Nieuws Horeca

KHN klaagt Staat aan om nachtclubs en discotheken eerder open te krijgen

Koninklijke Horeca Nederland (KHN) komt met de eerste en meest stevige reactie op de persconferentie van het kabinet op vrijdag de dertiende: de brancheorganisatie voor de horecasector spant een kort geding aan tegen de Staat om af te dwingen dat nachtclubs en discotheken eerder open kunnen dan het kabinet nu voorstelt.

Jeroen Mirck 13 augustus 2021

Discotheek Stock

KHN-voorzitter Robèr Willemsen zegt 'geen enkel begrip' te hebben voor de nieuwe coronabesluiten van de persconferentie van vrijdagavond. Hij vindt het niet kunnen dat de overheid zijn sector met strenge maatregelen de dupe laat zijn van de virusuitbraak, terwijl bijvoorbeeld in voetbalstadions wel al veel mensen op de tribune mogen zitten.

Lees ook: Dit betekenen de nieuwe corona-maatregelen voor festivals, horeca en andere ondernemers

Discotheken en nachtclubs mogen volgens premier Mark Rutte in elk geval tot 1 november nog niet heropenen. Willemsen vindt dat veel te laat. Wat hem betreft zouden de clubs voor mensen met een test- of vaccinatiebewijs nu al toegankelijk moeten zijn. Ook wil de horecavoorman af van andere beperkende maatregelen voor cafés en restaurants.

"Het is werkelijk ongehoord dat zonder deugdelijke onderbouwing deze groep ondernemingen volledig gesloten moeten blijven van het kabinet"

KHN-voorzitter Robèr Willemsen

Willemsen: ,,Het is werkelijk ongehoord dat zonder deugdelijke onderbouwing deze groep ondernemingen volledig gesloten moeten blijven van het kabinet. Het is juridisch heel interessant dat deze groep horecazaken als enige geen gebruik kan maken van open zijn met coronatoegangsbewijzen.”

Rutte: nachtclubs zijn lastig controleerbaar

In nachtclubs komen te veel risico's bij elkaar, zei demissionair premier Rutte tijdens de persconferentie. Daarom heeft het kabinet besloten om clubs en discotheken voorlopig niet te laten opengaan, ook niet als vanaf 20 september waarschijnlijk de 1,5-meterregel vervalt. ,,Er gaat drank in de man, er wordt hard gezongen", aldus de premier. ,,Het is lastig controleerbaar. Dat hebben we geleerd van de versoepelingen van 26 juni."

Op die datum ging stap 4 van het openingsplan in en mochten onder meer cafés, kroegen en discotheken onder voorwaarden weer open. Het aantal besmettingen liep daarna in hoog tempo op. ,,En die toename zagen we vooral in de nachtclubs", aldus Rutte. ,,Daarom vinden we het verstandig om die pas vrij te geven in het laatste stadium."

Lees ook: LIVEBLOG: Coronaregels horeca en evenementen blijven nog dezelfde

Testen voor toegang op den duur niet meer gratis

Ook wordt er binnenkort een extra drempel opgeworpen om de horeca te bezoeken en moet er voor testen voor toegang betaald worden. Het kabinet hoopt hiermee de druk op ongevaccineerden (met name jongeren) op te voeren, aldus KHN, maar het is volgens de brancheorganisatie de horeca die hiervoor de rekening gepresenteerd krijgt. ,,Horecabedrijven willen dolgraag op een veilige manier hun deuren openen, maar zolang er restricties gelden, moet dit wel goed geregeld zijn, zoals met een toegankelijke en gratis test voor toegang."

KHN-voorzitter Willemsen: ,,Een deel van de horeca wordt nu opnieuw opgeofferd en de maatregelen worden ingezet als middel om de vaccinatiegraad te verhogen, terwijl we zorgtechnisch de goede kant op gaan. Het is onacceptabel dat de horeca hiervoor ‘gebruikt’ wordt en de principes van gastvrijheid en ondernemen hiermee in gevaar komen.”

Blijf op de hoogte van het laatste nieuws voor ondernemers.

Ontvang dagelijks onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van het laatste ondernemersnieuws