Nieuws Horeca

Dit restaurant zit meestal vol, maar sluit toch de deuren door energiecrisis en personeelstekort

De energiecrisis hakt erin, het personeelstekort loopt op: voor de eigenaren van restaurant Van Dijk en De Boer in Nijmegen zijn het redenen de stekker eruit te trekken. ,,De onzekerheid is te groot”, zegt Dennis van Dijk.

Mitchell Suijkerbuijk (AD) 8 december 2022

Restaurant Van Dijk en De Boer Nijmegen personeelstekort energiecrisis sluiten

Dennis van Dijk en Dimphke de Boer van Van Dijk en De Boer. Foto: Eelco van Wieringen.

Eigenlijk waren hij en zijn vrouw Dimphke de Boer niet van plan te stoppen met hun zaak, die geliefd is in het stadsdeel. Maar toen was daar vorige maand een koper. Die kwam precies op het juiste moment op hun pad.

,,Een eigenaar van een ander restaurant, welk kan ik nog niet zeggen, zocht vanwege een verbouwing een zaak om vier maanden te huren”, zegt Van Dijk in de Stentor. ,,Dat zagen we niet zitten. Uiteindelijk was kopen toch een optie voor deze ondernemer. Dat werd wél interessant.”

"Niemand weet hoe de situatie in februari is: of we dan misschien nóg meer betalen voor energie en inkoop"

Dennis van Dijk

Lees ook: Duivels dilemma voor winkeliers: ‘Als ik moet werken voor stroom en huur, is het klaar’

Energiecrisis en tekort aan personeel

Hoewel het meestal volle bak is in hun horecazaak en de twee ‘een gezond bedrijf’ runnen, vinden ze de toekomst te onzeker. Het restaurant - met drie- tot zesgangenmenu’s gericht op gerechten met een Franse basis - zit sinds 2018 aan de Dommer van Poldersveldtweg. Na twee jaar ondernemen kwam daar de coronacrisis.

Nu corona is uitgedoofd, zijn er nieuwe zorgen: de energiecrisis en het tekort aan personeel. ,,We begonnen twee jaar voor corona en hebben zo dus niet echt een buffer opgebouwd. De inkoopprijzen van producten zijn 10 tot 12 procent hoger dan vorig jaar”, zegt Van Dijk. ,,Personeel vinden is in deze tijd lastig. Zie maar eens nieuwe medewerkers te vinden als mensen stoppen in de bediening.” Probleem is dat, mede door de oorlog in Oekraïne, veel ontwikkelingen onzeker zijn. ,,Niemand weet hoe de situatie in februari is: of we dan misschien nóg meer betalen voor energie en inkoop.”

Lees ook: Keurslager stopt vanwege gebrek aan personeel: ‘Sollicitanten kwamen niet opdagen’

‘Schitterende jaren gehad’

Dat ze stoppen, is ‘met pijn in het hart’. ,,We hebben schitterende jaren gehad, geweldige recensies gekregen en veel bereikt: noteringen in de Gault & Millau-gids bijvoorbeeld. En onze leerling-kok werd tweede bij de Young Chef Awards.”

Eerste kerstdag openen de deuren voor het laatst. De Boer blijft werken als teamleider bij een zorgorganisatie, wat ze nu al ernaast doet. Van Dijk wil actief blijven in de horeca. ,,Maar wel rustiger aan. Ik sta al sinds ik tiener ben in de keuken. Meer tijd voor het gezin hebben, is niet verkeerd.”

Blijf op de hoogte van het laatste nieuws voor ondernemers.

Ontvang dagelijks onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van het laatste ondernemersnieuws