Nieuws Horeca

Waarom Jamie Oliver er nog warmpjes bij zit, ondanks dat zijn imperium afbrokkelt

Engelands bekendste tv-kok is Jamie Oliver nog altijd, maar zijn machtige restaurant-imperium brokkelt af. Dit jaar sloten twaalf filialen van Jamie's Italian. Met zijn eigen vermogen gaat het desondanks nog altijd prima. Dat schrijft de Volkskrant.

Peter van Ammelrooy | Foto: ANP 16 maart 2018

ANP 54118362

Het gaat prima met Jamie Oliver. Of toch niet? De man die in 1999 als The Naked Chef bij de BBC op televisie debuteerde, is nog altijd een van Engelands bekendste koks. Hij verkoopt boeken bij de vleet en is niet van de tv weg te slaan. Maar de restaurants waaraan de 46-jarige pleitbezorger van goed eten zijn naam heeft verbonden, vinden stuk voor stuk de hond in de pot. Dit jaar sloten al twaalf filialen van zijn restaurantformule Jamie's Italian. Voor de twee Barbecoa Steakhouses in Londen is faillissement aangevraagd.

Worstelingen

De worstelingen van culinair ondernemer Oliver leiden in de Britse pers tot sombere bespiegelingen, leedvermaak en woordspelingen in krantenkoppen. Zoals 'Niet zo vers meer: waarom Jamie Olivers restaurants hun bite verloren' (The Guardian). Maar ook investeerders maken zich zorgen. Vorige maand bleek uit de faillissementsaanvraag voor de Barbecoa-vestigingen dat de restauranttak van Olivers imperium voor 71,5 miljoen pond (bijna 81 miljoen euro) in het krijt staat bij de fiscus, verhuurders en leveranciers.

Lees ook: Jamie Oliver opent restaurant in Arnhem

Expansiedrift

Er is een baaierd aan oorzaken die hebben bijgedragen aan het verval van dat imperium. Overkokende expansiedrift is daar een van. Olivers Fifteen-restaurants, waar hij kansarme jongeren opleidt tot kok, groeiden van een experiment op televisie in 2002 rap uit tot een heuse keten. Met wisselend succes: Fifteen in Amsterdam hield het twaalf jaar vol en ging na lang kwakkelen in 2016 op de fles.

Jamie's Italian

In 2008 kwamen daar de keten Jamie's Italian bij; eethuizen met een Italiaanse kaart. Op het hoogtepunt waren er 45 vestigingen van Jamie's Italian in Groot-Brittannië. Daarvan zijn er nog 25 over, naast vijf Fifteens, een pizzeria in Cambridge en Jamie's Diner in het hart van Londen. Plus ongeveer twintig restaurants buiten het Verenigd Koninkrijk, waaronder vijf in Nederland.

Projecten

Andere projecten van Oliver sneuvelden. In 2015 ging het laatste filiaal dicht van Recipease, een keten kookwinkels. In 2017 viel het doek voor de vier Union Jack-restaurants, die traditioneel Britse gerechten serveerden.

Personeelsverloop

Op een horecacongres in Londen gaf de topman van de Jamie Oliver Restaurant Group, Jon Knight, recentelijk toe dat het bedrijf wat was ingesukkeld. 'We waren zo blij met onze overwinningen, dat we een beetje op onze lauweren zijn gaan rusten zonder op te merken dat anderen om ons heen nieuwe ondernemingen begonnen op te zetten', zo citeren vakbladen de topman. Knight werd vorig jaar oktober aangetrokken om orde op zaken te stellen.

Lees ook: Brexit doet Jamie Oliver de das om

Geïnnoveerd

'We hebben het afgelopen decennium niet genoeg geïnnoveerd, maar we zijn die schade rap aan het inhalen. We hebben onze personeelskosten tegen het licht gehouden en een nieuw menumodel geïntroduceerd dat al tot grote verbeteringen heeft geleid. Dat hadden we hard nodig', aldus Knight. Hij wil ook de medewerkers van de restaurants meer koesteren om het hoge personeelsverloop tegen te gaan. De door Oliver opgeleide koks en obers zijn gewild en kunnen gemakkelijk elders aan de slag, wat ook gebeurt als ze te weinig motivatie hebben om te blijven.

Verkloot

Jamie Oliver legt de schuld voor de problemen voor een deel bij zichzelf. In interviews heeft de tv-kok gezegd dat hij 40 procent van zijn projecten heeft 'verkloot' en daardoor sinds 2014 ruim 90 miljoen pond van zijn vermogen heeft verkwist. Vorige maand stak de tv-kok nog 3 miljoen pond in de Jamie's Italian-keten, als onderdeel van een reddingsplan.

https://www.youtube.com/watch?v=LjjcCKNR4Y4

Favoriete kok

Olivers fans hoeven niet bang te zijn dat hun favoriete kok straks op straat staat met vrouw Jools en hun vijf kinderen Poppy Honey Rosie, Daisy Boo Pamela, Petal Blossom Rainbow, Buddy Bear Maurice en River Rocket Blue Dallas. Met zijn boeken en tv-optredens bracht Oliver vorig jaar volgens The Guardian 30 miljoen pond in het laatje. Daar kwam nog de 10 miljoen pond bovenop die bedrijven als Tefal, Albert Heijn en Jumbo neerleggen om Olivers naam op hun potten, pannen en 'Smoky' Aardappel Partjes te mogen afdrukken.

Zijn vermogen wordt geschat op 150 miljoen pond (170 miljoen euro). In veel opzichten gaat het dus nog goed met Jamie.

Zijn vermogen wordt geschat op 150 miljoen pond (170 miljoen euro)