Aangeboden door Gemeente Den Haag
Branded Content Horeca
‘Ik ben goed geholpen door OndernemersPortaal Den Haag bij complexe vergunningen aanvragen’
Vanaf het moment dat horeca-ondernemer Sanne Havinga het pand aan de Dunne Bierkade wilde gaan overnemen, heeft ze contact opgenomen met het OndernemersPortaal van Gemeente Den Haag. Ze kon er met al haar vragen terecht op het gebied van vergunningen en verdere regelgeving.

Sanne Havinga: ,,Ik werd soms van het kastje naar de muur gestuurd.” Foto: Machtelt Mostert
Vier jaar geleden besloot Havinga het pand, waar toen nog restaurant Blij gevestigd was, over te nemen en er haar eigen restaurant De Kade van te maken. Ze wist dat ze zich aan veel regels moest houden en dat er vergunningen aangevraagd moesten worden. ,,Ik had daar best veel vragen over, want het is niet altijd makkelijk om door het regelbos de bomen nog te zien”, vertelt Havinga. ,,Ik had aanvankelijk mijn zaak als ‘café-restaurant’ geafficheerd, totdat ik er achter kwam dat de gemeente daar heel andere vergunningen voor vroeg. Doordat ik lang in het buitenland heb gewoond, bleek mijn idee van een café niet overeen te komen met het algemeen geldende idee hierover in Nederland; voor mij is een café namelijk een plek waar je ’s morgens een kop koffie komt drinken en niet waar je een tequila drinkt. Kortom, er moesten andere vergunningen worden aangevraagd, want uiteindelijk wilde ik dus helemaal geen café zijn, maar vooral een restaurant. Bert van Lith van het OndernemersPortaal heeft mij daar toen heel goed bij geholpen.”
"Het is als ondernemer niet altijd makkelijk om door het regelbos de bomen nog te zien"
Hulp bij vergunningen
De hobbels voor Havinga waren hiermee echter nog niet voorbij. Toen het pand naast haar beschikbaar kwam, wilde ze dit er heel graag bij nemen en doortrekken naar De Kade. Ook hier kreeg ze te maken met een wirwar van regelgevingen. ,,Op een gegeven moment kwam zelfs mijn architect er niet meer uit. Zelf ben ik best in staat om de gemeente te bellen en te informeren naar wat er gedaan moet worden, maar ik werd soms een beetje van het kastje naar de muur gestuurd omdat niemand het overzicht had. Toen heeft Bert alle betrokken ambtenaren plus de architect bij elkaar gebracht in ons pand om ter plekke te kijken hoe dit kon worden opgelost. Dat werkte voor alle betrokkenen uitstekend, met als resultaat dat de vereiste vergunningen daarna snel geregeld konden worden.”
Terrasboot regelen
Havinga heeft eigenlijk nog wel een wens die ze graag in vervulling zou zien gaan, maar waarbij de regelgeving haar in de weg zit. ,,Ik vind het namelijk heel jammer dat de Gemeente Den Haag zo weinig doet met het water in de stad. Het zou naar mijn idee de sfeer enorm ten goede komen als er meer bootjes konden varen en er meer terrasboten zouden mogen zijn. Zo’n terrasboot zou ik heel graag willen hebben als uitbreiding van ons restaurant, maar ik probeer er al drie jaar een vergunning voor de krijgen. Ik snap best dat de gemeente geen wildgroei wil, maar ik zie dat er aan de overkant een terrasboot is weggegaan. Dan denk ik met mijn boerenverstand: die plek zou ik dan toch mogen innemen? Ondernemers willen nu eenmaal snel dingen realiseren.”
"Ondernemers willen nu eenmaal snel dingen realiseren’"
Denken in oplossingen
Het OndernemersPortaal is volgens Havinga echt heel belangrijk voor ondernemers in Den Haag. Tegen haar collega-ondernemers zegt ze uit de grond van haar hart: ,,Bel Bert (of iemand anders natuurlijk) en maak een afspraak. Ze bieden je altijd een luisterend oor en denken graag met je mee in oplossingen. Zij kennen de weg in gemeenteland het beste, zodat je snel bij de juiste afdeling of ambtenaar terechtkomt. Bekijk trouwens ook de nieuwe website eens van OndernemersPortaal Den Haag. Daar vind je heel overzichtelijk allerlei informatie die je nodig kunt hebben.”
Dit artikel kwam tot stand in samenwerking met OndernemersPortaal Den Haag. Meer info: ondernemersportaal.denhaag.nl
Lees ook: Persoonlijk contact is de kracht van OndernemersPortaal Den Haag
Digitaliseringsvoucher aanvragen doe je zo!
Ben jij een ondernemer in de horeca, retail of persoonlijke dienstverlening? En wil jij je bedrijf digitaal meer zichtbaar maken? Grijp dan nu je kans en vraag de digitaliseringsvoucher van Gemeente Den Haag aan.
Consumenten regelen en bestellen steeds meer online. Tijdens de coronacrisis is dit in een stroomversnelling gekomen. Als kleine ondernemer in horeca, retail of haar- en schoonheidsverzorging sta je voor nieuwe uitdagingen op het gebied van digitalisering. Gemeente Den Haag biedt daarom aan mkb-ondernemers (tot vijftig werknemers) en zzp’ers in deze sectoren de mogelijkheid tot het aanvragen van een digitaliseringsvoucher. Met deze voucher worden de kosten die je maakt om jouw bedrijf (meer) te digitaliseren tot 50 procent vergoed, met een maximum van 2.500 euro.
Verhoog je zicht- en vindbaarheid
De digitaliseringsvoucher mag je gebruiken voor het verbeteren of opzetten van je website, webshop, e-mailmarketing of affiliate marketing. Je kunt denken aan het verhogen van je vindbaarheid door middel van SEO, Google Ads of een social media-campagne. Het kan ook zijn dat je wel wat strategisch advies kunt gebruiken rondom online marketing. Allemaal voorbeelden van digitalisering van jouw bedrijf. Net als het koppelen of verbeteren van je voorraadadministratie of aan het kopen van een online CRM-, boekings- of reserveringssysteem.
En… actie!
Wat moet je doen? Vraag een offerte aan bij de aanbieder van jouw keuze die de digitalisering voor jou kan gaan uitvoeren. Dien deze offerte vervolgens in via de website van het OndernemersPortaal. Na goedkeuring ontvang je tot 50 procent van het offertebedrag en kun je de benodigde werkzaamheden laten uitvoeren.
Meer weten? Kijk op ondernemersportaal.denhaag.nl. Een mail sturen kan ook, naar ondernemersportaal@denhaag.nl. De digitaliseringsvoucher is vanaf half november aan te vragen.
Bert van Lith gaat als bedrijfsadviseur bij het OndernemersPortaal Den Haag over de digitaliseringsvoucher.