Nieuws Horeca

Verwoest, maar niet verloren

Na de brand is er niets meer over van het interieur van de brasserie. Maar het pand is niet verloren, blijkt uit inspectie. De oude stadsherberg kan uit de as herrijzen, schrijft de Tubantia.

HENK BOUWHUIS 15 maart 2017

Stadsbrasserie 2

De zware antieke kroonluchter is naar beneden gekomen, bovenop een verschroeide tafel. Ook de rest van de inventaris van de Stadsbrasserie is zwaar beschadigd. "De wc's, de keuken, alles is weg. De kelder staat vol water", schetst restauranthouder Leo Verberg. Hij vertelt dat de kroonluchter uit het Waaggebouw komt. "Drie jaar geleden gekocht en zelf opgeknapt. Net als de hele inrichting van het restaurant. Drie maanden werk. Nu is alles weg. Waardeloos", zucht Verberg.

Brandstichting

De politie, die na forensisch onderzoek de conclusie heeft getrokken dat er sprake is van brandstichting, heeft het aan boven dichtgetimmerde horecapand op de hoek Kerkstraat/Grotestraat weer vrij gegeven. Als Verberg met rubberlaarzen aan over de drempel stapt, bekruipt hem naar eigen zeggen een onwezenlijk gevoel. De chaos, de penetrante brandlucht... De horecaondernemer heeft geen behoefte om zich in zo'n troosteloze omgeving te laten fotograferen. Ook een interviewverzoek aan hem en zijn partner Hetty Norder wordt afgewezen. "Te emotioneel. Het doet ons nog steeds heel veel."

Verwoest interieur

Wel is hij bereid het verwoeste interieur te tonen. Tot de eerste verdieping is de trap begaanbaar. Boven is alles verkoold. Naast de nooduitgang, aan de zijkant, zit een groot gat in de houten vloer. Vuur heeft een deel van de planken weggevreten. Heel goed mogelijk dat daar de brand is ontstaan. Verberg geeft aan het niet te weten. Hij vermoedt dat de brandstichter gebruik heeft gemaakt van de brandtrap aan de buitenkant en nooduitgang. "Geen idee wie de dader is'', laat de horeca-ondernemer desgevraagd weten. Hij vertelt dat de Stadsbrasserie ten tijde van de brand 'een paar dagen dicht zat'. Hij heeft vandaag nog contact gehad met de politie over de voortgang van het onderzoek. "De politie zegt helemaal niets." Ook niet over de toedracht. Dat is namelijk daderinformatie.

Niet gezien

Verberg, die met zijn partner en 18-jarige zoon in een appartement schuin tegenover de Stadsbrasserie woont, heeft de brand niet met eigen ogen kunnen aanschouwen. Hij was de bewuste nacht - woensdag 1 maart - namelijk in Spanje, vertelt hij. "In Malaga, waar ik mede-eigenaar van een zaak ben", vertelt hij. "Ik ben 's nachts gebeld door Hetty. Daarna ben ik zo snel mogelijk terug gevlogen." De dag erop bracht hij voor een groot deel op het politiebureau door. Om 'heel veel vragen' te beantwoorden. Ten tijde van de brand was er niemand in het pand. Vrouw Hetty - die als kok in de keuken de scepter zwaaide - vertelde de ochtend na de brand dat ze 's nachts om kwart over een bij het uitlaten van de hond nog langs het restaurant was gelopen. "Toen was er nog niets aan de hand." Ruim een uur later werd ze 'tot mijn schrik' gewekt door de politie, met de mededeling dat de zaak in brand stond.

Lees ook: Deuren bistro T-bone in Enter zijn weer geopend

Historisch pand

Verberg, Rotterdammer van geboorte, nam met zijn partner in 2014 de Stadsbrasserie over. "Via internet", vertelt hij. "We zagen dat dat het te huur stond. Een mooi historisch pand." Min of meer met een muisklik werden ze eigenaar van het restaurant. Daarbij werd een huurcontract voor 10 jaar afgesloten. Na een grondige verbouwing kon de zaak worden geopend. Het begin was moeizaam, maar het begon steeds beter te lopen, zegt Verberg. De brand maakte daar abrupt een einde aan. "Net nu het seizoen weer begint. De rottijd voorbij, het mooie weer dat er aan komt en het terras dat weer open kan", sipt de horeca-ondernemer.

Eigen vermogen

Verberg vertelt dat hij destijds twee ton aan eigen vermogen in het pand heeft gestopt en deze investering heeft verzekerd. "Maar het kan nog wel even duren voordat de verzekering uitkeert. Dat hangt samen met het recherche-onderzoek. Waar moeten wij in de tussentijd van leven?"

Wisseling van eigenaar

De uitbaters huren het restaurant van Johnny Eilyo, eigenaar van twee kapperszaken in de Grotestraat. Curieus is dat het pand nog geen twaalf uur voor de brand van eigenaar wisselde. Vastgoed-ondernemer Gideon Voskamp was de vorige eigenaar. "Daar kwamen we na de brand achter", zegt Verberg. Recent overlegde hij met Eilyo over de toekomst. Dat leverde in deze sombere tijden ook goed nieuws op. Het pand blijft behouden. "Uit verzekeringsinspectie is gebleken dat de muren in tact zijn gebleven. Met nieuwe kozijnen, ramen en markiezen is over een tijdje de buitenkant weer in oude glorie hersteld. De eigenaar wil het pand weer door een aannemer laten opknappen", weet de huurder. Zo gaat het monumentale pand uit de 19de eeuw, "een van de oudste van Almelo", niet verloren.

Verzekering

Het restaurant zelf is een ander verhaal. "Binnen moet alles gesloopt en opnieuw worden opgebouwd. Dat duurt misschien wel een jaar." Hij zegt dat hij van plan is het restaurant voor te zetten. Maar zeker is dat niet. "Dat hangt vooral van de verzekering af. Het is niet duidelijk wanneer er wordt uitgekeerd. We leven in onzekerheid." De komende weken is hij vooral druk met opruimen. "Morgen komt de grote container. Daar moet alles in."

Drie jaar geleden gekocht en zelf opgeknapt. Nu is alles weg

Leo Verberg, restauranthouder