Nieuws Actueel

Hebben we de wet DBA eigenlijk wel nodig?

Zijn zzp'ers zelfstandig of onderbetaalde werknemers? De wet DBA, die oneerlijke concurrentie met werknemers moet voorkomen, is een jaar uitgesteld. ,,Maar waarom een nieuwe wet? Hanteer de bestaande regels." Dat schrijft het AD.

Gert van Harskamp | Foto: Marco Okhuizen 3 januari 2017

Barry van Spelden zzp wet dba

Om iets voor zessen 's ochtends stapt Barry van Spelden (42) in zijn busje en rijdt hij van Delft naar Haarlem, waar hij als zelfstandige zonder personeel (zzp'er) elektriciteit aanlegt voor een opdrachtgever. ,,Voor mijn doen is dit een mooie grote klus. Als ik dit soort klussen heb, besteed ik kleinere klussen uit. Kennissen genoeg die het willen doen."

Wet DBA

Barry is het type zzp'er waar afgelopen jaren veel over gesproken is. Twee jaar geleden nam hij afscheid van zijn werkgever en ging hij als zelfstandige verder. Nog steeds doet hij veel klussen voor zijn voormalige baas, maar niet meer in loondienst. Als de nieuwe wet Deregulering Beoordeling Arbeidsrelatie (DBA) dit jaar gewoon was ingegaan, zouden dit soort zelfstandigen weleens het risico kunnen lopen dat zij niet meer als ondernemer, maar als schijnzelfstandige worden aangemerkt en de opdrachtgever dus sociale premie voor ze moet afdragen.

Modelcontracten

,,Ik ben er niet zo bang voor geweest", zegt Barry. ,,Ik werk veel voor mijn vorige werkgever, maar ik heb zeven grote opdrachtgevers. Het grootste probleem was dat we modelcontracten moesten opstellen. Dat kost veel tijd en is een enorme rompslomp."

Het uitstel betekent overigens geen einde aan de modelcontracten. Om tot een betere regelgeving te komen, heeft het kabinet advies gevraagd aan de Commissie Boot en die pleit juist voor behoud van het modelcontract als een zzp'er voor een bedrijf of instelling werkt. Als de zelfstandige bij een particulier aan de slag gaat, zou dat achterwege mogen blijven.

Zelfstandigheid

Verder zouden de hoogte van het inkomen en de lengte van de opdracht bepalend moeten zijn voor de vraag of sprake is van zelfstandigheid. Als een zzp'er minder dan 150 procent van het bruto cao-loon verdient, is die geen zelfstandig ondernemer. Dat is ongeveer de omzet die een zelfstandige binnen moet harken om zichzelf net zo te kunnen verzekeren als een werknemer. Verder heeft de commissie de overheid geadviseerd om bij opdrachten die langer duren dan zes maanden uit te gaan van werknemerschap.

Stichting ZZP Nederland vindt het advies bijna een kopie van de voorstellen van vakcentrale FNV. Voorzitter Maarten Post gruwt ervan: ,,De gevolgen zijn fnuikend voor het ondernemerschap van veel zelfstandigen.''

Oost-Europese bouwvakkers

Hoe een volgend kabinet omgaat met de uitgestelde DBA, laat Barry koud. ,,Als de overheid de bestaande regelgeving handhaaft, denk ik dat die modelcontracten niet nodig zijn. En als goedkope Oost-Europese bouwvakkers volgens dezelfde veiligheidsmaatregelen moeten werken als Nederlanders, is al heel veel oneerlijke concurrentie verdwenen."

Vrijheid

Barry vindt dat de overheid ook rekening moet houden met de reden waarom mensen zzp'er worden. ,,Het geeft een bepaalde vrijheid die een werknemer niet heeft. Ik heb drie kinderen. Kinderopvang is niet te betalen. Als zzp'er kan ik een beetje mijn eigen tijden indelen."

Gerelateerde artikelen

Wet DBA werkt prima. Je moet je alleen aan de regels houdenDe puinhopen van de wet DBAZzp'er verliest massaal opdrachten door wet DBA