Nieuws Horeca

ZZP'ers bezorgen Deliveroo-maaltijden nu ook in Nijmegen en Arnhem

Een voor Arnhem nieuwe bezorgservice, Deliveroo, gaat gerechten van lokale eethuizen thuisbezorgen. Dat gebeurt met ingang van deze week. Dat schrijft De Gelderlander.

Frank Hermans, John Bruinsma, Mitchel Suijkerbuijk | Foto: ANP 26 januari 2018

ANP 55399412

Kentucky Fried Chicken, Subway en Burger King. Maar ook Sumo, Ristorante Dell'Etna, Salathai, Lestari en Slaatje Bla hebben zich aangesloten bij Deliveroo. De nieuwe bezorgdienst belooft het eten van in totaal zeventien Arnhemse (fastfood)restaurants binnen een half uur na het bestellen op de website af te leveren.

Tegelijk met Arnhem breidt Deliveroo ook uit naar Nijmegen. Voor beide steden zijn in totaal 50 zzp'ers ingehuurd die als maaltijdbezorger gaan opereren.

Lees ook: Bezorger Deliveroo zet eigen keukens neer bij RAI

Brits bedrijf

Deliveroo is een van oorsprong Brits bedrijf, dat sinds 2015 in Nederland bezorgt. Met Arnhem en Nijmegen is het aantal Nederlandse steden uitgebreid naar veertien. Meer dan de andere bezorgdiensten brengt Deliveroo naar eigen zeggen de maaltijden per fiets naar de klanten. ,,Dat doen we voor 99 procent. Het is snel, makkelijk en milieuvriendelijk'', aldus de woordvoerder.

Tijdslimiet

Om aan de tijdslimiet van een half uur te kunnen voldoen, wordt alleen geleverd binnen bezorgzones. ,,Dat kan betekenen dat je bij sommige restaurants niet kunt bestellen.'' Op de website van Deliveroo kun je je postcode invoeren en vervolgens zien welke restaurants er in jouw postcodegebied bezorgen. Een proef op de som wijst uit dat je vooral in en rond het centrum via Deliveroo aan eten kunt komen en dat Arnhem-Zuid nog braak ligt.

Onder vuur

Met de nieuwe maaltijdenbezorger wordt het drukker op de Nijmeegse en Arnhemse markt voor thuisbezorging. Website Thuisbezorgd.nl is verreweg de grootste aanbieder, maar ligt onder vuur omdat de horeca, ook in Arnhem, de kosten die in rekening worden gebracht, te hoog vindt. De bezorgdienst rekent per bestelling 13 procent commissie plus 19 cent administratiekosten.

Monopolist

,,Tegelijkertijd vindt iedereen in de horeca dat we niet meer zonder bezorging kunnen, want de klant vraagt het'', zegt voorzitter Bas van Es van Horeca Arnhem. ,,In die zin is het goed als de bezorgmarkt niet aan een monopolist is voorbehouden.''

Lees ook: Restauranthouders overwegen eigen alternatief voor Thuisbezorgd.nl

Deliveroo laat weten dat de commissie varieert per restaurant. ,,Inhoudelijk doen we daar verder geen uitspraken over.''

Koninklijke Horeca

De ontwikkelingen in de bezorgmarkt staan wel op de agenda bij Koninklijke Horeca, die al de eigen restaurantreserveringssite Bookdinners ontwikkelde als alternatief voor de site van het dure en machtige Iens. Iets dergelijks komt er wellicht ook voor het bestellen van eten.

FNV Jong en CNV: pas op voor Deliveroo

Geen verzekering, geen pensioen, geen gegarandeerd inkomen. Het zijn enkele van veel kritiekpunten die de vakbonden FNV en CNV, maar ook partijen als PvdA, SP en CDA aanvoeren tegen de verplichte zzp-constructie die Deliveroo hanteert voor alle bezorgers.

Europees directeur Philip Padberg van Deliveroo roemt dit werkmodel juist, omdat de economie 'vrijheid en flexibiliteit' vereist.

Frederique Zebeda van FNV Jong adviseert sollicitanten goed na te denken voordat ze met de bezorgdienst in zee gaan. ,,Tot voor kort kregen alle bezorgers een vast contract, maar die worden per 1 februari niet verlengd. De arbeidsomstandigheden zijn dan belabberd", zegt zij.

200 Deliveroo-fietskoeriers hebben zich verzameld onder de naam Riders Union om te protesteren. Deze week is een rechtszaak in gang gezet door de 19-jarige bezorger Sytze Ferwerda. Met steun van de PvdA vecht hij het verplichte zzp-schap aan bij de rechter.

,,Bij Deliveroo verdien je 6 euro per bezorging. Gemiddeld 12 euro per uur", stelt een woordvoerder van Deliveroo. ,,Dat is zonder bonussen en fooi. Op piekmomenten heb je soms zeven bezorgingen."

Maar wat hij er volgens Zebeda niet bij vertelt, is dat er ook genoeg uren zijn dat er geen bezorging is. ,,Dan verdien je niks." Wat de werksfeer niet ten goede komt. ,,Je bent niet alleen concurrent van andere bezorgdiensten, maar ook van je collega's."

Volgens Zebeda is de zzp-constructie illegaal. ,,Omdat je meerdere werkgevers moet hebben, niet maar één." Kritisch is ze ook op de bezorgdienst waarvan McDonald's sinds een jaar gebruikmaakt, nu nog alleen in de vier grote steden, vanaf volgend jaar mogelijk ook in Nijmegen en Arnhem. ,,Ubereat. Die werkt ook met zzp'ers."

Directeur Jitse Groen van concurrent thuisbezorgd.nl is kritisch op allebei. ,,Wij werken voor onze eigen bezorgdienst niet met zzp'ers, al was het maar omdat dat in Nederland terecht verboden is. Mensen verdienen bij mij ruim boven het minimumloon, ze betalen belasting en ze zijn uiteraard verzekerd tegen arbeidsongeschiktheid."

'Ideaal dat je zelf je tijden bepaalt'

Druk was het woensdag nog niet op de eerste werkdag van Nijmegenaar Lieven van den Heuvel (24): hij hoefde slechts één bestelling te bezorgen voor Deliveroo. ,,Maar dat is niet zo gek. Mensen in de stad moeten Deliveroo nog ontdekken."

Van den Heuvel heeft momenteel een 'tussenjaar' en was op zoek naar een bijbaan. Juist de flexibiliteit trok hem aan bij de maaltijdbezorger. ,,Ik heb ook andere baantjes en heb veel te doen. Dus een bedrijf waarbij je zelf je tijden kunt bepalen, is voor mij perfect. Via een app geef je ongeveer een week van tevoren aan welke uren je beschikbaar bent. Ideaal: die uren houd ik vrij en daaromheen kan ik plannen wat ik wil. Ik vind dat fijner dan een vast rooster."

In de kritiek die de vakbonden hebben op de arbeidsomstandigheden bij Deliveroo kan hij zich niet vinden. ,,Ik heb er zeker geen moeite mee dat je per bezorging betaald wordt. Je kunt dat ook positief bekijken. Wanneer je een vast uurloon hebt, krijg je nooit méér uitbetaald als je meer werkt verricht per uur. Met het systeem van Deliveroo verdien je juist wel meer, als er veel orders zijn." En het vele fietsen? Dat houdt hem gezond. ,,Je bent lekker veel buiten. Zo ben ik meer in beweging dan met een scooter."

Kijk voor de restaurants waarvoor Deliveroo sinds deze week 'thuisbezorgt' in Nijmegen: op dg.nl/deliveroo.

Tegelijkertijd vindt iedereen in de horeca dat we niet meer zonder bezorging kunnen, want de klant vraagt het

Bas van Es, voorzitter Horeca Arnhem