Nieuws Horeca

Vorig jaar 5 ton subsidie: restaurant en kookstudio Smaakpark nu plots failliet

Restaurant en kookstudio Smaakpark Ede is failliet. Voor het ambitieuze proeflokaal, dat in 2022 nog tonnen aan subsidie kreeg van de provincie Gelderland, is het ineens einde verhaal. Volgens de eigenaar ging het bij het bedrijf ‘nooit van een leien dakje’.

Job van Gasselt (AD) 16 juni 2023

Smaakpark eigenaars

Ondernemers Christiaan Weij en Petra Busser startten in september 2021 met proeflokaal Smaakpark Ede op het terrein van de voormalige Mauritskazerne. Vorige week werd het bedrijf failliet verklaard. Foto: Herman Stöver

Op de site van Smaakpark Ede is een aankondiging te lezen dat het restaurant in het weekend van 2, 3 en 4 juni ‘helaas’ is gesloten. In werkelijkheid zullen de deuren van het proeflokaal veel langer dicht zijn. Volgens het Centraal Insolventieregister is aan de eigenaren op 30 mei uitstel van betaling verleend. Een week later, op 7 juni, is een faillissement aangekondigd.

Volgens Artjan de Putter, advocaat en tevens curator van SmaakPark Ede, gingen enkele schuldeisers - waaronder het personeel en de Belastingdienst - niet akkoord met uitstel van betaling. ,,We hebben toen geconcludeerd dat we niet aan onze betalingsverplichting konden voldoen, waarna we het faillissement hebben aangevraagd.” Volgens De Putter is de schuld van het bedrijf ‘aanzienlijk’, zegt hij tegen de Gelderlander.

Flinke subsidie

Smaakpark Ede kreeg in 2022 nog een flinke subsidie vanuit de Regiodeal Foodvalley, waarin het Rijk, de provincie Gelderland en acht Gelderse en Utrechtse gemeenten zijn vertegenwoordigd. Volgens de site van de provincie ontving het bedrijf een bijdrage van 477.150 euro, bestemd voor het Fermentatielab. Dat lab zou onderdeel worden van het Smaakpark. Ondernemers konden er ‘gebruikmaken van apparatuur en kennis voor fermentatie van voedsel’. Het lab is uiteindelijk niet in gebruik genomen.

Ook van de gemeente Ede ontving Smaakpark Ede een subsidie. In 2020 werd 10.000 euro geïnvesteerd in het bedrijf. In dat jaar haalde de eigenaren ook nog eens ruim twee ton op via een crowdfunding.

''We hebben geprobeerd dingen te veranderen. Maar niet alle partijen wilden daarin mee. Uiteindelijk hebben we de stekker eruit moeten trekken, omdat de bodem van de schatkist was bereikt''

Christian Weij, eigenaar Smaakpark

Ook eigenaar Christian Weij bevestigt het faillissement. Volgens Weij heeft hij de afgelopen maanden ‘gestruggeld’ om Smaakpark Ede open te houden. ,,We hebben geprobeerd dingen te veranderen. Maar niet alle partijen wilden daarin mee. Uiteindelijk hebben we de stekker eruit moeten trekken, omdat de bodem van de schatkist was bereikt.”

Start in coronatijd

Als verklaring voor het bankroet van zijn bedrijf noemt Weij de moeilijke periode waarin Smaakpark Ede is gestart. ,,Dat was niet de makkelijkste tijd. Ik zette de handtekening onder de koopovereenkomst toen de eerste coronalockdown van start ging in 2020. Doordat materialen niet konden worden geleverd, liep de verbouwing vervolgens uit.

Oktober vorig jaar: een festival bij Smaakpark. Foto: Herman Stöver

Uiteindelijk gingen we veel later open dan gepland. Al die tijd kon ons personeel niet werken en als startende onderneming ontvingen we geen coronasteun. Eigenlijk stonden we vanaf het begin 2-0 achter. Het is nooit van een leien dakje gegaan.””

Minder omzet door werkzaamheden Parklaan

Niet alleen de coronaperiode trof het bedrijf financieel, volgens Weij. Ook de energiecrisis, inflatie en de werkzaamheden aan de Parklaan noemt hij ‘funest’. ,,Het is hier een komen en gaan van tractoren en vrachtwagens, vlakbij ons terras. Daar wil je nu niet zitten, zelfs niet met dit weer. Dat is ook terug te zien in onze omzet. Die is de helft van de omzet van vorig jaar rond deze tijd.”

Of hij zichzelf wat kan verwijten? ,,Natuurlijk, er is genoeg wat ik anders had kunnen doen. Uiteindelijk is er te veel op mijn bordje terechtgekomen. Waar ik het meest van baal, is dat we het vertrouwen van de mensen die ons hebben gesteund niet terug hebben kunnen betalen.”

Lees ook: In Michelingids, Gault&Millau en toch failliet: restaurant Van der Dussen

Voor Weij en zijn partner breekt nu een spannende tijd aan. ,,We hebben geen koopwoning en een auto van 12 jaar oud. Al ons geld zit in het bedrijf, omdat we erin geloofden. In de coronatijd heb ik mijn laatste euro’s erin gestopt, om mijn personeel te kunnen betalen.”

Doorstart?

Het is nog de vraag hoe het verder gaat met het ooit zo ambitieuze Smaakpark Ede. Op 11 juli is er een crediteurenvergadering over de toekomst van het bedrijf. Het Rotzooi Fermentatiefestival, dat op de planning stond op 25 juni op het kazerneterrein, is voorlopig uitgesteld tot 4 november.

Zelf hoopt Weij op een her- of doorstart. Ook advocaat en curator De Putter ziet daar mogelijkheden toe. Weij: ,,Dingen onderzoeken en nieuwe dingen bedenken is iets dat ik al twaalf jaar doe. Wat betreft het Fermentatielab, dat zet ik sowieso door. Op deze locatie of op een andere. Er liggen nog aanvragen van grote bedrijven om personeel te trainen op gebied van afvalverwerking en fermentatie.”

Reactie gemeente Ede

In een reactie op het nieuws laat wethouder Leon Meijer, die zich namens het college bezighoudt met Food, bij monde van een woordvoerder weten het faillissement van Smaakpark Ede te betreuren. ,,Het is heel jammer dat het niet is gelukt het bedrijf voort te zetten.”

Volgens Meijer zegt het faillissement van Smaakpark Ede niets over de kans van slagen van de World Food Experience (WFE), de geplaagde mega-attractie over voedsel die eveneens op het kazerneterrein moet gaan komen. ,,Wij zien geen relatie met het WFE. Smaakpark Ede was mooi complementair aan het WFE, maar het een kan zonder het andere bestaan.”

Lees ook: 'Door inflatie en coronaschulden: in 2023 meer horecazaken in de verkoop'

Blijf op de hoogte van het laatste nieuws voor ondernemers.

Ontvang dagelijks onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van het laatste ondernemersnieuws