Nieuws Horeca

Eigenaar Beachclub Perry’s: ‘Zolang mensen zich hier prettig voelen, ben ik gelukkig’

‘De vrijheid van ondernemen op het strand.’ Wie Walter Bien vraagt wat zijn werk als eigenaar van Beachclub Perry’s in Scharendijke zo mooi maakt, zal steevast dat antwoord krijgen. ,,Het is gewoon uniek. Natuurlijk zijn er ontzettend veel uitdagingen, maar zolang ik in mijn korte broek aan de slag kan en de mensen zich hier prettig voelen, ben ik gelukkig.”

Robbert Daalder 15 mei 2023

Beachclub Perrys terras

Walter Bien nam de zaak in 2019 van oprichter en goede vriend Perry den Broeder over. Foto's Johan van der Heijden

Wie de Zeeuwse Brouwersdam afrijdt, ziet Beachclub Perry’s al vanaf een afstandje liggen. Een flink strandpaviljoen dat je door de afgelegen locatie direct een gevoel van vrijheid bezorgt. In tegenstelling tot de kustlijnen van Zandvoort en Scheveningen is het de rust die hier regeert. Iets dat binnen nog eens wordt onderstreept door knusse zitplekken rondom de grote openhaard.

,,Wie bij ons langskomt, moet het gevoel krijgen een rondje om de wereld te maken”, vertelt Walter. ,,Dat begint met de wijze waarop we het hier hebben ingericht. Neem de lantaarns rond de haard. Dat voelt toch Noord-Afrikaans? En op het menu staan pasta’s, grillgerechten uit Argentinië, een tajine uit Marokko, een visschotel uit Spanje en diverse specialiteiten uit landen als Portugal en Indonesië.”

''Zo’n internationaal team past uitstekend bij de sfeer die ik hier wil creëren. En natuurlijk helpt dit ook mee in de zoektocht naar voldoende mankracht tijdens het seizoen''

Walter Bien

De zoektocht naar voldoende mankracht

Walters wijnen komen eveneens van over de hele wereld. Net zoals zijn medewerkers overigens. ,,Ook ik heb te maken met de huidige personeelsproblematiek en daarom werken we hier naast Nederlanders ook met mensen uit Spanje, Portugal en Oekraïne, maar ook met collega’s die hun roots in Venezuela of Colombia hebben. Hoe leuk is het als je Zeeuwse mosselen op Portugese wijze geserveerd krijgt door een Portugees?”

,,Zo’n internationaal team past uitstekend bij de sfeer die ik hier wil creëren. En natuurlijk helpt dit ook mee in de zoektocht naar voldoende mankracht tijdens het seizoen. Ik zou namelijk niet weten waar alle Nederlanders zijn gebleven. Dat biedt voor de toekomst ook echt wel een uitdaging, aangezien onze beachboys en -girls er niet jonger op worden. En ikzelf trouwens ook niet”, voegt hij er lachend aan toe.

Het Zeeuwse strand vormt het decor rondom Beachclub Perry's.

Advertenties op social media om personeel te werven

De trotse paviljoenhouder heeft zijn team voor deze zomer nog niet compleet, maar probeert daar onder andere via advertenties op social media verandering in te brengen. Komen er sollicitanten binnen een straal van dertig kilometer rond Scharendijke, dan doet Walter zijn best om het hen zo interessant mogelijk te maken.

,,Vier dagen werken voor een goed salaris bijvoorbeeld. We zijn het hele jaar open, maar in het zomerseizoen worden er natuurlijk meer uren gedraaid dan in de winter. Zoek je een vakantiebaan of heb je een gezin en wil je iets bijverdienen, dan kan je bij ons ook prima voor twintig uur aan de slag. Inderdaad, het vraagt allemaal wat creativiteit.”

''Mijn eerste zomer als eigenaar was geweldig, maar daarna kwam corona en daar slaap ik nog steeds weleens slecht van. We hebben – zoals zoveel collega’s – echt flinke schade geleden''

Walter Bien

Nog steeds weleens slecht slapen

Gezien het enthousiasme dat hij in zijn verhaal legt, is er geen twijfel over mogelijk dat de geboren Limburger geniet van zijn werkzaamheden aan de Zeeuwse kust. Een uitdaging als het personeelstekort gaat hij dan ook zeker niet uit de weg. Hetzelfde geldt voor de coronacrisis waar hij vlak na de overname van het strandpaviljoen al mee te maken kreeg.

,,Beachclub Perry’s bestaat nu achtentwintig jaar en ik heb de zaak in 2019 van oprichter en goede vriend Perry den Broeder overgenomen. Ik zit nu al twintig jaar in het bedrijf. Mijn eerste zomer als eigenaar was geweldig, maar daarna kwam corona en daar slaap ik nog steeds weleens slecht van. We hebben – zoals zoveel collega’s – echt flinke schade geleden.”

,,We zitten nu in de fase waarin we vrijwel alle financiële steun moeten terugbetalen. Daar komen de huidige prijsstijgingen nog eens bovenop. Marges staan onder druk, personeelslasten schieten omhoog en ik heb natuurlijk ook te maken met de huisvesting van mijn buitenlandse krachten.”

Walter Bien: ,,Natuurlijk hopen we op een prachtig seizoen. Voor onszelf, maar zéker ook voor onze gasten.''

Het besef van een prachtige werkplek

Walter haast zich eraan toe te voegen dat zijn zorgen ‘m enkel zitten in de financiële uitdagingen. ,,Ik woon op drie minuten rijden van Perry’s en iedere ochtend als ik hier aankom, denk ik ‘wat een prachtige werkplek heb ik toch’. Er is niets mooiers dan werken op het strand. Zo ben je bezig de gasten in de watten te leggen, duikt er een zeehondje op in de Noordzee. Vervolgens ben je een leiding aan het koppelen om even later met de shovel tien kuub zand te verplaatsen. Het is zo divers.”

Het moet allemaal bijdragen aan een vergelijkbare zomer als die van 2019. ,,Natuurlijk hopen we op een prachtig seizoen. Voor onszelf, maar zéker ook voor onze gasten. Als het weer een beetje meewerkt, kunnen zij optimaal genieten van ontbijt, lunch en diner in vakantiesfeer. We hebben een loungedek, verhuren bedjes, kajakken, rafts en sups en het is hier gratis parkeren. Wat heeft een mens nog meer nodig voor een heerlijke stranddag?”

Lees ook: Horeca ziet personeel weer terugkeren: ‘Maar met een snotneus blijven ze al thuis’

Blijf op de hoogte van het laatste nieuws voor ondernemers.

Ontvang dagelijks onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van het laatste ondernemersnieuws