Nieuws Actueel
Horecapand 'De Buke' wordt brasserie
De zoveelste poging om horecapand De Buke in Heerewaarden nieuw leven in te blazen komt van Paul Koppelaar. Hij gelooft in een combinatie van functies en in snel en genoeg eten, schrijft het Brabants Dagblad.
Je moet, zoals dat zo mooi heet, er 'nog even doorheen kijken'. Door het groen dat al wel gesnoeid is, maar nog niet opgeruimd. En door de spullen - een stapel tapijttegels buiten naast de ingang, gedateerde stoelen, tafels en het biljart - die her en der staan en liggen. "Dat biljart gaat weg en die stoelen ook", vertelt Paul Koppelaar (42). "Maar ik heb die nog even gebruikt om de opstelling binnen te bepalen. We hebben ook al een paar keer buiten in 't zonnetje gezeten."
Kansloze missieHij oogt relaxed, de beheerder van Dorpshuis De Vrijheid die twee weken geleden zijn handtekening zette onder het huurcontract voor wat in de volksmond nog altijd De Buke heet. Ooit een restaurant met aanzien, gelegen langs de Van Heemstraweg in Heerewaarden, maar door verschillende mislukte pogingen om het te exploiteren sinds 1999 behept met het imago van kansloze missie.
"Het voelt heel vreemd om nu ineens de huurder te zijn, ook omdat ik weet dat er ondernemers op kapot zijn gegaan hier. Maar tegelijkertijd geloof ik in het concept dat ik voor ogen heb en moet je soms de stap durven wagen."
SolexverhuurDe Heerewaardenaar, bijgestaan door echtgenote Rianne en ingehuurd personeel, wil Brasserie De Buke combineren met activiteiten vanuit zijn entertainment- en attractieverhuurbedrijf. "Solexverhuur, springkussens, loopfietsen, handboogschieten. Dat soort dingen wil ik van hieruit gaan organiseren. Bedrijfsuitjes waarbij men hier begint met een kop koffie. We richten ons niet alleen op eten en drinken, al denken we door ontbijt en lunch te serveren ook een doelgroep op de weg aan te spreken. Rij maar over de Van Heemstraweg, naar beide kanten toe is er kilometers lang geen eetgelegenheid te vinden. Ik geloof in een goede maaltijd, met genoeg eten, die snel op tafel verschijnt."
Beheer dorpshuisZeven jaar sudderde het idee om het restaurant over te nemen. "De locatie is ideaal. Mijn vrouw was er aanvankelijk niet zo happig op en het beheer van het dorpshuis kwam er 2,5 jaar geleden tussendoor. Dat blijf ik doen, met steun van mijn vrouw, en dan maar kijken wat er gebeurt rond het mfc." Het sterk verouderde dorpshuis maakt onderdeel uit van het plan voor een multifunctioneel centrum (mfc) in Heerwaarden. "Maar er is nog een hoop onduidelijk."
Over drie weken, op zijn 43ste verjaardag, hoopt de uit Velddriel afkomstige Koppelaar zijn nieuwe pand te kunnen openen. "Er moet nog veel gebeuren - nieuwe vloer en bar, andere plafondplaten, vervangen van de keukenapparatuur en de cv-ketel - dus het is nog even afwachten of dat lukt." De Polen die in de woning bij het restaurant wonen, hebben tot september de tijd om te verhuizen. "Ik denk er over om daar een B&B van te maken, maar dat is nog niet concreet." Koppelaar huurt het complex maximaal twee jaar. "Dat geeft me de tijd om te kijken of het rendabel is. Zo ja, dan heb ik het eerste recht van koop. Ik heb al veel positieve reacties gehad. Mensen zijn blij dat er weer wat gaat gebeuren."