Nieuws Horeca

AI die gasten hun tafel wijst? Zo experimenteert dit restaurant met Kunstmatige Intelligentie

Technologie die gasten hun tafel aanwijst en suggesties doet voor het menu. Bij het nieuwe restaurant BUNKR in Eindhoven zetten ze vol in op Artificial Intelligence. Grote voordeel is dat het personeel zich puur kan richten op aandacht voor de gasten.

Anita Vliegenberg (ED) 21 juni 2023

Restaurant BUNKR Bunkertoren Robin Vromans Youri Doreleijers

De uitbaters van Restaurant BUNKR in Bunkertoren: Robin Vromans (links) en Youri Doreleijers. Foto: Kees Martens/DCI Media

Artificial Intelligence (AI) of kunstmatige intelligentie. Je ontkomt er bijna niet meer aan en zelfs in de horeca, toch een mensenvak bij uitstek, willen vier Eindhovense ondernemers er nu mee gaan experimenteren. Robots wandelen er straks niet rond, maar een app neemt veel werk uit handen en biedt gasten een bijzondere ervaring.

In september opent het nieuwe restaurant in de Bunkertoren tegenover de Technische Universiteit. Bezoekers kunnen vooraf de BUNKR-app downloaden en naar keuze wat persoonlijke informatie invullen. Op basis van deze gegevens vraagt de app waar je zin in hebt en wordt er een suggestie voor een menu gedaan. Ook krijgen bezoekers door waar ze kunnen parkeren en waar de entree is, schrijft het AD.

''AI neemt de praktische zaken over en dus kan het personeel zich focussen op aandacht voor de gasten''

Robin Vromans, mede-eigenaar BUNKR

BUNKR het eerste restaurant in Nederland dat data- en AI-gedreven werkt

Bij binnenkomst word je digitaal ontvangen en krijg je een geautomatiseerde uitleg over het concept. De tafel licht op, zodat de gast weet waar hij of zij kan gaan zitten. Wil je toch liever zelf iets uitzoeken en bestellen bij de bediening, dan kan dat ook. ,,Maar we gaan er eigenlijk vanuit dat niemand dat nog doet, omdat de interactie met onze AI-assistent juist zo leuk en vernieuwend is”, zegt mede-eigenaar Robin Vromans.

Volgens Vromans is BUNKR het eerste restaurant in Nederland en misschien zelfs wel in Europa dat data- en AI-gedreven werkt. Voordeel is dat AI voor en achter de schermen veel werk uit handen neemt, zoals gasten ontvangen en hun plaats wijzen, bestellingen personaliseren. Maar ook door bestellingen te automatiseren en een personeelsplanning te maken.

Lees ook: TAPP haalt miljoenen op voor data-gedreven verbetering horecaondernemingen

Personeel kan zich focussen op aandacht voor de gasten

Het personeel kan zich volgens Vromans focussen op de leuke dingen van het vak, contact met de klanten en koken. De technologie komt volgens hem niet in plaats van het personeel maar ter aanvulling van. ,,AI neemt de praktische zaken over en dus kan het personeel zich focussen op aandacht voor de gasten. Een praatje maken en hen op een leuke manier kennis laten maken met AI, zodat het minder eng is."

De technologie bestaat al lang. Mensen kennen het vooral van Google Home, Siri en de laatste tijd van ChatGPT. Vooral dat laatste vinden mensen vaak nog vreemd en onbekend. En onbekend maakt onbemind, dus willen de ondernemers zichtbaar maken wat op een verantwoordelijke manier de mogelijkheden zijn. Zodat er een groter draagvlak voor ontstaat”, hopen Vromans en zijn mede-eigenaren Sidney van Steijn, Mark op de Weegh en Youri Doreleijers.

''Als je pretendeert een technologisch belevingsrestaurant te zijn, moet ook alles werken. En AI staat niet stil, dus wij blijven ook doorontwikkelen''

Robin Vromans, mede-eigenaar BUNKR

Iets nieuws creëren

Vromans onderzoekt in zijn andere bedrijf, The Food Podium, al een tijdje hoe AI toegepast kan worden in de horeca. Met samenwerkingspartner Anzu, een lokale startup die zich richt op AI, worden allerlei toepassingen uitgewerkt. ,,Ik ben daar erg enthousiast over en was op zoek naar een ondernemer die dit aandurft in de praktijk.” Die ondernemer heeft hij gevonden in Doreleijers, tevens (mede-)eigenaar van de Eindhovense horecazaken Luzt, Lighttown Brewers en paviljoen Genneper Parken. Die zocht op zijn beurt een uitdaging voor BUNKR. ,,Ik wil geïnspireerd worden en hier echt iets speciaals neerzetten, iets nieuws creëren.”

En waar kan dat beter dan in de Bunkertoren, tegenover de TU/e, in het hart van Brainport, de plek waar zoveel intelligentie vandaan komt en waar studenten vroeger een uitlaatklep hadden in de legendarische Bunker?

Blijven doorontwikkelen

BUNKR opent op 1 juli al de deuren voor evenementen. Er wordt samengewerkt met onderwijscentrum GoodHabitz, dat de ruimte deels gebruikt als bedrijfsrestaurant en opnamestudio. Zo is er zelfs een professionele filmstudio en kan de ruimte tevens gebruikt worden voor feesten, maar ook voor een symposium.

Vanaf 1 september is BUNKR van vrijdag tot en met maandag voor iedereen geopend. Het geeft de ondernemers wat ruimte om de technologie te testen en waar nodig aan te passen. ,,We willen wel dat alles klopt”, aldus Vromans. ,,Als je pretendeert een technologisch belevingsrestaurant te zijn, moet ook alles werken. En AI staat niet stil, dus wij blijven ook doorontwikkelen.”

Lees ook: Dirk Beljaarts (KHN): 'Mag ik eenmaal het gelijke speelveld alsjeblieft?'

Blijf op de hoogte van het laatste nieuws voor ondernemers.

Ontvang dagelijks onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van het laatste ondernemersnieuws