Nieuws Actueel

Zo houd je als horecaondernemer het hoofd koel

Voor een horecaondernemer is het de ultieme droom: een bedrijf hebben met een heel groot terras, een zomer die eind april begint en voortduurt tot halverwege oktober en ook nog eens gasten die de kassa laten rinkelen als nooit tevoren. Voor veel horecaondernemers komt die droom in 2018 wellicht uit, maar als je niet uitkijkt eindigt die in een nachtmerrie. Want een droom kan ook té lang duren, zegt Wouter Verkerk in deze blog.

Wouter Verkerk 31 juli 2018

Terrasledigerf

Aan leveringen van bier en ingrediënten voor maaltijden geen gebrek, de zon schijnt, gasten willen; alle seinen staan op groen. Op één na dan. Het personeelstekort neemt in sommige delen van het land idiote vormen aan. Als er nou iets is waar je behoefte aan hebt met topdrukte tijdens deze aanhoudende warmte, dan zijn het wel medewerkers en die raken een keer op of oververhit. Niemand kan 100 dagen van 15 uur achter elkaar maken. Maar wat moet je dan?

Beheersbaarheid

Deze week sprak ik een strandondernemer die op de rem trapte: ‘We kunnen op sommige momenten echt nog veel meer gasten plaatsen, maar we kiezen bewust voor beheersbaarheid. Vorige week hebben we zelfs veertig stoelen van het terras gehaald en we gaan een extra dag dicht om onze medewerkers op adem te laten komen. Gekker dan gek moet je jezelf niet laten maken!’

Lachende derde

Veel mensen zullen hem voor gek verklaren, ik niet. Ik denk dat hij eind oktober de lachende derde is. Hij zal met zijn team op de dagen dat hij wél open is en voor de gasten die hij wél ontvangt een fantastische prestatie neerzetten in een fijne werksfeer.

Ondernemersprobleem

Er is geen medewerkersprobleem, er is een ondernemersprobleem! Horecaondernemers hebben in de afgelopen jaren alles al een keer meegemaakt, maar personeel was er altijd. Nu die zekerheid wegvalt en ze met extreme omstandig-heden te maken krijgen, is het zaak je knopen te tellen. Wat is je plan? Met je ogen dicht heel hard gas geven en hopen dat je geen ongeluk maakt of je bewust van de nieuwe realiteit handelen?

Horeca-verhalen gezocht

unnamed 1 1

Deze actie is gesloten: Wouter Verkerk is op zoek naar de meest bijzondere verhalen uit de horeca tijdens de afgelopen hitte-periode. In ruil deelt hij 10 keer zijn boek 'Mijn collega komt zo bij u' uit. Wil je kans maken? Mail dan naar redactie@deondernemer.nl.