Nieuws Horeca

Ondernemende 'visboer' speelt in op particuliere vraag

Huishoudens het brede assortiment vis aanbieden dat betere restaurants hun gasten voorschotelen. Dat is wat eigenaar Arnoud de Jager (36) doet. Hij heeft zijn viswinkel aan het Terreplein in Tholen omgebouwd tot een dependance van Schot Vishandel Tholen, zijn groothandel die een paar kilometer verderop zit op het bedrijventerrein, zo staat in BN/De Stem.

HESSEL DE REE | Foto: Tonny Presser 14 juni 2017

Arnoud de Jager Vishandel Schot Tholen

Particulieren kunnen bij Vis Idee Tholen dus dezelfde bijzondere vissoorten en kwaliteit kopen als de veeleisende klanten van zijn groothandel: restaurants en viswinkels. ,,Voor de zekerheid eerst even bellen of online bestellen en de vis ligt een paar uur later klaar in de winkel'', schetst de initiatiefnemer de nieuwe winkelformule.

Inspelen op trend

De Jager zegt dat de laatste jaren steeds meer particulieren de winkel overslaan en direct bij de groothandel aankloppen voor superverse en bijzondere vis. Dat bracht hem op het idee om van zijn traditionele viswinkel het verlengstuk van zijn groothandel te maken. ,,We spelen in op een duidelijke trend. Veel mensen vragen in restaurants waar die lekkere vis toch vandaan komt en volgen vervolgens het spoor tot aan de bron. Zulke vis willen ze thuis ook wel hebben.''

Van veiling naar winkel

De vernieuwde winkel speelt tegelijk in op de duurzame trend om dagverse vis uit de Noordzee leidend te laten zijn in het winkelaanbod. Zo komen vergeten consumptievissen als schar, poon en pieterman onder de aandacht, alsook ondermaatse bijvangst die vissers tegenwoordig moeten aanvoeren. Dagelijks loert de handelaar op Nederlandse, Belgische en Deense visveilingen naar interessante partijen. ,,'s Morgens op de veiling, 's middags in de winkel voor een mooie actieprijs.''

Vrijheid van handelen

Om de benodigde vrijheid van handelen te krijgen, stapt De Jager uit het landelijke franchiseverband waarin zijn Thoolse viswinkel werkte. ,,Een prima organisatie hoor. Maar daar had ik mijn droom nooit kunnen verwezenlijken. Gewone viswinkels kunnen zo'n enorm assortiment niet aanbieden. Het risico dat ze duur ingekochte partijen niet verkopen, is te groot. Door de grote omloopsnelheid in onze groothandel lukt ons dat wel.''

Garnalen pellen

De ondernemer geeft een voorbeeld. ,,Veel Hollandse garnalen worden gepeld in Marokko. Die verkopen we alleen al in twee kwaliteiten. Andere, duurdere garnalen worden machinaal gepeld: in Nederland óf in het buitenland. De duurste en beste garnalen komen uit Zeebrugge: met de hand gepeld op een sociale werkplaats. Een fantastisch, kersvers product! Leveren we aan restaurant The Jane, van Sergio Herman, in Antwerpen. Kost mij al 85 euro per kilo inkoop, maar dan haal je wel topsmaak in huis!''

Wereldwijd inkopen

Particulieren kunnen bij Vis Idee Tholen kreeften kopen uit Canada, Schotland, Noorwegen of de Oosterschelde. Sint Jakobsschelpen haalt De Jager in Frankrijk, Schotland en Amerika, waar hij in New Bedford een contract heeft met een schelpenvisser. En de kabeljauw komt uit de Nederland, Denemarken, Noorwegen, IJsland of Rusland, elk met een eigen kwaliteit en prijskaartje. ,,Chef-kok Nick Bril van The Jane vroeg pas of ik aan ama ebi-garnalen uit Groenland kon komen: zoete garnalen speciaal voor sushi. Ik heb ze voor hem gevonden, wat betekent dat iedereen ze straks in de winkel kan kopen.''

Ondernemende visboer

De ondernemende 'visboer' zegt dat groei niet de drijfveer achter zijn nieuwe winkelconcept. ,,Dat is passie. Vis is een prachtproduct en mensen hebben geen idee van welke enorme diversiteit er is. We gaan ook workshops geven met topkoks die klanten laten zien hoe ze vis kunnen bereiden. Recepten publiceren we op een foodblog.''

Ook consumenten zijn steeds vaker op zoek naar bijzondere, spartelverse vis

Arnoud de Jager