Aangeboden door Open Hotel Dag

Branded Content Horeca

Open Hotel Dag Amsterdam: 'Het hotel van de toekomst is als het nieuwe dorpsplein'

Donderdag 30 september vindt in Amsterdam de eerste editie van de Open Hotel Dag plaats. Tijdens deze dag kunnen bewoners en bedrijven bij hotels werken en lunchen, maar bijvoorbeeld ook sporten, borrelen, zwemmen en meer. Thomas van Leeuwen, organisator: „Wij zetten in op verbinding, tussen hotel, bewoner en bedrijf. En zien het hotel als de hybride (werk)plek van de toekomst.”

Crissy Mulder 23 september 2021

Library Or The Grand

Een blik in de Library 'Or' in The Grand voor het ontbijt.

De Open Hotel Dag is geïnitieerd door MEOW, het boekingsplatform voor werkplekken in hotels. Van Leeuwen staat aan het roer. „MEOW komt voort uit D/DOCK: een ontwerp- en ontwikkelbureau. Wereldwijd ontwerpen wij onder andere kantoren en hotels. Succesvol, maar de laatste tijd viel ons wat op. Hotels kampen overdag, doordeweeks, met leegstand. Wat nu als we daar een alternatieve functie voor bedenken? Hotels als de hybride (werk)plek van de toekomst. Dat is MEOW. Voor 15 euro per dag werk je via dit platform in de meest bijzondere hotels van de stad.”

Initiatief vanuit duurzaamheid en verbinding

Alles wat MEOW doet, staat in lijn met impact maken. Zo gelooft Van Leeuwen in het beter gebruikmaken van de bestaande gebouwenvoorraad van Nederland. Iets waar de maatschappij, volgens hem, nu nog volledig aan voorbij gaat. „In Nederland gebruiken wij onze gebouwen vaak maar voor één derde van de tijd. Neem de kantoren: van negen tot vijf bezet en daarna verlaten. En wat denk je van onze woningen? Van acht tot zes gevuld, daarna leeg. Datzelfde geldt voor onze winkels en ga zo maar door.”

Daar wil MEOW, met ‘blended-use’, verandering in brengen. De missie? Ecologisch, maatschappelijk en financieel rendement combineren door beter gebruik te maken van de beschikbare ruimten.

''Wij combineren ecologisch, maatschappelijk en financieel rendement door beter gebruik te maken van de beschikbare ruimten''

Thomas van Leeuwen, organisator Open Hotel Dag

De Open Hotel Dag is volgens Van Leeuwen een logische stap in deze ontwikkeling. „Op deze dag laten wij zien hoe hotels overdag gebruikt kunnen worden door ondernemers en bewoners uit de stad. Helaas zie ik op dit moment vooral nog veel frustratie tussen bewoners en hotels. Bewoners zien hotels als aantrekkingskracht voor toeristen, die overlast veroorzaken. En hotels zien bewoners als de mensen die klagen en vooruitgang tegenhouden. De oplossing zit in verbinding. Op de Open Hotel Dag verbinden wij hotels met bewoners en bedrijven. En laten we zien hoe zij elkaar kunnen versterken.”

Dé nieuwe hybride werkplek

Mede door corona is het hybride werken in een sneltreinvaart terecht gekomen. Dat betekent dat er steeds meer behoefte is aan externe werkplekken, stelt Van Leeuwen. „Het kantoor is niet langer ingericht voor fulltime aanwezigheid. Dat betekent dat projectteams op zoek gaan naar een andere plek om fysiek samen te komen. Een plek die qua reistijd en ruimte prettig is voor iedereen. Het hotel is daar geweldig geschikt voor.”

De akasha voor yoga in Conservatorium.

Teamworkdag bij 60 hotels in Amsterdam

Tijdens de Open Hotel Dag kunnen bewoners, bedrijven en (project)teams de sfeer komen proeven. De dag is dan ook (deels) ingericht als ‘teamworkdag’. „Circa zestig Amsterdamse hotels doen mee op 30 september. Op de meeste plekken kun je gratis werken. Of met een groep van vier tot tien collega’s een eigen ‘teamworkspace’ huren, voor een aantrekkelijk tarief. Verder is er van alles te doen. Ieder hotel komt met een programma op maat. Geheel passend bij de sfeer en setting van de plek. Neem bijvoorbeeld het prijswinnende Pulitzer hotel. Daar start het programma met een hardloopronde langs de grachten, met de hotelmanager voorop. Verder worden er lunches, wijnproeverijen en interessante lezingen georganiseerd. Zo combineren een aantal hotels hun meest bijzondere gerechten tot één geweldige proeverij. Kortom, er is veel te doen en te genieten. En dat op een normale werkdag.”

''Het hotel van de toekomst wordt van scratch af aan ontworpen om 24/7 gebruikt te worden"

Thomas van Leeuwen, organisator Open Hotel Dag

Het hotel als dorpsplein

Van Leeuwen ziet de Open Hotel Dag tevens als een voorproefje van ‘dat wat komen gaat’ in de hotellerie. „Het hotel dat we al eeuwen kennen, is niet het hotel van de toekomst. Het huidige concept is simpelweg niet houdbaar. Het moet anders, flexibeler en inclusiever. Het hotel van de toekomst wordt van scratch af aan ontworpen om 24/7 gebruikt te worden.”

“Het wordt een plek waar bewoners, bezoekers én bedrijven samenkomen. Waar overdag gewerkt, ’s nachts geslapen en tussentijds heerlijk gegeten, gesport en ontspannen wordt. Dat concept noemen wij, voor nu nog, het hotel 2.0. Met onder meer de Open Hotel Dag dagen wij de hotellerie, maar ook de bewoners en bedrijven van Amsterdam uit om anders naar het concept ‘hotel’ te kijken. Zelf zie ik het hotel van de toekomst als hét nieuwe dorpsplein.”

Blijf op de hoogte van het laatste nieuws voor ondernemers.

Ontvang dagelijks onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van het laatste ondernemersnieuws