Nieuws Horeca
Pakistaans eten van Naveed is hit in oer-Hollands boerendorp: ‘De mensen blijven maar terugkomen’
Wat een boer niet kent, dat vreet-ie niet. Dat gezegde lijkt niet op te gaan in het boerendorpje Nieuwkoop in Zuid-Holland. Tandoori chicken tikka, king prawn tandoori, chicken dhansak: de Zuid-Aziatische gerechten gaan als warme broodjes over de toonbank. Allemaal dankzij Naveed Malik. ,,De Nederlanders leerden mij: niet piepen, hard werken: dan komt het goed.”

Naveed Malik is succesvol in Nieuwkoop met zijn Pakistaanse takeaway. Foto: Merel Klijzing
Een Pakistaanse takeaway, is dat rendabel in het oer-Hollandse dorpje Nieuwkoop? Vorig jaar opende Naveed Malik (33) zijn eigen onderneming Bij Naveed, en kijk nu: zijn etenstentje floreert. Zeven dagen in de week werkt hij er hard voor. ,,Het gaat echt hartstikke goed. Met mijn gezondheid, met mijn bedrijf, met mijn klanten, met mijn omzet, met mijn maaltijden. Ik ben dik tevreden, hartstikke blij zelfs”, vertelt Naveed gelukkig in het AD. Een jaar geleden opende hij zijn zaak, nu moeten er extra handen aan te pas komen om de klanten te kunnen helpen.
Op een boerderij in een klein dorp in Pakistan groeide Naveed op. Hij had er zijn eigen kippenboerderij. Door omstandigheden vertrok hij als vluchteling en werd hij ondergebracht in Nieuwkoop. Overdag was hij rietsnijder, in de avonduren leerde Naveed de Nederlandse taal. Om zo snel mogelijk in te burgeren, organiseerde hij een ‘Benaveed Diner’. Hij bereidde daarin zijn Pakistaanse specialiteiten voor. De reacties waren zó enthousiast dat een eigen onderneming begon te kriebelen.
Lees ook: Dit unieke restaurant krijgt waarschijnlijk geen Michelinster, maar wint wél de Gouden Pollepel
Zeven dagen in de week aan het werk
,,Ik heb het gewoon gedaan. Het was een droom die uitkwam”, lacht Naveed nu. Het betekent ook zeven dagen in de week werken. ,,Eigenlijk ben ik een beetje gek, haha! Je moet doen waar je gelukkig van wordt. Weet je wat ik het allerleukste vind? Dat ik zoveel kan kletsen met mensen. Dat is mijn hobby. Als je even moet wachten op je broodje, kun je maar beter lekker met elkaar praatjes maken. Ik vraag altijd dingen aan mensen. Dat vinden ze leuk. Door alle contacten heb ik geen heimwee, hoewel mijn familie nog daar is. Maar ik ken inmiddels zoveel mensen dat ik mij hier thuis voel.”
"Weet je wat ik het allerleukste vind? Dat ik zoveel kan kletsen met mensen"
Naveed doet daarnaast ook nog vrijwilligerswerk voor de gemeente. ,,Zij hebben mij geholpen, nu wil ik hen helpen. Ik heb gezegd: als iemand, zoals een vluchteling, nieuw komt in de gemeente en wil werken, koppel hem of haar dan aan mij. In het begin zijn er problemen met taal, dat is heel belangrijk om onder de knie te krijgen. Anders kan je niets. Ik ken veel bedrijven hier, veel werkgevers komen namelijk hier eten halen. Dan vraag ik: heb je nog een leuke jongen of meid nodig? Soms kan ik ze zo vijf of zes statushouders aanbieden.”
Vrije tijd blijft er voor de ondernemer maar weinig over, maar dat maakt hem naar eigen zeggen weinig uit. Nóóit een dagje vrij zijn is bovendien bijna verleden tijd. ,,Ik heb een Pakistaanse kok gevonden. Dat betekent dat ik nog meer kan kletsen met klanten. En ook dat ik misschien een keer vrij kan nemen.”
‘Alles is perfect’
Nu er een nieuwe chef komt heeft Naveed ook de tijd om uit te breiden. ,,Het personeel kan het zonder mij. Met hen erbij is de tijd voorbijgevlogen. Dit jaar is sneller gegaan, alsof er vijf jaar voorbij is gevlogen. Dat meen ik. Ik haal ook veel voldoening uit het vrijwilligerswerk. Ik probeer iedereen die bij mij komt hetzelfde mee te geven als de Nederlanders mij geleerd hebben. Zij hebben mij opgevoed. Niet piepen, hard werken. En dan komt het allemaal goed. Ze hadden gelijk, kan ik wel zeggen. Het is ook niet erg om hard te werken.”
"Ik probeer iedereen die bij mij komt hetzelfde mee te geven als de Nederlanders mij geleerd hebben. Niet piepen, hard werken"
Er staan ook nieuwe projecten voor de deur. ,,Volgende maand wil ik gaan beginnen met bezorging. Een makkie voor de klanten. Daarmee verwacht ik ongeveer veertig procent extra omzet te verdienen. We hebben inmiddels genoeg apparaten en de medewerkers zijn allemaal heel goed. Ik heb nooit ruzie gehad hier. Alles is perfect. De mensen zijn zo blij! En ik ook.”
Lees ook: Bernard en Vivian met restaurant in Top 10 dankzij 'beste uitzicht van heel Amerika'
'Klanten voelen zich speciaal
En de reden van zijn succes? Het zal ongetwijfeld niet alleen aan de goede kwaliteit van zijn product liggen, maar ook aan de gezelligheid en herkenning. ,,Ik weet vaak al wat klanten willen als ze de zaak komen binnenlopen. Dan voelen ze zich een beetje speciaal, als ze zich gezien voelen. Ik herken ze. En als je lekker kletst, vinden ze het vaak gezellig om nog eens terug te komen.”
,,Hoe ik er over een jaartje bijzit als jullie mij weer zouden spreken? Ik hoop en denk dat het bezorgen dan heel populair is. Misschien ben ik daarin dan nog wel groter geworden. Als ik maar gelukkig blijf. Mijn toekomst gaat heel mooi worden.”