Nieuws Horeca
Veilig drinkglas rukt op in horecaland
Een gebroken bierglas als wapen. Uit de lijst met vonnissen van rechtbanken blijkt dat dit soort ernstige mishandelingen de afgelopen jaren honderden keren is voorgekomen. Meer en meer kroegen stappen daarom over op glazen met 'autoruitglas', dat in kleine korrels verandert als het stukgaat. Dat schrijft de Stentor.

Wie door de vonnissen van strafrechters in Zwolle, Lelystad en Zutphen van de afgelopen jaren bladert, stuit op vele tientallen veroordelingen voor mishandeling met glas. Landelijk ligt dit aantal op honderden. Gisteren stond in Zwolle een 23-jarige man uit Slagharen voor de rechter, die in Hardenberg een glas gegooid zou hebben naar een andere stapper.
Nachtmerrie
,,De nachtmerrie van iedere horecaondernemer", omschrijft Bram Lesterhuis van Café De Zaak in Apeldoorn. Het steekincident met een kapot glas in zijn kroeg is al jaren geleden, maar het staat de eigenaar nog helder voor de geest.
,,Dit nooit meer", dacht de horecabaas. Lesterhuis verving kort daarop alle glazen voor de speciale veiligheidsglazen van autoruitglas. ,,Als die breken, vallen ze in duizend stukjes uiteen. Geen scherven. Zo kun je niet steken."
Dennis Kaatman van Het Vliegende Paard in Zwolle stapte jaren geleden al over op 'veiligheidsglas'. Niet omdat glazen als wapens werden gebruikt, benadrukt hij, maar om ongelukken te voorkomen. ,,Mensen laten nogal eens hun glas vallen. Nu heb je geen grote stukken, maar alleen wat gruis. Zeker 's zomers, als mensen sportschoentjes aan hebben, voorkomt dat ongelukken", zegt Kaatman.
Lees ook: Moet dat pilsje wel zo duur zijn?
Volgens Lesterhuis kan een ruzie in de kroeg razendsnel ontaarden. ,,We doen er alles aan om het te voorkomen, al met het deurbeleid. En dat gaat in Apeldoorn heel goed. Helemaal te voorkomen, is het niet. En in heetst van de strijd slaan ze soms een glas kapot, om dat als een mes te gebruiken. Anderen halen uit en hebben onbewust glas in hun hand. Daarom zijn wij overgestapt op die andere glazen."
Jop Nieuwenhuizen van Bierwinst verkoopt deze speciale bierglazen. ,,Aan zo'n 2.500 horecazaken leveren we, ook veel in het oosten van het land. We winnen snel terrein."
Kosten
De reden dat nog niet iedere ondernemer om is, is de prijs, denkt hij. De veilige glazen zijn ongeveer drie keer zo duur als een normaal glas. Bierbrouwer Heineken levert sinds een jaar of tien het 'geharde vaasje' aan horecaondernemers die Heineken, Amstel of Brand schenken.
Smaak
Woordvoerder Peter Everts weet niet hoe de populariteit van deze veiliger bierglazen is onder kroegbazen. ,,De prijs ligt iets hoger, omdat het harden een extra onderdeel in het productieproces is." Of het bier in zo'n geharde vaas ook anders smaakt? Everts: ,,Over smaak valt niet te twisten. De een zal het lekkerder vinden drinken, de ander wat minder lekker."
Glaszaken
Linda Jansen van Slachtofferhulp in Drenthe behandelt elk jaar tien 'glaszaken'. ,,Kun je nagaan hoeveel er in Nederland zijn. Je maakt de meest vreselijke dingen mee. Van slagaderlijke bloedingen, tot oogletsel en blijvende littekens." Zij pleitte via Twitter - op persoonlijke titel - voor het vervangen van glas door 'iets onbreekbaars'. Slachtofferhulp Nederland wil zich niet uitspreken over de oproep van Jansen.
Verbod
Ook de Vereniging voor Plastische Chirurgie komt regelmatig ernstig letsel tegen door glasincidenten. ,,Vaak zijn deze slachtoffers maanden uit de running", zegt een woordvoerder. Voor een verbod op glas in de horeca, pleit de vereniging niet. ,,Dat zou niet te handhaven zijn. Maar veilige glazen zouden enorm helpen."
Adviezen
Brancheorganisatie Koninklijke Horeca Nederland laat ondernemers vrij in de keuze van hun glaswerk. ,,We geven een heleboel workshops over veiligheid, maar komen niet met dringende adviezen", zegt Hellen Massen, regiomanager Flevoland en Overijssel.
De ondernemer
,,De beslissing ligt bij de ondernemer. Er zijn bedrijven die polycarbonaat gebruiken, en er zijn bedrijven die gewoon in glas schenken. Je gaat jezelf niet onnodig op kosten jagen als het niet nodig is."
Massen zegt 'al tijden' niets over glasincidenten te hebben gehoord.
Glasgooier Hardenberg
Het colaglas spatte uiteen in het gezicht van het slachtoffer. De 23-jarige man uit Slagharen die op 21 augustus 2016 in café Troubadour in Hardenberg het glas wierp, hoorde gisteren een celstraf tegen zich eisen. Op enkele millimeters na miste het glas een van de oogballen van het slachtoffer. Hij raakte niet blind, maar moet voortaan leven met een litteken op zijn voorhoofd. De officier van justitie vroeg om 150 dagen cel, waarvan 143 dagen voorwaardelijk met daarnaast een werkstraf van 120 uur. Vonnis op 9 mei.
Of het bier in zo'n glas ook anders smaakt? Over smaak valt niet te twisten