Nieuws Horeca

Mooie Boules grijpt om zich heen, dit is de succesformule

Vier bedrijvige vrienden, chef-kok Ron Blaauw en een traditierijk Frans balspel. Op het eerste gezicht bepaald geen alledaagse combinatie. Maar Mooie Boules maakte er een succesformule van. ,,Dit klopt als een bus.”

Yoeri van den Busken 20 februari 2020

Mooie boules grijpt succesformule

Foto: Mooie Boules.

Als Rogier van Genugten (32) om zich heen kijkt in het kantoor aan de rand van het Amsterdamse Houthavengebied, ziet hij steeds meer mensen zitten. Zeven werknemers zijn inmiddels aangetrokken om de groei van hun onderneming verder gestalte te kunnen geven. Volgende week wordt een jeu de boules- en foodhal in Eindhoven geopend; de vierde alweer na Amsterdam, Rotterdam en Delft. Daarna volgen nog Utrecht, Breda en Nijmegen.

Laagdrempeligheid als haakje

,,Waar het stopt? Ik weet het niet”, zegt Van Genugten. Er is ook geen doorwrocht marketingconcept waarop hij kan wijzen. Dat de beste ideeën vaak uit spontaniteit worden geboren, bewijst Mooie Boules. Enkele vrienden – op dat moment mid-twintigers – wilden tijdens het borrelen iets te doen hebben. Na een levendige discussie kwamen ze uit bij jeu de boules. ,,Veel mensen denken altijd dat het iets voor oude mannetjes is. Maar iedereen heeft het weleens gedaan. Op het strand of op de camping, met metalen ballen of met plastic ballen. Die laagdrempeligheid was voor ons het haakje. Het was toen nog helemaal niet de bedoeling een bedrijf op te starten. We zochten gewoon wat afleiding voor de dinsdagavond.”

Lees ook: Piepjonge ondernemer Moos Polak (14) heeft wereldhit met sneakerdesigns

De vriendengroep besloot twee maanden te experimenteren in een hotel dat failliet was gegaan. ,,We konden er zo in, de bar stond er nog. Er moest alleen nog grind naar binnen.” Ze lieten acht big bags voor de deur droppen en reden af en aan met kruiwagens om acht banen te prepareren.

De uitrolmachine Mooie Boules

Anderhalf jaar later zegt Van Genugten gekscherend dat ze “een soort uitrolmachine” zijn geworden. Er is steeds minder tijd nodig om een volgende zaak te openen. Mooie Boules richt de locaties in, zoekt de samenwerking met diverse plaatselijke horeca-ondernemers en vond chef-kok Ron Blaauw bereid eveneens een hoofdrol te vervullen.

Van Genugten: ,,Alles wat minder prettig is aan het runnen van een horecazaak, zoals de financiën en de reserveringen, doen wij op kantoor. Dat is ons groeimodel: wij ontzorgen onze lokale ondernemers. De keukens besteden we uit. Ik kan geen ei bakken. Ik moet me dus niet gaan bemoeien met hun kookkunsten, want dat doen zij ongelooflijk goed.

"Er komen waanzinnige mogelijkheden op ons af. In het begin moesten we nog keihard leuren in Amsterdam. Nu kunnen we aan cherry picking doen"

Rogier van Genugten, oprichter Mooie Boules

Bovendien gaat van de naam Ron Blaauw een enorme aanzuigende werking uit. ,,Hij heeft weleens toegegeven dat hij wat sceptisch was in het begin. Dat snap ik wel. Wij zeiden: ‘Laten we het gewoon proberen. Wij betalen de keukens in samenwerking met Deliveroo, jij gaat daar gewoon je gang. En als het niet loopt, ben je weer weg.’ Maar dit concept klopt als een bus, er staat een sterk team en de markt is er klaar voor. Dus voor Ron Blaauw en de andere keukenpartners was het eigenlijk een aanbod dat ze niet konden weigeren.”

Tien aanbiedingen voor samenwerking per week

Aan het einde van dit jaar wil Mooie Boules op zeven of acht zaken zitten. ,,Elke week krijgen we gemiddeld tien telefoontjes van eigenaren die hun pand aanbieden. Er komen waanzinnige mogelijkheden op ons af. In het begin moesten we nog keihard leuren in Amsterdam. Nu kunnen we aan cherry picking doen.”

,,Ik hoor vaak de vraag: wat is de groei-ambitie? Geen idee. Het buitenland is straks waarschijnlijk een reële mogelijkheid, want we hebben wel een zaadje geplant. Maar wij willen ons in de eerste plaats richten op de kwaliteit. De bestaande zaken moeten booming zijn, met een breed aanbod. Daarbij kijken we sterk naar de feedback van onze klanten. Als we gemiddeld een 8,5 scoren, gaan we door. Zo niet, dan focussen we ons helemaal op wat er al is.”

Lees ook: Lieke van LEF Media (24) leert bedrijven vloggen en draait overuren

De losse sfeer is misschien wel de grote kracht van Mooie Boules. Nergens is de inrichting rondom de grindbanen hetzelfde. Dat kan een nostalgisch decor van Franse luifeltjes zijn, maar ook van vintage meubels. Bezoekers kunnen kiezen uit diverse menu’s, van streetfood tot een rijsttafel van Ron Blaauw. ,,Het moet niet te strak zijn allemaal, of te doordacht. Dingen moeten ontstaan. Het gaat ons om de verbinding. Bezoekers moeten zich lekker samen kunnen vermaken met jeu de boules, sjoelen, bordspellen of karaoke. Ze gaan mee in de positieve vibe van de mensen die er werken, ontdekken dat het eten goed is en redelijk goedkoop en dat jeu de boules een heel leuk spel is. Iedereen moet hier blij weglopen en dan weer terugkomen met anderen. Zo ontstaat die olievlek. We hebben geen slogan. Maar als we er eentje moeten kiezen, zou dat zijn: voor vrienden, van vrienden.”