Nieuws Horeca
Net geopende horecazaak van Kuukse ondernemer (37) loopt storm
De Bankier is nog maar een maand open, maar loopt nu al storm. Wekelijks krijgt eigenaar en chef Niels Celissen (37) zo'n 300 gasten over de vloer, meldt De Gelderlander Maasland. Met de schouwburg om de hoek en de komst van een gloednieuwe bioscoop is Celissens zaak straks onderdeel van een echt avondje-uit.

A-locatie
Hij heeft het toch maar mooi geflikt als Kuukse jongen. Een eigen zaak - hotel met acht kamers en bistrobar - in wat het kloppend hart van Cuijk moet worden. Het dorp aan de Maas, waar de nu 37-jarige Niels Celissen geboren en getogen is, waar familie en veel vrienden wonen.
En dan nog wel op een A-locatie, waar straks menigeen een gezellig avondje-uit hoopt te beleven. Immers, in de loop van 2018 komt op een steenworp van zijn eigen horecazaak nog een (service)bioscoop. Terwijl de schouwburg ook al om de hoek ligt.
Lees ook: Nieuwe horecazaak van dierentuinfamilie moet grote Arnhemse trekpleister worden
300 gasten
De Bankier, zoals Celissens zaak heet, verwijst naar wat het statige witte pand aan de Grotestraat altijd geweest is: een bank. De Bankier is nu een maand open. En de zaken lopen goed, zegt Celissen, kok van beroep.
,,We hebben wekelijks zo'n 300 gasten. We hebben het, onze bistro telt 60 stoelen, echt druk. Ik ben sinds 1 oktober nog geen dag vrij geweest. Het is elke dag rennen. Dit is echt topsport, met dagen van acht uur 's ochtends tot middernacht. Heb al die tijd geen journaal meer gezien, haha.''
Kritiek
Ja, natuurlijk is er in zo'n opstartfase altijd iets dat beter kan, beter moet ook. ,,Zo kregen we van gasten te horen dat je elkaar in het restaurant niet altijd goed kunt verstaan. Blijkt met de akoestiek te maken te hebben."
,,Half november komen er van die akoestische platen tegen het plafond. Punten van kritiek moet je direct verbeteren, vind ik.''
Risico
Celissen woont inmiddels alweer even met vrouw en twee kinderen in Oeffelt. Als midden-twintiger verliet hij Cuijk om in de Amsterdamse horeca ervaring op te doen. Zo werkte hij voor The Dylan en The College Hotel. Laatst werkte hij als chef bij de restaurantketen Humphrey's.
Zijn twee vrouwelijke voorgangers zagen op dezelfde plek hun hotel Brass29 zonder restaurantgedeelte voor de zomer binnen een jaar alweer ter ziele gaan. Bevreesd is de ervaren Oeffeltenaar niet dat hij de deur ook snel weer op slot moet draaien. ,,Dit heb ik altijd gewild. Deze kans grijp ik met beide handen aan. Maar ondernemen is en blijft risico nemen.''
Reuring aan tafel
Noem Niels Celissen geen patron. ,,Nee, ik ben voor iedereen gewoon Niels. Ik wil mijn gasten ook leren kennen, wil ze kunnen begroeten als ze binnenkomen. Ik ben ook voor meer 'reuring' aan tafel. Het gerecht afmaken aan tafel. Zo schenk ik de soep uit aan tafel. Zo krijg je vanzelf ook gesprekken met je gasten.''
Celissen wilde vroeger eerst bakker worden. Maar dan moest hij wel erg vroeg op. ,,Het is dus kok geworden. Ik hielp vroeger thuis al veel mee in de keuken. Dat vond ik gewoon leuk. Mijn vader stond ook geregeld in de keuken.''
Dat straks vlakbij een bioscoop opent, op een steenworp weer van de schouwburg, stemt Celissen vrolijk. ,,In eigen dorp naar de film of het theater, lekker uit eten en na afloop ergens nog een drankje doen. Zo wordt het een echt avondje-uit.''
Ik ben voor iedereen gewoon Niels. Ik wil mijn gasten ook leren kennen, wil ze kunnen begroeten als ze binnenkomen.