Nieuws Actueel
Hotel Zoku voelt als thuis
Longstayhotel Eerste Zoku in de Weesperstraat is open, schrijft het Parool. Geen vierkante centimeter wordt hier onbenut gelaten; je kunt er vergaderen zonder op het bed te hoeven zitten. 'Alles grijpt als Tetris in elkaar.'

Na zeven jaar plannen maken is de eerste vestiging van Zoku open, in een voormalig gemeentekantoor in de Weesperstraat. Binnen tien jaar wil het Nederlandse bedrijf vijftig Zoku's uitbaten, in Europa en de VS. In Amsterdam heeft het nu al twee andere oud-kantoorpanden op het oog. En onlangs werd in Parijs, de meestgewilde hotelstad van het moment, een inschrijving gewonnen voor twee nieuwbouwhotels.
Hans Meyer
De internationale hotelwereld hield, voordat er ook maar met bouwen was begonnen, Zoku al goed in de gaten. Dat had onder andere te maken met de eerdere activiteiten van bedenker Hans Meyer, die betrokken was bij het concept van CitizenM, en tien jaar geleden de blauwdruk neerlegde voor betaalbare luxedesignhotels.
Meyer en zakenpartner Marc Jongerius schaven al sinds 2009 aan de plannen voor hun langverblijfhotel. "We hebben uitgebreid de tijd genomen tot we alles goed hadden, omdat we niet één vestiging wilden ontwerpen, maar een format wilden neerleggen voor een hele keten."
Lusjes
"Stap voor stap is het ontwerp van de kamers verder verfijnd. In elke stap waren er 60 tot 120 wijzigingen. Dan lieten we schoonmaakbedrijven ernaar kijken, die gaven dan bijvoorbeeld aan dat het handiger was sommige rechte oppervlakken schuin te maken. En we hebben mensen laten proefslapen in levensechte mockups. Daaruit bleek bijvoorbeeld dat gebruikers niet wisten waar de deuren en de kasten zaten, dus hebben we lusjes gemaakt als handvat."
In de door de ontwerpers van Concrete vormgegeven Zokukamers wordt geen vierkante centimeter onbenut gelaten. In de grotere lofts is een deel van de loze ruimte zelfs omgevormd tot extra bergruimte op de gang. "We zijn uitgegaan van een kamer van 24 vierkante meter. Maar doordat het als Tetris in elkaar grijpt, werkt het ook op andere oppervlakken. Alle elementen passen wel op een of andere manier in elkaar."
Bedstee
Dat werkt ook in andere vestigingen waardoor de volgende vestiging in Amsterdam die het tweetal op het oog heeft weleens de helft kleiner kan zijn. "De loopruimte die normaliter in hotelkamers rondom het bed zit, hebben we weggehaald. Dat is nu een bedstee op een verhoging, desgewenst uit het zicht." Daaronder is kastruimte ontstaan, plek voor de televisie en een uitschuiftrap die helemaal uit het zicht kan worden gerold.
(Tekst loopt door onder foto):
Zoku richt zich volgens Meyer helemaal op de creatieve zakenwereld, mensen die langere tijd, tussen de week en drie maanden, onderdak zoeken. Pas als er zich in het weekend eens geen zakengebruiker aandient, is er ook ruimte voor de toerist. Dat kan sinds begin juni, vanaf 160 euro per nacht in een van de 133 lofts. Naarmate het verblijf langer duurt, daalt de prijs per nacht. "We richten ons op zakenmensen die niet alleen in hun kamer willen slapen, maar er ook in willen werken en leven. In een gewone hotelkamer zit je dan altijd met je bed als je mensen wilt ontvangen. In onze loft is het bed uit het zicht." Zelfs de badkamer kan zo worden afgesloten, zodat er alleen wc-ruimte overblijft. De eettafel is het middelpunt van de kamer. "Daar kun je ook aan werken of met z'n vieren aan vergaderen, zonder dat je het idee hebt in een hotel te zijn."
Soort huisje
Het in een alkoofje weggemoffelde bureau is daarbij een bonus. Wel prominent aanwezig is de volledig ingerichte keuken. "Misschien dat je hem maar een paar keer gebruikt tijdens een verblijf, maar hij is cruciaal."
Thuisgevoel staat voorop. "Op de grond ligt een dik vloerkleed, er staan planten. Voor het schoonmaken is dat lastig, maar het is belangrijk. Het moet een soort huisje zijn." Wie de kunstwerken aan de muur of op tafel niet bevalt, kan ze op de gang voor andere ruilen.
Het kroonjuweel van de eerste vestiging ligt op het dak. Het is één grote ruimte, waar werken, recreëren en eten door elkaar lopen. In een open keuken wordt gekookt (wie wil meekoken, is welkom), gasten kunnen aanschuiven aan lange tafels.
In tegenstelling tot de meeste nieuwe hotels in Amsterdam richt Zoku zich niet op locals. "We streven naar een gemeenschap van gasten en gelijkgestemden, het moet geen hang-out worden voor locals."
Crowdfunding
De enige grote afwijking van de oorspronkelijke plannen is het vergader- en evenementencentrum. "We hadden de ruimte al wel gehuurd," zegt Jongerius. "Maar wisten niet goed wat ermee te doen. We hebben onze gemeenschap gevraagd wat zij zouden willen. Er bleek, eigenlijk heel traditioneel, behoefte te zijn aan ruimtes voor bijeenkomsten. Daarna hebben we ze gevraagd of ze bereid waren bij te dragen. In één weekend hebben we bij vijftig backers drie ton gecrowdfund. Zo wisten we meteen dat er voldoende belangstelling voor was."
Die ervaring wil Zoku nu vaker inzetten. "We hebben de gemeenschap gevraagd waar ze willen dat wij ons vestigen. Daar kwam onder meer uit dat in de creatieve steden in de Verenigde Staten enorm veel animo is voor een hotel als Zoku. Terwijl we oorspronkelijk van plan waren alleen in Europa te groeien. We overwegen nu om hen die vestigingen ook deels te laten financieren."