Nieuws Horeca

Zoetermeerse ondernemers openen restaurant bij stadsboerderij

Horeca-ondernemers Glenn en Anneke van Leeuwen liepen al langer rond met het idee om een restaurant te beginnen tussen de dieren. Volgend jaar moet dit gestalte krijgen bij stadsboerderij Het Buitenbeest. De gemeente Zoetermeer heeft onlangs een akkoord gegeven voor het restaurant, zo schrijft het AD Den Haag/Zoetermeer.

NATASCHA FRENSCH | Foto: RON JENNER 13 oktober 2017

Horeca Buitenbeest

Om de voormalige wagenschuur, die naast het speeleiland en de boerderij ligt, geschikt te maken, stelt het college een investering van 200.000 euro voor. De gemeenteraad moet hier nog een oordeel over vellen. Het bedrag zou kunnen worden terugverdiend door verhuur van het gebouw.

Lees ook: Steeds minder Zoetermeerse ondernemers sluiten

Geen onbekende in horeca

Wat er voornamelijk geserveerd gaat worden, weet het stel al. ,,Het wordt een pannenkoekenrestaurant. En 's middags kunnen mensen allerlei lekkere broodjes bestellen van de uitgebreide lunchkaart. We zijn van plan om tot half negen 's avonds open te blijven", vertelt Anneke van Leeuwen.

Ze is geen onbekende in de horeca. Op dit moment runt ze samen met haar man het restaurant Tot Zo! in winkelcentrum Oosterheem. Hun kinderen, een dochter van 27 jaar en een zoon van 23 jaar, helpen regelmatig mee. ,,Daarvoor hebben we ook nog twintig jaar lang het restaurant De Verleiding gedraaid in het Stadshart."

Werken met jongeren met een beperking

Al die jaren heeft het stel aandacht geschonken aan jongeren met een beperking. Ook in het nieuwe restaurant krijgt deze doelgroep de kans om 'klaargestoomd te worden voor de maatschappij'. ,,We werken met jongeren die een beperking hebben die niet direct opvalt. Zoals bijvoorbeeld autisme. Ze worden één op één begeleid door een jobcoach die regelmatig met hen gaat zitten om de week door te nemen. In een jaar tijd leren ze hierdoor hoe het is om in de horeca te werken. Daarna proberen we ze zo goed mogelijk door te laten stromen naar een andere baan, bijvoorbeeld bij La Place of de McDonald's", vertelt Anneke.

,,Werken in het restaurant is een leerproces voor ze. Je merkt bovendien dat de jongeren er heel blij van worden. Daar word je zelf als ondernemer natuurlijk ook weer blij van."

Producten boerderij gebruiken

Omdat de jongeren één op één worden begeleid, kiest het stel ervoor om het team kleinschalig te houden, zodat er genoeg tijd is voor iedereen. ,,Daarnaast hebben we ook nog andere medewerkers. Restaurant Tot Zo! blijven we overigens gewoon runnen, dus het pannenkoekenrestaurant is echt een uitbreiding."

Medewerkers van stadsboerderij Het Buitenbeest zijn volgens Anneke blij met de komst van het restaurant. ,,Het is voor de boerderij denk ik ook wel positief, echt een toevoeging. Misschien dat hierdoor straks nog meer bezoekers op Het Buitenbeest afkomen. Daarnaast lijkt het ons leuk om te kijken of we misschien wat lokale producten van de boerderij kunnen gebruiken. Denk aan eieren, groenten die hier soms wordt verbouwd en bijenhoning. We zijn van plan om echt te gaan samenwerken."

Naar verwachting opent het nieuwe restaurant in het tweede kwartaal van 2018 de deuren. ,,We hopen dat we voor de zomer open kunnen gaan. Nog even knallen dus."