Nieuws Actueel

Hulp voor de Lonneker Molen na brand

Met z'n allen de schouders eronder. Dat is na de brand in het weekend de sfeer rondom de Lonneker Molen.

Van onze redactie 18 februari 2016

Molenverkoop frans nikkels

'Je moet aan de achterkant zijn", roept een fietser. In de schuur achter de Lonneker Molen is na de brand het tijdelijke onderkomen van de molenwinkel. Fietsers en auto's rijden deze woensdagmiddag af en aan. Ook burgemeester Onno van Veldhuizen steekt zijn hoofd om de deur om de vrijwilligers een hart onder de riem te steken. Niet alleen kopen mensen een pak meel, velen komen ook uit nieuwsgierigheid. Na de brand van zaterdag heeft de molen even de functie van dorpspomp, om een praatje te maken.

OpenGeertjan Takkenkamp, de voorzitter van de Stichting Erfgoed Lonneker, komt een paar dozen gebak brengen, omdat de winkel open is. Anderhalf uur later kijkt de voorzitter verschrikt op zijn horloge. Zo lang is hij aan het kletsen over de brand en hoe nu verder.

Dorpsbewoners, passanten en vaste afnemers van de meelproducten uit de winkel kijken hoofdschuddend naar de zwarte brandgaten in het rietdak van de molen "Verschrikkelijk. Onbegrijpelijk. Wie doet nou zoiets?" zijn de meest gehoorde reacties.

Meel Eens in de maand komt Piet Roos (74) samen met zijn vrouw vanuit Borne meel halen. Ze bakken hun eigen brood. "Ik wist niet wat er aan de hand was. Er was niemand in de molen, ik zag wel een bordje met een telefoonnummer. Dat belde ik. Toen kreeg ik iemand uit de schuur en hoorde dat daar de verkoop was. Daarna zag ik pas dat er brand geweest is. Vreselijk", zegt Roos. Om vervolgens snel een foto van de beschadigde molen te maken.

VrijwilligersVrijwilligster Ria Telman (68) doet samen met Wini Kamp de verkoop van meel en de andere producten als honing en pompoenpitten. De hele dag is het een drukte van belang. Niet alleen door de pers, maar ook door mensen die spontaan hun steun willen betuigen en de vrijwilligers sterkte wensen.

De vrouwen zijn moe. De afgelopen twee dagen zijn ze alleen maar beziggeweest met de voorraad, het opruimen en verpakkingen maken. In de winkel gaat de verkoop van volkorenmeel hard. Telman vraagt zich af hoe lang ze er nog mee voort kunnen. Volgens penningmeester Cees Purmer (68) kan zo weer voorraad bijbesteld worden.

HerstelDe Enschedese Janina Kienhorst (33) bakt haar eigen brood en cake. Ze komt sinds anderhalf jaar in de molenwinkel. Toen ze hoorde van de brand schrok ze zich een hoedje. "O help, dacht ik, mijn producten! En dit is hier toch ook een stuk nostalgie. Ik kom zelf ook uit een dorpje", zegt ze. Volgens de vrijwilligers zijn er ook mensen geweest die spontaan geld hebben gegeven voor het herstel na de brand. "Hartverwarmend", vinden ze. De stemming is nu die van 'de schouders er met zijn allen onder zetten'.

De Lonneker Molen heeft veertig vrijwilligers. "Iedereen wil meehelpen, maar dan loop je elkaar voor de voeten", zegt Cees Purmer. Samen met zijn vrouw Ans geeft hij excursies in de molen. De eerstvolgende staat voor 9 maart gepland. Purmer bekijkt de gaten in het riet en zegt dan: ,,Ach, ik neem de brand gewoon mee in mijn verhaal."

Foto: Frans Nikkels