Nieuws Actueel

Herrie in de stad: kan dat nog?

Het wringt steeds meer tussen bewoners en horeca in de binnenstad van Utrecht, aldus het AD. Een aantal reacties op een rij.

Nils de Kruijff en Maarten Venderbosch | Foto: Ruud Voest 27 mei 2016

Horecautrechtoverlast1065

Back & Fourth, de laatste discotheek in de binnenstad van Utrecht, is sinds deze week gesloten. De huurder van één van de bovenliggende appartementen heeft geklaagd over geluidsoverlast.

Metingen door de gemeente gaven vervolgens aan dat de geluidsnormen inderdaad werden overschreden. Opmerkelijk genoeg woont de klager pas anderhalf jaar boven de zaak aan de Loeff Berchmakerstraat, waar al veertig jaar een disco is te vinden. Eerst Le Toucan, de laatste 15 jaar Kostenkoper, sinds dit jaar Back & Fourth.

Verbazing alom, die leidt tot de vraag: hoort herrie in de horeca er niet gewoon bij, als je reuring in de binnenstad wilt?

Bart Kreeftmeijer (66), woont in Overvecht en is frequent bezoeker van de binnenstad:Ging in jonger jaren geregeld naar le Toucan. Zit nu op een bakje op de Neude: "Als je niet tegen een beetje geluid in de binnenstad kunt, dan moet je maar op het platteland gaan wonen. We willen toch niet dat het een saaie boel wordt in Utrecht? Het is de laatste jaren nou nét een stuk gezellliger geworden.’’

Erik Derksen, eigenaar café-restaurant Buurten en voorzitter horecabond:"Het is zeker een stuk gezelliger geworden in Utrecht, maar vergunningen voor cafés en discotheken geeft de gemeente al heel lang niet meer af. Alleen lichte horeca. Natuurlijk moet je als horecaondernemer rekening houden met de buren, maar het is ook wel jammer dat één individu het plezier van heel veel anderen kan bederven en het voor elkaar krijgt dat een zaak sluit.’’

Roos Geerse, binnenstadsbewoonster, woont vlak bij café Springhaver:"Ik heb makkelijk praten, want ik heb nergens last van. Maar in z’n algemeenheid is het natuurlijk wel jammer als allerlei dingen in de stad niet meer kunnen omdat één persoon in de buurt er niet tegen kan. Beter dan gelijk maar verbieden, is het dan te zoeken naar een compromis. Er wonen over het algemeen heel redelijke mensen in de binnenstad, dus daar moet uit te komen zijn."

Bart Kreeftmeijer: "Als je boven een discotheek gaat wonen, dan lijkt het mij vrij aannemelijk dat je daar iets van gaat horen. En dan ga je vervolgens zitten klagen? Ik zou willen zeggen: ‘moven’. Ga dan maar ergens anders wonen.’’

Stelios Metaxas, eigenaar van restaurant Stelios Kitchen aan het Ledig Erf:"Ik ben er ook uitgekomen met de bewoners boven mijn zaak. Zij maakten bij de rechter bezwaar tegen mijn terrasmet als gevolg dat ik en mijn buurman van Specks het terras moesten sluiten. Ik ben gaan praten met de bewoners en de gemeente. We hebben een tijdelijk compromis gesloten. Het terras is voor de helft kleiner en vroeger dicht. Geen ideale oplossing, maar beter dan niets. Anders was ik nu al failliet geweest."

Erik Derksen:"De buurt protesteerde fel tegen de komst van Buurten in de Burgemeester Reigerstraat. Stank- en geluidsoverlast, parkeerproblemen; alles werd erbij gehaald. Mijn compagnon en ik zijn vanaf dag één met ze in gesprek gegaan en hebben onze 06-nummers gegeven. De bewoners werden overal bij betrokken. We hebben een vergunning tot één uur ’s nachts, maar om half twaalf doen we op het terras de laatste ronde. De klagers van toen zijn nu onze beste klanten."

Jony Ferket, raadslid voor D66:Zij bepleit een bijeenkomst voor alle raadsleden én betrokken ambtenaren, waar experts uitleg komen geven over geluidsnormen en het effect van decibellen op de omgeving. "We willen geen slaapstad Utrecht zijn, dus we moeten zo veel mogelijk kunnen toelaten. Dat vraagt om verdraagzaamheid en ook om redelijke geluidsnormen. Of die aangepast moeten worden, dat is een vraag voor later.’’

Hensley Dirks, één van de uitbaters van Back & Fourth:"Dit alles doet me denken aan iemand die een huis koopt naast de Domtoren en vervolgens gaat zitten klagen over het gebeier van de klokken. Was er dan níet gaan wonen."

Mara Hoogveld, woordvoerder van de gemeente:"Back & Fourth is niet gesloten door de gemeente. De exploitant heeft zelf besloten om het bedrijf (voorlopig) te sluiten. Er waren klachten over geluidsoverlast van de bewoners boven de discotheek. De gemeente heeft een geluidsmeting gedaan en geconstateerd dat er inderdaad een forse overschrijding is van het aantal toegestane decibellen. Er is geadviseerd hiervoor een oplossing te zoeken. De eigenaar heeft daarop zelf besloten zijn zaak(voorlopig) te sluiten.

Jony Ferket (D66): "Het is voor mij helemaal geen vraag of we in de Utrechtse binnenstad discotheken moeten hebben. Natúúrlijk moeten we die hebben. Het kan toch niet zo zijn, dat Utrechters daarvoor naar Rotterdam of Amsterdam moeten?’’

Erik Derksen: "Tja, discotheken en danstenten zijn er amper meer in de Utrechtse binnenstad. Doordat bewoners steeds kritischer worden, moet je als ondernemer heel diep in de buidel tasten voor geluidsisolerende maatregelen. Er zijn restaurants en hippe koffiebars bijgekomen, maar bijna geen enkele nachttent meer. Wat dat betreft is Utrecht weer net een dorp.’’