Nieuws Horeca

Van 1 aprilgrap naar werkelijkheid: Zuivelhoeve gooit likeur door yoghurt

In Almelo is onlangs boerenyoghurt met Licor 43 erin ontwikkeld, een 1 aprilgrap die werkelijkheid werd, meldt het AD. Maar al voor 1 april was een ondernemer uit Hengelo bezig met het maken van Licor 43-ijs. Inderdaad: met alcohol. Nu is dat ijs klaar.

Ron Hemmink 13 april 2018

Zuivel ad

Vrijdag krijgt ijscoman Frank Boereboom de eerste lading met halve literbakken Licor 43-ijs binnen. Hij werkte bij het uitdokteren van het recept samen met IJsboerderij ’t Dommerholt in Borculo. Daar zijn de eerste bakken ijs afgevuld. Vandaag worden ze afgeleverd bij Boereboom in Hengelo. Wat er daarna gebeurt? „Ik ga het ijs meenemen tijdens mijn ritjes met mijn grote kar. Als ik van mensen weet dat zij nieuwsgierig zijn naar dit ijs, dan laat ik ze het proeven.” Slaat het aan, dan neemt hij het ijs op in zijn assortiment.

Lees ook: Dit zijn de beste 1-aprilgrappen van dit jaar

Fietskar

Boereboom is de man achter Franky’s IJs, onderdeel van Franky’s Food. Op een fietskar rijdt hij door Hengelo om hoorntjes ijs aan de man te brengen. Boereboom is van de aparte smaken. Zo bracht hij eerder al Radler 2.0-ijs op de markt. „Dat wordt in bakken verkocht in de Plus-supermarkt aan het Agathaplein in Hengelo.”

En hij ging door op de alcoholische toer, want de afgelopen tijd werkte hij aan een recept voor ijs met Licor 43. Boereboom heeft goede hoop dat ook deze nieuwe soort in de schappen van de Plus-supermarkt komt.

Verbazing

Ietwat verrast was hij toen op internet een 1 aprilgrap circuleerde over boerenyoghurt met Licor 43. En die verbazing nam alleen maar toe, toen de Almelose vestiging van de Zuivelhoeve de likeurdrank echt ging mixen met de zuivel. „Want mijn ijs was al klaar voor de yoghurtgrap”, aldus Boereboom. Hij zegt het zonder rancune. „Ik hoef niet per se op de voorgrond te staan. En dat de ontwikkeling van die yoghurt nagenoeg gelijk viel met de productie van mijn ijs, is een toevallige samenloop van omstandigheden.”

Alcohol

Een fles Licor 43 bevat 31 procent alcohol. Maar ijsliefhebbers hoeven volgens Boereboom niet bang te zijn dat ze na het nuttigen van een ijsje niet meer achter het stuur mogen kruipen. „Het alcoholpercentage in het ijs is geen 30 procent, maar zal 2, 3 of 4 procent zijn.”

IJs gemengd met likeur is niet uniek. Op internet circuleren diverse recepten om ijs te mixen met de 43 ingrediënten tellende Spaanse likeur met vanillesmaak.