Nieuws Horeca
'Slecht' wijnjaar laat amper sporen na in Arnhem
Een extreem natte septembermaand, een bijzonder koud voorjaar: 2017 gaat niet bepaald de boeken in als een goed wijnjaar. Maar waar veel wijnboeren de beroerdste oogst in jaren kennen, kan in Arnhem de vlag uit, schrijft De Gelderlander.

De allereerste oogst ooit van Wijngoed Mariëndaal - in totaal goed voor zo'n 4.000 stokken - is smetteloos verlopen. En daarmee is de eerste echte Arnhemse wijn weer een stukje dichterbij.
Perfect
Voldaan loopt Henk Oost, bestuurslid bij de stichting die de wijngaard nu anderhalf jaar in beheer heeft, langs de gekortwiekte druivenplanten. Met twaalf man sterk hebben ze zondag binnen enkele uren 1.800 planten van hun druiventrossen ontdaan. Eén druivenplant is normaliter goed voor één fles wijn. ,,De omstandigheden waren perfect", blikt Oost terug. ,,Als het had geregend, hadden we de boel moeten uitstellen. Regenwater is funest voor druiven. En veel langer hadden we ook niet kunnen wachten met de oogst. Gelukkig was het een schitterende dag."
Lees ook: Mascha Mooy (Bye Bye Burnout): ‘Een burn-out kost een werkgever zo’n 122.000 euro’
Wijnproces
De druiven zijn direct na de oogst naar Groesbeek vervoerd, waar oenoloog Adam Dijkstra er een mousserende champagnewijn van maakt. Een proces dat zo'n 16 tot 18 maanden in beslag neemt. Het uiteindelijke resultaat moet genoeg zijn om medio 2019 honderden flessen wijn te kunnen bottelen. Een groot deel daarvan gaat naar Landgoed Groot Warnsborn, dat ze onder de naam Barones zal uitserveren.
Nachtvorst
De lang voortdurende nachtvorst - tot begin mei kwamen de temperaturen geregeld onder het vriespunt - leek dit jaar aanvankelijk roet in het eten te gooien voor Wijngoed Mariëndaal. ,,We hebben best een tijdje in spanning gezeten", erkent Oost. ,,Afgelopen jaar hebben we niet geoogst, dit jaar moest het gebeuren. Uiteindelijk valt de schade heel erg mee. Misschien ook wel omdat we deze zomer helemaal geen last hebben gehad van de Suzukivlieg."
Vliegen
Dat is wel anders op wijngaard Domein Hof in Dieren, waar de Suzukivlieg de afgelopen tijd juist flink heeft huisgehouden. ,,Die vlieg gedijt goed met vochtig weer", weet wijnboer Youp Cretier. ,,En het was natuurlijk een behoorlijk natte nazomer. Dat heeft hier voor meer ellende gezorgd dan de nachtvorst in het voorjaar." Cretier, die negen verschillende rassen teelt, startte begin september al met oogsten. ,,Daar zijn we tot in de loop van de volgende week mee bezig. We selecteren onze druiven heel streng, dus het kost tijd."