gas, water en licht; met minimale middelen kunnen ze hun zaak elders weer beginnen. "Het meubilair bijvoorbeeld is gehuurd of het staat te koop. We krijgen vaak complimenten over hoe gaaf het is dat we met zo weinig middelen deze zaak runnen."

Maar de tijd begint nu toch echt te dringen. "Als we ergens terechtkunnen voor in elk geval de decembermaand, dan zijn we al ontzettend geholpen", vertelt het tweetal. "Hoe het daarna verder gaat, dat zien we dan wel weer. Als we een paar maanden niks moeten doen, dan is dat maar zo."

Lijntjes uitgezet

Ook in Enschede en Almelo wordt druk gezocht. "We hebben overal lijntjes uitgezet. We zitten niet vast aan Hengelo."

Hoewel er genoeg leegstand is in de stad, ondervinden ze maar weinig medewerking. "Sommige eigenaren laten hun pand liever leegstaan dan dat ze ons er voor een bepaalde tijd inlaten. Jammer." De pop-uplocatie voor december, of iets langer, hoeft geen prachtplek te zijn. "Toen we hier kwamen was het ook leeg. We hebben het zelf knus gekregen."