Blog Horeca

De psychologie van het Michelinsterrenrestaurant: drie redenen voor een unieke ambiance

Wat gebeurt er psychologisch op het moment dat gasten een restaurant met een Michelinster instappen? Niet minder dan drie redenen verklaren heel goed waarom de ervaring niet te vergelijken is met zomaar een vorkje prikken. Nog los van de ingrediënten, de smaken en de totale beleving natuurlijk. Want wie het heeft over een avondje ‘uit eten’ is er waarschijnlijk nog nooit geweest.

Patrick Wessels 18 april 2023

Michelin ster restaurant 2023 psychologie consument Patrick Wessels

Franse driesterren Michelin-chef Arnaud Lallement maakt borden klaar in zijn restaurant Michelin L'Assiette Champenoise

Patrick Wessels

Consumentenpyscholoog

Patrick Wessels blogt op deze website over consumentenpsychologie. Zijn master Economic & Consumer Psychology aan de Universiteit Leiden vormt de basis voor zijn kennis. Patrick combineert nieuwsberichten, wetenschappelijke artikelen en praktische tips, om daar vanuit de consumentenpsychologie dieper op in te gaan. Hij is regelmatig in de media te zien en horen, voor De Ondernemer schrijft Patrick al geruime tijd maandelijks een expertblog.

Maanden wachttijd tafel restaurant Michelinster

De ervaring begint al met de wachttijd, hoe gek dat ook klinkt.

Wat schaars is, heeft psychologisch waarde. Dus heb je eindelijk de moed verzameld om in een exclusief restaurant te reserveren? En moet je vervolgens zes maanden wachten tot er een tafeltje beschikbaar is?

Bingo! Een schot in de roos voor je brein.

Die wachttijd combineert twee psychologisch heel gunstige effecten:

  1. Ultieme voorpret
    Jouw bewuste brein overtuigt je graag dat je de juiste keuzes maakt. Dus reserveer je vandaag voor over zes maanden? Dan zal het brein er in die periode alles aan doen om voorpret te genereren. Dankzij die voorpret kijk je er enorm naar uit, vooral zodra de ervaring dichterbij komt. Je praat de keuze als het ware goed, om er niet op terug te hoeven komen.

  2. Sunk Cost-effect: beloning na langdurige zelfbeheersing
    Tijdens zes maanden wachten registreert je brein bovendien alle moeite die je er insteekt. Het is pure zelfbeheersing, zoals kleine kinderen in de Marshmallow-test.
    En na al die gedane moeite van het wachten, kun je er maar beter enorm van genieten. Reken dus maar dat jouw brein je bij binnenkomst overtuigt dat het geweldig wordt!

Lees ook: Hoe De Kromme Watergang uit het 'piepkleine' Slijkplaat uitgroeide tot sterrenrestaurant: 'Welke gek start hier een zaak?'

Niet zomaar een vorkje prikken

Na zes maanden wachten kom je niet zomaar een vorkje prikken. En sterker nog, wie naast de deur op de gevel het Michelinbordje met een, twee of zelfs drie sterren ziet prijken, komt mentaal in een andere staat.

In zo’n restaurant gaat het niet om geld of om snelheid. Het gaat om ambiance, om smaak en om beleving. En hoe verder je weg blijft van vooral die focus op geld, hoe meer gevoelsgedreven je het moment beleeft.

Lees ook: Van eerste vrouwelijke meesterkok naar Michelinsterren: de culinaire reis van Margo Reuten

Het brein heeft een rationele mindset en een gevoelsmindset (let op: een rationale mindset betekent niet dat je rationeel denkt en/of beslist, dat is slechts een illusie). De ambiance, smaak en beleving brengen het brein in een gevoelsmindset. Die staat ver af van geld, vergelijkingen en andere rationele overwegingen. In plaats daarvan geniet je met volle teugen en stap je een andere wereld binnen. In die wereld is het geen enkel probleem om onbezorgd te zijn.

Dus een wijnarrangement voor 95 euro? En een extra kaasplateau voor 25 euro?
De prijs lijkt er niet toe te doen.

Tip: slimme Michelinrestaurants communiceren natuurlijk 95 euro. Of zelfs ’95’ bij de wijnen. Wie het euroteken hier weglaat (en iedere andere associatie met geld) voorkomt dat de rationele mindset toch weer terrein wint.

In deze blog legt Patrick uit hoe dit principe werkt: Psychologische tips: zo betaalt je klant lachend bij de kassa

De mentale boekhouder doet de rest

De psychologie van het sterrenrestaurant schakelt ten slotte de mentale boekhouder in. Vroeg of laat moet er betaald worden. De gevoelsmindset krijgt dan toch bezoek van de rationele denkwijze. Gelukkig schakelt het brein op dat moment de mentale boekhouder in, die een apart potje heeft gereserveerd voor ‘leuke dingen’ (of culinaire uitspattingen, om onze restaurateurs meer recht te doen).

Dat betekent dat die 300 euro voor een avondje eten in een ander mentaal potje valt dan 110 euro voor de weekboodschappen. En sterker nog, wie geld spaart op een leuke dingen-spaarrekening geeft dat geld vervolgens lachend uit, zelfs als er tegenover een hypotheekschuld of zelfs een consumptief krediet openstaat. In economische zin niet logisch, maar voor het brein en de mentale boekhouder is het geen probleem.

Lees ook: Sterrenchef Patrick 't Hart (Zeezout): 'Als we die Michelinster verliezen sta ik voor lul en dat wil ik niet'

Daarom ‘klopt’ de psychologie van het Michelin-sterrenrestaurant. Door niet minder dan drie redenen heeft het brein (en jij gelukkig ook) een geweldige ervaring. En die 300 euro? Die kosten ben je snel weer vergeten. Dus probeer het vooral een keer. Of reserveer alvast. Je moet er waarschijnlijk nog lang genoeg op wachten.

De Ondernemer Live bij uitreiking Michelinsterren 2023

Volg de uitreiking van de Michelinsterren op New Business Radio, GoodLIFE Radio, YouTube en via de homepage van De Ondernemer: wij zijn er namelijk in Amsterdam live bij, op maandag 24 april van 10.00 tot 15.00 uur. Dit speciale kijkradioprogramma wordt gepresenteerd door Martine Hauwert en Roland Tameling. Zij ontvangen tal van gasten, voor en na afloop van de bekendmaking.

In dit overzicht zie je welke restaurants in 2022 een Michelinster hebben ontvangen.

Blijf op de hoogte van het laatste nieuws voor ondernemers.

Ontvang dagelijks onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van het laatste ondernemersnieuws