Nieuws Horeca

Speciaalbier is hot: deze Dongense bierbrouwers bundelen hun krachten

De speciaalbierbrouwerijen in Noord-Brabant rukken op: De Nachtbrouwerij, ’t Brabants Gevoel en Opener Bier. De gemeente Dongen werkt daar vanuit haar toeristische ambities graag aan mee, schrijft BN/De Stem Breda.

Paula Pols | Foto: Ron Magielse / Pix4Profs 20 februari 2018

Speciaalbieren

Speciaalbieren zijn hot. Steeds meer kleine brouwerijen houden zich bezig met de productie van het gouden gerstenat. Ruim vijfhonderd van deze thuisbrouwerijen zijn er nu al in Nederland en hun aantal is stijgende. Drie van hen bevinden zich binnen de gemeentegrenzen van Dongen. Concurrenten? Welnee, ze zoeken juist de samenwerking op.

Jack Nollen, Hans van Riel en Frank Wouters zijn het eens. Waarom zou je elkaar beconcurreren, terwijl je sterker staat als je je krachten bundelt? Dus hebben ze contact met elkaar en werken ze samen op festivals. Zo staan de drie Dongense brouwers in het weekend van 10 en 11 maart gebroederlijk naast elkaar op het Bierfestival Bitter in de fraaie Koepelhal in Tilburg. Ieder met zijn eigen merk; samen maar toch apart.

Lees ook: Bierbrouwer Garmt Haakma: ‘Binnen de kortste keren werden me tonnen toegezegd’

Fraaie namen

Die drie merken dragen fraaie namen: De Nachtbrouwerij (Nollen, zie kader), 't Brabants Gevoel (Van Riel, zie kader) en Opener Bier (Wouters). Nollen en Van Riel brouwen niet thuis, maar huren ruimte in bij een brouwerij in Sittard. Die brouwt speciaalbier op recept. Deze recepten bedenken beide brouwers wél thuis, gewoon aan de Dongense keukentafel.

Frank Wouters (37) is de enige van de drie die zijn Opener Bier (,,Je kunt het omdraaien: bieropener - Opener bier") daadwerkelijk thuis brouwt. Hij heeft er aan het Veepad in het buitengebied van de gemeente ook de ruimte voor. Getrouwd met de Dongense Marloes heeft de voormalige IT'er de boerderij van zijn schoonouders overgenomen, inclusief 3,5 hectare grond.

Onderscheiden

,,Ik verbouw mijn eigen gerst, mijn eigen hop. Hop geeft het aroma aan het bier. We hebben hier nu in een proefopstelling acht soorten staan, waarvan er vier het heel goed doen. Daar gaan we dus mee door. En we gebruiken binnenkort onze eigen waterbron, maar die moet nog gecertificeerd worden", zegt Wouters niet zonder trots.

,,Het is belangrijk om je eigen bier te maken. Je moet je als brouwer onderscheiden. Opener Bier moet een écht Dongens product worden."

Als het om bier gaat, is Wouters niet te stuiten. Hij is niet alleen brouwer maar ook afgestudeerd als biersommelier. ,,Speciaalbieren zijn in opkomst en dat vraagt meer kennis van bier. Bier is laagdrempeliger dan wijn, maar het is ook een natuurproduct, waarvan de jaren, net als bij wijn en afhankelijk van de oogst, kunnen verschillen. Daar kun je als brouwer op sturen. Het gaat bij bier net zo goed om smaak, om ruiken en om proeven. Bier is beleving. Voor speciaalbier moet je de tijd nemen. Het is geen gietbier maar geníétbier. Dat vind ik een mooiere term voor een speciaalbiertje."

Grote plannen

Wouters heeft plannen, grote plannen. ,,De bierbrouwerij is onderdeel van een totaalconcept. We zijn nog volop in ontwikkeling, maar ik wil hier allerlei activiteiten gaan ontplooien: vrijgezellenfeestjes, highlandgames, vlotten bouwen. Kijk", wijst hij naar een uitgegraven zandvlakte naast de brouwerij, ,,in de zomer moet hier een grote vijver liggen. Van dat uitgegraven zand maken we straks een fietscrossbaan."

Lees ook: Griepgolf als schadepost: zieke werknemer kost je gemiddeld 241 euro per dag

De gemeente Dongen werkt daar vanuit haar toeristische ambities graag aan mee. Want voor al die activiteiten is wel een wijziging van het bestemmingsplan nodig. ,,In een agrarisch gebied als dit heb je te maken met de nodige beperkingen. Op het gebied van horeca, mensen, fabrieken in de buurt, geuremissies, geluidsemissies. Dat is een zware en heftige weg, waar de gemeente ons goed in heeft begeleid. We mogen nu al de nevenactiviteiten doen. We gokken daarbij niet alleen op Dongen, maar ook op de rand van De Reeshof in Tilburg of de klanten van Pukkemuk, als daar vakantiehuisjes komen."

Wouters' ogen glinsteren als hij het over de toekomst heeft. ,,Verdere uitbreiding biedt kansen. Het merk Opener moet gerelateerd zijn aan deze locatie. Ik wil mensen uit de brede regio die beleving laten meemaken. Ik wil hier ook schenken en op een cursusachtige manier mensen meer laten leren van bier. Maar de hoofdmoot moet natuurlijk plezier zijn."

Ik wil mensen uit de brede regio de beleving laten meemaken

Frank Wouters, Opener Bier