Nieuws Actueel

Hornbach mag zaak in Duiven openen

Bouwmarkt Hornbach kan zich op het Duivense bedrijventerrein Centerpoort-Nieuwgraaf vestigen. Alle bezwaren die tegen de komst van het bedrijf waren ingediend, zijn door de Raad van State van tafel geveegd. Dat schrijft De Ondernemer.

Eric Reijnen Rutten | Foto: ANP 16 maart 2017

Hornbach Duiven

De gemeente Duiven maakte het december 2015 mogelijk dat Hornbach op het perceel Nieuwgraaf 18 kan neerstrijken. Het concern wil er een bouwmarkt met een tuincentrum en een drive-in openen van zo'n 20.000 vierkante meter.

Tegen het zere been

Dat plan is echter tegen het zere been van onder meer het in Arnhem gevestigde Bauhaus en van Praxis, dat vlak bij de plek zit waar Hornbach komt. Ze vrezen faillissementen en leegstand door het overaanbod in de bouwmarktsector.

Verzet

Vandaar dat ze zich verzetten tegen het bestemmingsplan dat de komst van Hornbach mogelijk maakt. De Raad van State, de hoogste bestuursrechter van Nederland, stelt dat een bestemmingsplan echter niet dient om concurrentieverhoudingen te bepalen. Als de komst van Hornbach ten koste gaat van de omzet van andere bouwmarkten in het gebied of misschien zelfs leidt tot sluiting, dan is dat maar zo, stelt het rechtscollege.

Leegstand

Wel speelt mee dat de komst van een nieuw bedrijf niet een dusdanige leegstand mag veroorzaken, dat het tot verloedering van de omgeving leidt. Maar voor leegstand in de buurt van de nieuwe Hornbach is de Raad van State niet bang: door publiekstrekkers als IKEA en Mediamarkt is het bedrijventerrein een aantrekkelijke vestigingslocatie. Praxis heeft de Raad van State niet kunnen overtuigen van het gevaar van leegstand, als de komst van Hornbach kleinere speciaalzaken met een vergelijkbaar assortiment de kop zou kosten.

Meer verkeersdrukte

Praxis voerde ook aan dat een Hornbachvestiging tot meer verkeersdrukte zal leiden. Discussie is er over de aantallen, maar dat er duizenden auto's per dag meer komen, is duidelijk. De Raad van State denkt echter niet dat op basis van aangeleverd cijfermateriaal het redelijk is te verwachten dat de komst van Hornbach tot enorme opstoppingen zal leiden. Sterker nog: de Raad van State denkt dat het vrachtverkeer dat naar Hornbach gaat niet meer zal zijn dan toen er op deze locatie nog een groothandelscentrum zat. En er kan dan wel meer ander verkeer komen, het past allemaal binnen de geldende normen.

Lees ook: Hornbach wil flink groeien in Nederland

Akoestisch onderzoek

Voor verkeerslawaai door Hornbach hoeft Praxis ook niet bang te zijn, stelt de Raad van State. Praxis wilde graag een akoestisch onderzoek, maar het rechtscollege vindt dat niet nodig. Er zijn in de buurt immers geen 'geluidgevoelige gebouwen' zoals kantoren, stelt de raad.

Parkeerplaatsen

Ook komen er voldoende parkeerplaatsen - minstens 552 - op het terrein van Hornbach, luidt het vonnis. Waarmee ook het argument van Praxis dat de komst van Hornbach tot meer parkeerdruk zal leiden door het rechtscollege niet serieus wordt genomen.

Heel blij

Burgemeester Rik de Lange is 'heel blij' dat niets de komst van Hornbach nog in de weg staat. ,,Hierdoor wordt Nieuwgraaf nog sterker. Deze bouwmarkt is een versterking van het aanbod." Wethouder Sjef van Groningen spreekt van 'geweldig nieuws'. ,,We hebben met de komst van Hornbach een prima uitbreiding van het aanbod op het retailpark."

We hebben met de komst van Hornbach een prima uitbreiding van het aanbod op het retailpark

Sjef van Groningen, wethouder