Nieuws Actueel
Speciale hardwax moet industrie op zijn kop zetten
Een speciale hardwax olie droogt door ledlicht razendsnel en is direct belastbaar. Familiebedrijf De Vesting in Someren-Eind denkt ermee de omzet te verdrievoudigen, weet het ED.

De houten vloer opnieuw compleet behandelen is geen kattenpis. Kamer leegmaken, meubels opslaan, vloer schuren, een nieuwe olielaag, drogen, een tweede laag olie en opnieuw drogen. Kortom: een paar dagen je huis uit.
Familiebedrijf De Vesting uit Someren-Eind, een was- en beitsfabriek, droogt een speciale hardwax olie met ledlicht waarna de vloer direct na behandeling belastbaar is. "'s Morgens je huis uit, en 's avonds zit je op je nieuwe vloer op je bank", stelt mede-eigenaar Henk Smits van De Vesting, dat in 1955 in Naarden-Vesting is opgericht door zijn vader, ook Henk Smits.
Belangrijker nog dan de snelheid vindt Smits de energiebesparing. Elektra is een grote kostenpost voor de industrie, vloerenfabrieken en parketteurs. Deze kosten gaan tot wel zestig procent omlaag, beweert Smits.
Ledlampen, weliswaar duurder in aanschaf, zijn stukken zuiniger dan traditionele uv-lampen die vaak worden gebruikt voor het drogen van olie. Daarnaast kent led een langere levensduur, van 10.000 uren of meer. UV-lampen gaan, als ze al niet eerder schijnkracht verliezen, maximaal duizend uur mee. Smits: "Ook de onderhoudskosten gaan drastisch omlaag." Nóg een voordeel. Doordat ledlampen nauwelijks warmte genereren, raakt hout niet verhit. "Productieproblemen, zoals opruwen van hout, verkleuring en loslatende lijm, worden tot een minimum teruggebracht."
Hout drogen met led is ook gezonder voor medewerkers en beter voor het milieu. Er komen geen schadelijke CO2-gassen vrij, bij uv is dat wel het geval, waardoor afzuiging van die gassen niet hoeft. Vanwege dit milieuvriendelijke aspect heeft Smits geprobeerd aan tafel te komen bij milieuminister Melanie Schultz-Van Haegen. "Door ons schone alternatief kan de politiek nadenken over een verbod op de schadelijke uv-techniek. Dat wilde ik de minister meegeven."
PromotenTevergeefs. De 54-jarige Some-renaar kreeg een briefje van haar departement 'dat de overheid niet de juiste partij is om uw product te promoten'. Die reactie steekt Smits. "Alsof ik daarvoor de overheid nodig heb..."
Smits kreeg de ingeving die tot de vinding heeft geleid op een feestje. Een vriend vierde dat hij was geholpen aan een lekkende hartklep. De hars die op de klep was aangebracht, ook een ingrediënt van de hardwax olie van De Vesting, werd via ledstralen gedroogd, leerde Smits.
Het geheim van de smid houdt Smits voor zich. Wel duidelijk is dat De Vesting aan het productieproces van de eigen hardwax olie een chemisch product toevoegt, dat samen een vaste massa vormt en vervolgens adequaat reageert op ledlicht.
Productontwikkelaar Marc Hilgers van De Vesting is per toeval op het werkende procedé gestuit. "Die techniek, in combinatie met ledlicht, leidt tot ons product."
De Vesting is niet de enige die druk is met drogen via ledlicht. Smits: "Grote partijen werken doorgaans met lak, maar stuiten op problemen met de hechting van de laklaag op het hout. Wij werken met olie, zijn van oudsher een antiekwasfabriekje. Over wassen, hars en oliën hoeven anderen ons niets te vertellen."
De Vesting verkoopt sinds een maand voor 5.000 euro een mobiele led-unit aan machinefabrieken en parketteurs. Ongeveer twaalf zijn er verkocht. Een machinebouwer ontwikkelt een professioneler exemplaar, ook geschikt voor particulier gebruik.
Door de relatief kleine investering, een traditionele machine met uv-lampen kost een veelvoud, hoopt Smits dat de industrie overstapt, inclusief zzp'ers.
Dirk Versteeg is eigenaar van parketspeciaalzaak en doe-het-zelver Vloer Het Zelf, met acht vestigingen waaronder een in Eindhoven. "Verbaasd was ik vooral na de demonstratie van Henk Smits. Kon mijn ogen niet geloven. Ik droogde geoliede planken in rekken. Dat duurt minimaal een dag. Om dat proces te versnellen, was ik op zoek naar een nieuwe oliestraat. Voor eentje met uv-lampen en borstelmachine ben je 145.000 tot 175.000 euro kwijt. Een fikse investering. Toen kwam Henk. Na het drogen van de olie met led pakken we nu de planken meteen in."
De Vesting deelt zijn innovatieve kennis met de industrie, want de mobiele led-unit wordt niet het nieuwe product van het Somerense bedrijf. "Wij zijn olieverkopers. Daar gaat het ons om. Hiermee zetten wij ons op de kaart, we krijgen aanvragen uit Canada, Nieuw-Zeeland, China en Rusland, om wat landen te noemen."
De vinding zal de verkoop van de oliën van De Vesting stuwen, voorziet Smits. Daar gaat het hem om. De omzet van De Vesting zal volgend jaar verdrievoudigen naar ongeveer zes miljoen euro, is zijn inschatting. Ook zal hij mensen gaan aannemen. Nu telt zijn bedrijf nog twaalf medewerkers.