Nieuws Actueel

Horvàth zegt Rabobank Haaksbergen vaarwel

Willem Horvàth was jarenlang het gezicht van de Rabobank in Haaksbergen. Hij vertrekt na 38,5 jaar dienstverband.

Van onze redactie 9 maart 2016

Willem horvath lars smook 3 1

Willem Horvàth zal 'zijn coöperatieve bloedgroep' altijd koesteren. Ook nu de Haaksbergenaar op 61-jarige leeftijd afscheid heeft genomen van Rabobank Enschede-Haaksbergen. Afgelopen week maakte hij voor de laatste keer een vereniging blij met een donatie. Dit keer niet als secretaris van het Rabo Stimuleringsfonds, maar als afscheidnemende bankman die tijdens zijn afscheidsreceptie 1.200 euro voor de Vereniging Aangepast Sporten Haaksbergen (VASH) ontving.

Lokale samenleving Het past in het beeld van Horvàth dat mensen het in een lokale samenleving met elkaar moeten zien te rooien. "Dat kun je overigens veel breder trekken dan sponsoring en het verstrekken van donaties uit dat mooie stimuleringsfonds alleen", zegt Horvàth. "Verenigingen en bedrijven zouden misschien nog meer gebruik moeten maken van elkaars faciliteiten. Als de vergader- of activiteitenruimte van een bedrijf of (voetbal-)club door een minder draagkrachtige vereniging kan worden gebruikt, is dat de winst. Dat heet coöperatief denken en draagt bij aan een vitale samenleving."

Jubileum Horvàth begon zijn Haaksbergse carrière onder voormalig directeur Harry Reusken. De beginnende kasmedewerker viel met zijn neus in de boter ten tijde van het 75-jarige bestaan van de bank. Onafhankelijk van het arbeidsverleden kregen alle medewerkers een maandsalaris vanwege dat jubileum. "En ik werkte er pas twee maanden. Dat was een mooie binnenkomer."

Winst Als Horvàth terugblikt op zijn loopbaan, doet hij dat vooral met een 'zeer goed gevoel'. Hij zegt daar Rabobank Enschede-Haaksbergen dankbaar voor te zijn. Hij had best nog een paar jaar door willen werken, maar de bankwereld is in beweging en persoonlijke carrièreplanningen tellen niet meer. Als opvolger van Hendrik Scholten was Horvàth jarenlang het gezicht van kantoor Haaksbergen. Het verenigingsleven kent hem vooral als de man die namens Rabobank met enige regelmaat ergens een cheque van het Stimuleringsfonds achter de deur schoof. "Dat was leuk om te doen. Natuurlijk is het makkelijk goede sier te maken met zulke acties, maar er zit wel een heel goede gedachte achter. Dat geld uit het Stimuleringsfonds heb ik altijd met mijn hart als bankman aan plaatselijke verenigingen overgedragen. Rabobank is een bank van leden en die maken deel uit van de samenleving. Dankzij die leden wordt er winst gemaakt. En de ledenraad bepaalt uiteindelijk de winstbestemming. Daarom is het eigenlijk vanzelfsprekend dat een deel van die winst terugvloeit naar die samenleving."

Terugblik Als je met Willem Horvàth over de afgelopen 38,5 jaar praat, passeert van alles de revue. Zijn verblijf in 'De bunker', zoals het voormalige bankgebouw op de locatie Hartgerink werd genoemd vanwege de vierkante bouw, over zijn eerste grote transactie die hij dankzij een goed persoonlijk contact binnenhengelde en de volmacht die hij van menig Haaksbergs Rabo-lid kreeg met betrekking tot de fusie met Enschede.

Speld Voorzitter Wiebe Draijer van de raad van bestuur van Rabobank Nederland maakte voor Horvàth een uitzondering door hem de gouden Rabo-speld te gunnen. Volgens de protocollen is deze alleen toebedeeld aan medewerkers met een 40-jarig dienstverband. Horvàth: "Ik zie dit als een mooie blijk van waardering."

Directievoorzitter Jerry Notenboom benoemde Horvàth tot 'ambassadeur' van de lokale Rabobank. Zelf benadrukt Horvàth dat hij zijn succesvolle loopbaan heeft kunnen voltooien dankzij een 'fantastische samenwerking met collega's en relaties van de bank'.

Foto: Lars Smook