Nieuws Horeca

Sushi op z'n retour: opmars aantal restaurants ten einde gekomen

Sushi was de afgelopen tien jaar razend populair, met restaurants die als paddenstoelen uit de grond schoten. Toch lijkt er nu een einde gekomen aan die opmars van het aantal sushirestaurants in Nederland. Er is dit jaar zelfs een afname te bespeuren.

Van onze redactie 18 juni 2021

Sushi retour opmars restaurants einde international sushiday

Ondanks de dalende populariteit van sushi, kun je de klok erop gelijkzetten dat International Sushi Day op 18 juni door een hoop mensen gevierd wordt. Foto: Shutterstock

Dat blijkt uit cijfers van BoldData, dat met haar wereldwijde database al meer dan tweeduizend klanten hielp met analytics, onderzoek en CRM. Het aantal sushirestaurants in Nederland is in de afgelopen tien jaar bijna verdrievoudigd: van 156 naar 414. Toch lijkt er een einde te komen aan de opmars. In 2020 groeide het aantal restaurants nog maar met 1,2 procent.

2012 was een topjaar, kantelpunt ligt in 2017

Sushi-restaurants zijn niet meer weg te denken uit het Nederlandse straatbeeld. De afgelopen 10 jaar groeide het aantal restaurants met maar liefst 167 procent. Vooral 2012 was een goed jaar voor sushi, toen openden 77 nieuwe restaurants hun deuren. 2017 lijkt echter een kantelpunt voor de populariteit van de rijsthapjes, vanaf dit moment neemt de groei af. Dieptepunt is dus 2020 met net iets meer 1 procent groei. 2021 lijkt er nog slechter uit te gaan zien. Er is sprake van een afname. Op dit moment staat de teller op zes restaurants die niet meer bestaan.

Lees ook: Eredivisie-voetballer Sai van Wermeskerken (PEC Zwolle) scoort ook met zijn sushi-winkels

Meeste sushirestaurants in Zuid-Holland

Ondanks deze ontwikkelingen kun je de klok erop gelijkzetten dat een dag als International Sushi Day (18 juni) door een hoop mensen gevierd wordt. En dan vooral in Zuid-Holland. Deze provincie is met 105 sushirestaurants hofleverancier van ons land. 47 restaurants bevinden zich in Rotterdam (in 2010 waren dit er nog 18).

Zuid-Holland wordt op de voet gevolgd door Noord-Holland, hier vind je 104 sushirestaurants. Veruit de meeste zitten in Amsterdam: de hoofdstad telt maar liefst tachtig locaties (dit waren er 36 in 2010). Sushi-liefhebbers kunnen beter niet naar Zeeland gaan. Deze provincie telt slechts zeven restaurants waar er sushi besteld kan worden.

Blijf op de hoogte van het laatste nieuws voor ondernemers.

Ontvang dagelijks onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van het laatste ondernemersnieuws