Nieuws Horeca

Nicoline uit Hengelo begint bedrijf met Twentse werkersmentaliteit: ‘Hakken uit, aan de slag’

De Hengelose Nicoline Swerms Suwijn (28) levert met haar nieuwe bedrijf BRUT Hospitality gastvrouwen- en heren voor evenementen. Ze heeft de Twentse werkersmentaliteit hoog in het vaandel staan.

Justin Polman 1 oktober 2021

Ondernemer nicole swerms suwijn brut hospitality

De 28-jarige Nicoline Swerms Suwijn, eigenaresse BRUT Hospitality. Foto: Robin Hilberink

BRUT Hospitality bestaat uit ongeveer vijftig werknemers, onder wie veertig gastvrouwen en tien gastheren. Allen hebben een nul-uren contract of zijn zzp’er, schrijft Tubantia. De gastvrouwen- en heren zijn beschikbaar voor allerlei soorten evenementen in heel Nederland. Van een congres tot een tuinfeestje en van een dorpsfeest tot een privédiner.

Nicoline Swerms Suwijn koestert de Twentse werkersmentaliteit, die van hard werken en niet te beroerd zijn de handen uit de mouwen te steken. „Stel, onze medewerkers staan op een evenement en hebben de gasten ontvangen en de drankjes rondgebracht in een mooie jurk en op hoge hakken. Als de organisator van het evenement vraagt of ze kunnen helpen bij het afbouwen, zou menig gastvrouw daar niet voor openstaan. Wij wel. Ons team gooit de hakken uit en helpt.”

,,Ik dacht, ik ben gek als ik nu geen eigen bedrijf begin"

Van Oldenzaal naar Hengelo

De eigenaresse van BRUT Hospitality werkte een paar jaar in dezelfde branche, toen corona deze beroepsgroep platlegde. In de afgelopen maanden begon het weer te lopen en kreeg Swerms Suwijn vanuit haar netwerk aanvragen voor het inzetten van gastvrouwen- of heren op evenementen. Een eigen bedrijf was van jongs af aan al een droom. „Ik dacht, ik ben gek als ik nu geen eigen bedrijf begin”, zegt Swerms Suwijn. Vrienden en familie zijn eveneens ondernemers. Haar bedrijf verhuist in november van Oldenzaal naar Hengelo.

Lees ook: Kleedjes, kachels en bockbier: zo trek je een vol herfstterras

Swerms Suwijn vond personeel op verschillende plekken, waaronder bij restaurants. „Ik zag iemand een gesprek voeren met een bezoeker en dacht: jij snapt het. Dat zit in kleine dingen zoals vragen of alles naar wens is en de stoel aanschuiven. Dat moet van nature een beetje in je zitten. Ook let ik op uiterlijk.”

Tekst gaat verder onder de afbeelding.

Het grootste deel van het bedrijf BRUT Hospitality, waarbij eigenaresse Nicoline Swerms Suwijn een champagnefles vasthoudt. ©De Fotografe

Gastvrijheid op evenementen in Nederland betreurend

De Hengelose is ambitieus. Naast de oprichting van de BRUT Academy - waarbij nieuw personeel wordt opgeleid - en uitbreiding naar andere landen, is haar doel de gastvrijheid in Nederland naar een hoger niveau tillen.

Swerms Suwijn: „Op een paar uitzonderingen na is de gastvrijheid op evenementen in Nederland betreurend. Sommigen zetten bijvoorbeeld hun buurmeisje in dat geen enkele ervaring heeft als gastvrouw. Wij zijn professioneel. Er valt in Nederland veel te halen en wij willen daar aan bijdragen.”

Blijf op de hoogte van het laatste nieuws voor ondernemers.

Ontvang dagelijks onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van het laatste ondernemersnieuws