Nieuws Horeca

De stad Utrecht heeft eindelijk restaurants met Michelinster: Karel 5 en Maeve

Er gaan vandaag wat flessen champagne open in Utrecht. De stad heeft dan eindelijk een sterrestaurant. Twee zelfs: Karel 5 en Maeve mogen zich nu officieel een Michelinrestaurant noemen. Een uitzinnig blij ondernemerskoppel van dat laatste restaurant schuift aan. Maître Vera Voorend en chef-kok Tommy Janssen.

Van onze redactie 24 april 2023

Michelinster 2023 Maeve Utrecht

Maître Vera Voorend en chef-kok Tommy Janssen ontvangen hun Michelinster voor Maeve. Foto: ANP

Jarenlang was de stad Utrecht een culinaire woestenij. Tenminste, op het vlak van Michelinrestaurants. Maar de droogte is voorbij dankzij twee Utrechtse restaurants die maandag in het Theater DeLaMar een ster ontvingen, waarmee de vierde stad van het land eindelijk ook op de Michelinkaart staat.

Maeve en Karel 5 allebei een Michelinster

Naast Karel 5 is dat Maeve, gerund door het horeca-ondernemerskoppel Tommy Janssen (chef) en Vera Voorend, de maître van het restaurant. Bijzonder: het koppel heeft samen stage gelopen bij één van ‘s werelds beste restaurants: Geranium (drie sterren) in Kopenhagen. Ook heeft Janssen in 2018 stage gelopen bij driesterrenrestaurant Hertog Jan in Brugge. Die ervaring heeft zijn vruchten afgeworpen, zo blijkt.

''Dit is een avontuur dat we samen zijn gestart. Nog geen twee jaar open en nu deze erkenning. Het is waanzinnig''

Vera Voorend, maître Maeve

Een kleine jongensdroom die werkelijkheid is geworden

Om met de beroemde clichévraag te beginnen: wat ging er door Janssen heen toen hij hoorde dat Maeve een ster in the pocket heeft? ,,Het is een kleine jongensdroom die werkelijkheid is geworden. Je probeert elke dag het mooiste te halen uit de topsport die je beoefend. Dat kost heel veel tijd en energie. Dat doe ik samen met Vera en een fantastisch team. En nu is die ster er als bekroning. Een heel mooie waardering’’, aldus de chef-kok.

Hier zie je de volledige lijst Michelinsterren 2023

Voorend: ,,Dit is een avontuur dat we samen zijn gestart. Nog geen twee jaar open en nu deze erkenning. Het is waanzinnig. Erkenning voor wat we doen en voor het team dat elke dag staat te knokken. Wat Tommy zegt klopt, het is topsport. Het vraagt veel van jezelf als ondernemer, van het hele team. Van de voorkant en de keuken.’’

Lees ook: Dirk Beljaarts (KHN): ‘Een Michelinrestaurant runnen is Champions League-ondernemen’

‘Heb geloof en behoud dat geloof in wat je doet’

Of een Michelinster een ambitie was van het horecakoppel? ,,Die vraag krijgen we vaak, ook van onze gasten. Maar ons streven is eigenlijk heel simpel. Het start en het eindigt elke dag bij je gast die je verzorgt. De ster is de bekroning op wat we dagelijks voor die gasten neer willen zetten’’, benadrukt Voorend.

Tips voor andere (horeca-)ondernemers om in relatief korte tijd zo iets mooi neer te zetten? We vragen het de maître van Maeve. ,,Blijf dicht bij jezelf. Heb geloof en behoud dat geloof in wat je doet. Net als de visie die je hebt met je onderneming. Als dat de basis is voor al je beslissingen, dan komt het goed. Samen moet je er met je team elke dag weer staan.’’ Tommy: ,,En investeer eerst flink in jezelf door mooie ervaringen op te doen. Vorm aan de hand daarvan je droom. Je staat zo tien keer sterker in je schoenen dan wanneer je uit het niets start.''

Lees ook: Hoe krijg je een Michelinster? Hoofdinspecteur Werner Loens legt uit

Blijf op de hoogte van het laatste nieuws voor ondernemers.

Ontvang dagelijks onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van het laatste ondernemersnieuws