Nieuws Actueel
Horecaondernemers vertrekken uit station Breda
Binnen twee jaar zijn er al drie ondernemers vertrokken uit het station Breda. Alledrie aan de Belcrumzijde. Dat schrijft BN De Stem.

Drie horeca-ondernemers zijn al vertrokken uit het stationsgebouw van Breda. Ze zagen er geen heil meer in de deuren langer open te houden. Boulanger Artisanal Centraal, bakker en lunchroom, van eigenaar Nol Vromans trekt morgen de stekker eruit. "We geven niet zomaar op, we hebben echt twee jaar geknokt voor onze droom. Maar de kosten zijn te hoog en de klandizie is te laag. We verhuizen naar de Vlaszak. Hier openen we een bakkerij zonder lunchroom."
Reden voor de tegenvallende aanloop van klanten is volgens Vromans te wijten aan de slechte bereikbaarheid. "Mensen gaan niet betaald parkeren als ze alleen een brood willen kopen. De weg van de wijk Belcrum naar onze locatie is moeilijk met de auto af te leggen. Hierdoor kun je niet echt de warme bakker van de buurt zijn. Verder zitten we niet in de directe loop. Treinreizigers komen hier niet automatisch langs en dat merk je. Soms hebben we wel een verdwaalde Duister of Fries die even rustig komt lunchen."
Naast de bakker zaten tot voor kort twee andere horecaondernemers aan de Gravinnen van Nassauboulevard. Fishpoint startte in december 2014 een vestiging bij het station, maar moest al na enkele maanden de deuren sluiten wegens tegenvallende resultaten en eerder deze maand sloot Henhouse haar deuren. Dit zorgt vanaf morgen voor drie extra lege ruimtes bij het station.
NSVerhuurder NS Stations denkt dat de aanloop groter wordt als de andere omgevingsplannen klaar zijn. Zo is nog niet alle kantoorruimte ingericht. Ook is het nieuwe gerechtsgebouw nog niet klaar en is er nog een flat in aanbouw. Woordvoerster Inge Rijgersberg: "Henhouse heeft het contract nog niet opgezegd, dus dit kan ik niet bevestigen. Maar de bereikbaarheid is moeilijk aan te passen. Dit ligt bij de gemeente. De ondernemers in het station hebben het moeilijk, maar de ondernemers in de binnenstad ook. En voor ons is het moeilijk om huurders te vinden, maar de binnenstad kampt met hetzelfde probleem. We proberen ze te helpen. Zo organiseren we evenementen om meer publiek te trekken. Ook zijn we in gesprek met huurders over contractafspraken."
Of dit nog uitkomst gaat bieden voor Vromans is onduidelijk. Hij staat naar eigen zeggen wel open voor dergelijke gesprekken.
Ria Tieleman, medewerkster van Vromans, vindt het jammer dat de stationsuitgang niet wat dichter bij deze panden in de buurt zit. "Dan loopt iedereen langs en heb je meer verkoop." Gelukkig raakt ze haar baan niet kwijt. "Slecht de locatie verandert van hier naar de Vlaszak."