Nieuws Horeca

Oneindige bureaucratie: dit restaurant wacht al 2 jaar op goedkeuring terras

Restaurant Het Weeshuys in Zwolle wacht al jaren op toestemming voor een terras. Want zonder terras geen opening in de zomermaanden. Het goede nieuws: de herinrichting van de Kop van Assendorp biedt straks ruimte, alleen is die al enkele keren uitgesteld.

Pieter Steenbergen 14 juni 2023

Peggy Damen horeca terras liggend

Eigenaren Peggy Damen en Robert van Thulden voor hun restaurant aan het begin van Assendorp. Het Weeshuys krijgt een na de herinrichting van de Kop van Assendorp eindelijk een terras. ,,De glazen staan klaar, menukaart is samengesteld, maar het ontkurken van de champagne laat nog even op zich wachten.” Foto: Pedro Sluiter

Het restaurant, sinds 2015 gevestigd aan het begin van Assendorp, wordt bestierd door Peggy Damen, gastheer Zoran Gavrilovic en chef-kok Robert van Thulden. Het Weeshuys heeft de bijzondere gewoonte om in de zomermaanden de deuren te sluiten. Reden: het ontbreken van een terras, schrijft het AD.

Wezenland

Een kwestie, als je het zo wilt noemen, die al jaren speelt. Nog voor woonwijkje Het Wezenland was gebouwd, lagen er al plannen. ,,Wij zaten in de werkgroep en hebben toen verschillende ideeën ingediend, zoals een paviljoen en aanlegsteigers”, vertelt Damen. Gavrilocvic, (voorheen Casteleyn en Binnen Eten & Drinken): ,,We hebben zelfs bodemonderzoek gedaan, er lag een heel boekwerk.”

"De vergunning was verleend, maar we wilden het risico niet nemen dat we alles weer in konden pakken"

Peggy Damen

Het kwam er niet van, tot corona om de hoek verscheen. ,,Toen werden de plannen weer afgestoft.” Het Weeshuys kreeg in 2020 ruimte voor een terras toegewezen langs de gracht, restaurants waren immers gesloten. Een herhaling zat er in 2021 niet in, omdat omwonenden klaagden over geluidsoverlast. ,,De vergunning was verleend, maar we wilden het risico niet nemen dat we alles weer in konden pakken”, zegt Damen.

Nog een kans op terrasvergunning

Maar nu gloort er licht aan het eind van de tunnel. De herinrichting van de Kop van Assendorp biedt middels een zogeheten flexibele strook ruimte aan terrassen. Niet alleen voor Het Weeshuys, maar ook voor het Eethuys, even verderop, eveneens eigendom van dit trio. Een luxe snackbar annex productiekeuken. ,,Alleen had het er al twee jaar moeten zijn”, zegt Gavrilovic. De herinrichting heeft de nodige vertraging opgelopen, onder meer omdat de gemeente moeilijk aan klinkers kan komen (de Stentor, 2 april).

Lees ook: Horecaondernemer Michel moest zijn zaak vanwege zieke vader verkopen

Bedoeling van de herinrichting is dat de maximumsnelheid tussen Sassenpoort en Assendorp omlaag gaat, de weg smaller wordt en de verkeerslichten verdwijnen. Ter compensatie van een terras schaften de ondernemers foodtrucks aan voor de catering, die prima lopen.

Restaurant Boofoor

Bovendien zijn ze het derde seizoen ingegaan bij een recreatieterrein in Biddinghuizen (Molencaten), waar ze op verzoek van de parkbeheerder een restaurant faciliteren. ,,Daar zijn we in 2021 mee begonnen, omdat het terras niet door ging, we moesten wat. Dat restaurant (Boofoor, ps) stond al een paar jaar leeg. Hebben we de keuken schoongemaakt en we hadden voor het pop-upterras alles al aangeschaft, dat konden we daar gebruiken. We kijken uit op het Veluwemeer, een prachtige plek bij de haven”, zegt Damen. ,,Al ons personeel ging daar aan de slag.”

Gavrilovic: ,,Terwijl we eerst de horeca zouden doen op een glamping langs de Vecht in Dalfsen. Maar een grondeigenaar trok zich terug.”

Lees ook: Van oven op aanhanger tot pizza-imperium: zo maakten Daniel en Marco van Old Scuola een miljoenenbedrijf

In Biddinghuizen bereiden ze pizza’s en pasta’s. Daar komen deze zomer nog twee locaties bij. De foodtrucks van Het Weeshuys worden dan ingezet bij de Agnietenberg en de voormalige IJsselcentrale Harculo, waar de komende maanden pop-uphoreca wordt bedreven in samenwerking met Hart van Zuid en Bar en Brood. ,,Het Eethuys gaat in oktober weer open, dat hebben we eerder moeten sluiten vanwege tekort aan arbeid en de hoge energieprijzen. Het is steeds keuzes maken tussen kosten, baten en beschikbare handjes.”

Horecazaak te koop

De flexibele horeca loopt dusdanig goed (‘t is een beetje schipperen’), dat de uitbaters Het Weeshuys begin 2020 te koop hebben gezet. Toentertijd toch nog onverwacht, want de zaak stond al drie maal in Lekker500. Ze willen van de vaste lasten af, helaas meldde zich nog geen passende koper. De kans bestaat dus dat ze straks dus eindelijk hun lang gewenste terras hebben, zonder er zelf de vruchten van te plukken. Gavrilovic: ,,Niet erg, komt de verkoopprijs alleen maar ten goede, we willen er wel wat aan overhouden.”

Blijf op de hoogte van het laatste nieuws voor ondernemers.

Ontvang dagelijks onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van het laatste ondernemersnieuws