Nieuws Horeca

Liemès Food District als dé culinaire uitvalsbasis langs A2 bij Utrecht

Zakelijke A2-passanten, ook daar richt Liemès Food District uit Utrecht zich op. Vanuit Amsterdam is het nog geen half uur rijden. Houten? Elf minuten. Woerden? Een kwartiertje. Net als Culemborg. Maar Ed Bindels ontvangt zeker ook particulieren uit de wijde omgeving. ,,De pandemie bezorgde ons een valse start, maar nu mogen we echt los.’’

Jeroen Kreule 14 maart 2022

Ed bindels liemes amac horeca

Ed Bindels: 'Iedereen is opgelucht om weer zonder restricties samen te kunnen eten'. Foto's: Ruud Voest.

Liemès Food District laat zich het beste omschrijven als een foodhall met (uiteindelijk) elf verschillende wereldkeukens op restaurantniveau. ,,Het is de perfecte uitvalsbasis voor zakelijke lunch, diner of vrijmibo met dj. Heerlijk eten, goede ambiance, centraal gelegen en de eerste twee uur gratis parkeren”, vertelt initiator Ed Bindels. Locatie: in de kop van The Wall, het iconische winkelcentrum langs de A2 bij Utrechts jongste stadsdeel Leidsche Rijn.

Lees ook: Collectie Ed Bindels (Amac) binnenkort te zien in het grootste Apple-museum van Europa

Momenteel telt Liemès zes verschillende keukens: Libanees/Marokkaans, Spaans/Argentijns, Vietnamees, sushi, patisserie en hamburgers. Binnenkort volgt uitbreiding met onder meer een Italiaanse, Zuid-Amerikaanse en bbq-keuken. De keukens worden gerund door chef-koks die niet in dienst zijn van Liemès, benadrukt Ed Bindels. ,,Het zijn ondernemers die een keuken bij ons huren. Ze draaien volledig zelfstandig: ze nemen hun eigen keukenapparatuur mee, maken hun eigen recepten, doen zelf de inkoop en zorgen ervoor dat hun keuken schoon is. Vergelijk het maar met een bedrijfsverzamelgebouw. Wij faciliteren de rest: van bediening en afwas tot ICT en betalingssysteem. Zo kunnen de chefs focussen op hun passie: koken.’’

Streetfood meets à la carte

Gasten die van een beetje reuring houden, kunnen in het lager gelegen deel een tafel met zicht op de keukens kiezen. Hier geldt zelfbediening. Wie liever aan tafel bediend wil worden, kan in het hoger gelegen deel zitten. In totaal zijn er 500 zitplaatsen. Het is volgens Ed Bindels een concept dat nog niet bestaat: foodhall meets restaurant, streetfood meets à la carte. ,,Stel, jij houdt van Vietnamees, terwijl je tafelgenoot liever een tajine-gerecht wil, dan kan dat.’’

'Ik hou van eten, reizen en ondernemen, wat allemaal samenkomt in Liemès'

Bindels favoriete plek is een tafeltje in het hoge gedeelte bij de enorme glazen pui, uitkijkend over de naastgelegen A2 in de richting van Amsterdam. De sfeer laat zich het best omschrijven als open, warm en mondiaal, met design meubelen, veel planten en een metershoge boom. Hij heeft er afgelopen twee jaar vaak gezeten om te werken: vanwege corona was de horeca meerdere periodes noodgedwongen gesloten.

De eigenaar kon er in alle rust werken, met laptop voor z’n neus. Een MacBook natuurlijk, van Apple. Want Bindels is vooral bekend als eigenaar van Amac, met vijftig winkels en een webshop de grootste Apple Premium Reseller van Nederland. In The Wall bevindt ook de grootste Amac Store van allemaal, met een oppervlakte van ruim 675 vierkante meter. Verder is hier het hoofdkantoor van Amac gevestigd, inclusief reparatieafdeling voor alle winkels. Hij heeft verregaande plannen om hier ook een Apple-museum te realiseren.

Romeinse ontmoetingsplek

Het idee voor Liemès ontstond eind 2018, begin 2019. ,,Ik hou van lekker eten, ik heb veel gereisd, ik hou van ondernemen. In Liemès komen ze samen. En we konden deze ruimte huren.’’ De naam verwijst naar Limes, zoals de noordelijke grens van het Romeinse Rijk officieel wordt genoemd. Die grens lag een paar kilometer verderop, bij Vleuten en De Meern. Het was een plek waar de Romeinen en de lokale bevolking samenkwamen, onder meer om handel te drijven. Liemès is ook een ontmoetingsplek, bovendien ligt het op de grens tussen het oude Utrecht en Leidsche Rijn.

Van eerste idee tot definitief ontwerp nam anderhalf jaar in beslag. In februari 2020 begon de aannemer met verbouwen. De eerste spijker zat er bij wijze van spreken net in, toen corona ook ons land in de greep kreeg. Bindels: ,,Aanvankelijk was er nog niet zo veel aan de hand: de verbouwing zou sowieso tot oktober duren. Iedereen dacht dat het virus dan al lang overgewaaid zou zijn. Nee dus.’’

'Ik merk dat mensen zich na twee jaar corona-ellende weer vrij voelen'

Liemès opende pas half september 2021, dus bijna een jaar na de oplevering, voor het eerst de deuren. Het begon net lekker te draaien, toen de boel drie maanden later - half december - weer dicht moest. De moed zakte Bindels bijna in de schoenen, maar hij is een optimist. Eind januari ging Nederland langzaam van het slot af, nu lijkt alles weer normaal. Ed Bindels probeert elke dag aanwezig te zijn. Hij vraagt gasten om feedback, als het druk is brengt hij eten rond of haalt hij tafels leeg. ,,Ik merk dat mensen zich na twee jaar corona-ellende weer vrij voelen. Die krampachtigheid lijkt verdwenen, mensen zijn opgelucht om weer zonder restricties samen te eten, ook met opa en oma erbij.’’

Lees ook: Na vijftig Amac's een Food District: ceo Ed Bindels over het hoe en waarom van Liemès

Liemès is nu nog geopend van woensdag tot en met zaterdag, maar Bindels hoopt later dit jaar zeven dagen per week open te zijn. ,,We draaien nu goed, we willen nog beter worden. En misschien moet ik binnenkort toch een openingsfeest geven, want dat is er nog niet van gekomen. Ik hoop dat de burgemeester erbij wil zijn.’’

Blijf op de hoogte van het laatste nieuws voor ondernemers.

Ontvang dagelijks onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van het laatste ondernemersnieuws