Nieuws Horeca
Op zijn 14e achter het schap, nu achter de pannen: hoe Nick (36) van Spoolder een Twents icoon maakte
Nick Spoolder (36) transformeerde een kruidenierswinkel tot een veelzijdig horecacomplex, Proeven & Proosten, met een café, restaurant, zalencentrum, ijssalon, catering en terras. Geïnspireerd door het Bentelose dorpsgevoel, streeft hij naar verdere uitbreiding van de huidige 650 vierkante meter.

Nick Spoolder aan het werk in het familiebedrijf Spoolder. Foto: Cees Elzenga
Dat de horeca Nick past, is een gegeven. „Als 14-jarige stond ik achter het schap te helpen. En ik vond het leuk. Ik moest het bedrijf niet overnemen, maar ik mocht het wel. Tja, voor mij een geluk dat mijn zussen geen interesse hadden", aldus Nick in Tubantia.
Alle benodigde diploma’s behaalde hij ook: koks- en hotelopleiding en daarna de Grolsch Academie. „Daar leerde ik reflecteren op je eigen bedrijf. Dat deed je samen met anderen. Ik zou de uren die ik nu maak voor mezelf ook niet voor een ander maken. Ik ben Gekke Henkie niet. En ik weet nu gewoon: ik ben hier in Bentelo op mijn plek.”
Lees ook: Meesterchef Ron Blaauw: 'Bij de koffie vroeg hij: 1 of 2 Michelinsterren?'
Familiebedrijf past perfect in Bentelo
In een eerder interview met Tubantia vertelde Nick’s vader Hans dat hij bij de overname van het bedrijf de sleutel van de kluis aan zijn zoon gaf. „Als teken dat hij verantwoordelijk is en het voor het zeggen heeft.” Nog steeds is Hans actief. Nick: „Wel meer op de achtergrond. Dat is fijn.”
Spoolders horeca is een fenomeen in Bentelo. Je kunt er niet omheen. Elke lokale vereniging is hier vaste klant. Heb je het over de verenigingen, dan neemt het enthousiasme van Nick toe. „Ons familiebedrijf past perfect in het Bentelose. Je kent iedereen, het is hier gemoedelijk en het dorpsgevoel is groot. In de stad is de horeca anders: je ziet groepen bij elkaar. In ons dorp en in mijn café lopen alle leeftijden door elkaar. Dat geeft een andere beleving.”
De Ondernemer Live bij uitreiking Michelinsterren
Volg de uitreiking van de Michelinsterren op New Business Radio, GoodLIFE Radio, YouTube en via de homepage van De Ondernemer: wij zijn er namelijk in Amsterdam live bij, op maandag 24 april van 10.00 tot 15.00 uur. Dit speciale kijkradioprogramma wordt gepresenteerd door Martine Hauwert en Roland Tameling. Zij ontvangen tal van gasten, voor en na afloop van de bekendmaking.
Geen enkele dag is hetzelfde in de horeca. „Een van de mooiste zaken”, aldus Nick. Staat hij eerst nog de opslag op te ruimen, daarna verzorgt hij een bruiloft. Hij is eigenlijk altijd te zien in de zaak. „Dat hoort ook wel een beetje hè, als eigenaar.” Als anderen hem moeten omschrijven, geven ze aan dat Nick open is, recht voor zijn raap, een familieman en rasechte Benteloër. Hij is het gezicht van de zaak. Toch staat hij het liefst niet zelf op de voorgrond. „Ik zal de microfoon niet zo snel pakken, behalve als het écht moet of als er een biertje in zit”, zegt hij.
Lees ook: Meesterchef Ron Blaauw: 'Bij de koffie vroeg hij: 1 of 2 Michelinsterren?'
Restaurant en speciaalbier
Ondanks dat de zaken in Bentelo goed lopen voor Nick, leunt hij niet achterover. „Niks voor mij ook. Ik mag zelf ook graag ontspannen en een pilsje drinken natuurlijk. Maar als het om mijn bedrijf gaat: je moet als ondernemer met de tijd mee. Ik zoek de dingen op waar vraag naar is. De ijssalon was er één van. Een groot succes nu. Als het aan mij ligt zijn we ook nog lang niet uitgegroeid.”
Over zijn plannen zegt hij: „Ik zou het terras heel graag uitbreiden. Dus toen bekend werd dat de kerk op het plein hier tegenover zou stoppen, keek ik naar de mogelijkheden om de parkeerplaats aan te kopen. Niet per se alleen voor de parkeerplaats voor de zaak, maar ook als uitbreiding van het terras. Het zit hier elke zomer stampvol.”
Zijn hoofd is een ideeënfabriek, aldus de Bentelose ondernemer. Zo is er sinds enige tijd ook een restaurantgedeelte in Spoolder. Nick: „Toch net even iets meer dan een eetcafé. Er lopen veel fietsroutes langs onze locatie en er ontwikkelen veel Bed & Breakfasts in de buurt. Daar spring ik dan op in. Een ander voorbeeld is het speciaalbier. Ik houd ervan en het past ook meer bij deze tijd. Die vind je dus ook zeker bij ons in de zaak. En het werkt: niet alleen de jeugd probeert nieuwe biersmaken. Maar ook de oudere garde gaat erin mee.”
Horecabedrijf nog lang niet uitgegroeid
Nick is altijd bezig met het bedrijf, of het nu plannen maken is of met de voorbereidende werkzaamheden van de dag. Behalve op woensdag. Dan is Spoolder gesloten. „Ik werk zes dagen in de week. Als eigenaar moet je alles doen: achter het schap staan, voorbereiding in de keuken en de boekhouding en schoonmaken. Maar de woensdag is me heilig. Dan heb ik een papadag. Ik breng de kinderen naar school en haal ze op. Ik ben een familieman en wil deze tijd van hen niet missen. Bovendien heeft mijn vrouw haar eigen carrière bij een educatieve uitgeverij en schrijft en illustreert ze kinderboeken. Dat is haar passie en daar maken we tijd voor. Als ik mag groeien, mag zij dat net zo goed.”
Wanneer is het horecabedrijf genoeg gegroeid of geïnnoveerd? Nick: „Je kunt steeds meer aan, mede door een fantastisch team waarmee ik mag werken, maar dan ga je ook steeds meer doen. Of het ooit genoeg is? Ik heb die grens nog niet behaald. Zolang ik het mooi vind, blijf ik het doen.”