Nieuws Horeca
Restaurant net geopend en dan slaat corona toe: zo gingen deze jonge ondernemers ermee om
Je bent begin twintig, opent net een restaurant en dan slaat het coronavirus toe in Nederland. Het overkwam Delphine Thijssen (22) en Anthony Cornelisse (24). Het jonge stel opende in januari ’t Oude Raadhuys in Woubrugge, maar moest de boel halverwege maart tijdelijk weer sluiten. Terwijl er genoeg restaurants failliet gingen in die tijd, gooiden zij de deuren ná de lockdown weer vrolijk open.

Anthony Cornelisse en Delphine Thijssen, de eigenaren van ‘t Oude Raadhuys. Foto: Peter Franken
,,Wij snapten niet dat er zoveel restaurants failliet gingen. Wij hadden toch ook nog geen vlees op de botten?” vraagt Cornelisse zich in het AD af. Hij vertelt dat er ‘nul eigen geld’ in ’t Oude Raadhuys zit, want dat hadden ze voor de opening simpelweg niet.
Hulp van investeerders
’t Oude Raadhuys kon de deuren in januari van dit jaar openen door de hulp van verschillende investeerders en dankzij wat slimme contracten, legt het stel uit. Een biercontract en een afspraak met Qredits hielpen daarbij een handje.
Maar de reden dat het stel niet meteen bankroet ging in de coronacrisis, is een stuk simpeler. Thijssen en Cornelisse hebben in de eerste maanden geen investeringen gedaan die ze niet konden betalen. Een buffertje zorgde ervoor dat ze eventuele problemen in de beginperiode door konden komen.
Lees ook: Instragram-hit The Avocado Show breidt uit naar Madrid, Londen en Parijs
Die eventuele problemen kwamen op 15 maart, om half zes. Zij kregen toen de melding dat een halfuur later de tent gesloten moest zijn. ,,Wij hebben tegen onze klanten gezegd dat ze hun eten mee konden nemen, om het thuis op te eten. Het was niet anders. Vervolgens moesten we honderdtachtig reserveringen afbellen.”
Komt die nieuwe coronagolf?
Het stel schakelde meteen om: bezorgen en afhalen werd tijdelijk het nieuwe normaal. Toch waren het vooral de vouchers die ze overeind hielden. Cornelisse: ,,We hebben bijna zeshonderd vouchers verkocht, die mensen konden besteden op het moment dat we weer open mochten. Een paar bedrijven in het dorp kochten er tweehonderd.”
,,Stel dat alles nu weer dichtgaat, dan komt het wel goed met ons”, blikt het stel vooruit op een eventuele nieuwe coronagolf. ,,We hebben een goede zomer gehad, daarvan een deel opzij gezet. Zo hebben we een nieuwe buffer gecreëerd.”
Toch merken ze bij ’t Oude Raadhuys dat het wel wat rustiger wordt. De vakantie is afgelopen, het laagseizoen komt eraan. ,,Rond lunchtijd is het rustiger. In het weekeinde gaat het goed, maar doordeweeks komen er wat minder mensen.”
''We hebben een goede zomer gehad, daarvan een deel opzij gezet. Zo hebben we een nieuwe buffer gecreëerd''
Oplossing jonge ondernemers
De jonge ondernemers hebben ook alvast een oplossing bedacht om in het laagseizoen rond te komen. ,,We willen cocktailavonden gaan organiseren. Er is ’s avonds weinig te doen voor de jongere generatie in Woubrugge.”
Ook komen er op zaterdag 19 september bandjes, binnen in het restaurant en buiten op het terras. Eigenlijk zou in het dorp de jaarlijkse Waterrecreatiedag op die dag plaatsvinden (na al een keer verzet te zijn), maar door corona gaat dat hele feest niet door. Bij ’t Oude Raadhuys kan dat dorpsfeest dus alsnog - een beetje - worden gevierd.
Lees ook: Waarom Ed Bindels (ceo Amac) juist nu food district Liemès wil beginnen
Leidinggevende gastvrouw
Thijssen en Cornelisse leerden elkaar kennen toen ze allebei bij ’t Oude Pothuys werkten. In dat Alphense restaurant kregen de twee al snel een relatie. ,,Op een gegeven moment kregen we daar een belangrijke rol, we speelden half voor eigenaar. Toen dachten we: dit kunnen we zelf ook.”
Thijssen maakte haar opleiding als leidinggevende gastvrouw af, Cornelisse ging in de tussentijd werken als kok bij Hudson. ,,Daar had ik binnen een mum van tijd twaalf man onder me.” En zo gaat het nu ook bij ’t Oude Raadhuys: Thijssen is een van de gezichten in het restaurant, Cornelisse is als kok te vinden in de keuken.
Lees ook: Historische omzetdaling horeca door corona, detailhandel ziet cijfers fors stijgen