Nieuws Horeca

Nachtburgemeesters bundelen krachten: nachtclubs kunnen veilig open

Nachtburgemeesters uit de grote steden hebben zich verzameld in een alliantie met de oproep om de nachtcultuur te redden. Een ‘aangescherpt heropeningsplan’ moet nachtclubs verlossen van de beperkende coronamaatregelen.

Redactie Het Parool 30 juli 2021

Nachtclub disco publiek unsplash

Het uitgaansleven heeft volgens de Dutch Nighttime Alliance naast economische waarde ook veel sociale en culturele waarde. Foto: Unsplash

De nachtburgemeesters uit Amsterdam, Rotterdam, Den Haag, Eindhoven, Groningen en Nijmegen worden gesteund door meer dan tweehonderd nachtclubs en het Overleg Amsterdamse Clubs, meldt Het Parool. Als Dutch Nighttime Alliance willen ze bij de overheid een ‘krachtig statement maken met dringende adviezen’.

Lees ook: 'Red de nacht!': ondernemers naar Den Haag voor snellere herstart uitgaansscène

Het uitgaansleven heeft volgens de alliantie naast economische waarde ook veel sociale en culturele waarde. ,,Dit soort aspecten zijn van onschatbare waarde voor de maatschappij van alledag. Maar ze dreigen nu verloren te raken, met alle mentale, culturele en sociale impact van dien."

Toch Testen voor Toegang

Na een korte heropening kregen nachtclubs begin juli te horen van het kabinet dat zij hun deuren weer moesten sluiten – een reactie van het kabinet op het aantal besmettingen, dat omhoog schoot nadat de meeste coronaregels werden opgeheven. De beslissing was een harde klap voor het nachtleven.

"De sociale en culturele waarde van het uitgaansleven is van onschatbare waarde voor de maatschappij van alledag"

Dutch Nighttime Alliance

Geldigheidsduur QR-code moet naar 24 uur en structureel naast ID-bewijs van bezoeker worden gecontroleerd

De alliantie erkent de gevaren van het coronavirus, maar denkt dat de nachtclubs toch veilig open kunnen. De nachtburgemeesters geloven dat dat kan via Testen voor Toegang, mits de fouten in het systeem worden aangepakt en de testcapaciteit wordt opgeschaald. De geldigheidsduur van de QR-code moet naar 24 uur en de code moet structureel naast het ID-bewijs van de bezoeker worden gecontroleerd. Ze benadrukken dat dit om een tijdelijke maatregel zou gaan, zolang de pandemie nog voortduurt.

Daarnaast pleit de alliantie voor extra financiële ondersteuning voor niet-gesubsidieerde clubs die niet in aanmerking komen voor steunpakketten, en voor artiesten en kunstenaars die door de sluiting opnieuw hun inkomsten zien opdrogen. ,,Nu excuses gemaakt zijn, moet er ook verantwoordelijkheid genomen worden."

Blijf op de hoogte van het laatste nieuws voor ondernemers.

Ontvang dagelijks onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van het laatste ondernemersnieuws