Nieuws Actueel
Huurschuld nekt Amsterdams CC Muziekcafé
CC Muziekcafé in De Pijp, vooral bekend onder muzikale Amsterdammers, is dicht, meldt Het Parool. 'Het was steeds weer een verrassing wie er op het podium verscheen.'

Van iedereen die een keer binnen was geweest, wist hij de naam. Oud-American footballspeler en uitbater René Barens (49) vond dat zijn voornaamste handelsmerk. De inspiratie voor zijn CC Muziekcafé haalde hij uit de Amerikaanse jarentachtigserie Cheers, waarin voormalig honkballer Sam Malone een gelijknamige bar uitbaatte. Where everybody knows your name, titelsong van Cheers en ook elke avond eindlied in het café in de Rustenburgerstraat, zal niet meer klinken. Een deurwaarder verving vorige week de sloten, op last van de eigenaar van het pand.
MelancholieOnder de vaste muzikanten heerst vooral melancholie. Juist onbekende, niet zo gangbare muziek had er een plek, vertelt Gerard Koopmanschap (49), die Griekse avonden in het café organiseerde. Volgens hem is dat bijzonder. "Er zijn wel andere muziekcafés, maar die richten zich vaak op één stijl, bijvoorbeeld blues of jazz.
OnvergelijkbaarLeon van Mil (56) leidde vanuit Muziekschool Amsterdam eens per maand een jamsessie voor jongeren. "Onvergelijkbaar met andere buurtcafés was het hier. Zeven dagen in de week livemuziek, van eerste optredens van mensen tot routiniers die iets nieuws kwamen uitproberen. Ik heb met open mond staan luisteren, maar ook ongemakkelijk achter een pilaar gestaan als het nergens naar klonk. Dat kon allemaal."
Conservatorium"In CC ontmoette ik Earl Mallory, een saxofonist die speelde met Ray Charles en Solomon Burke," zegt huispianist en conservatoriumstudent Delaney Nelom (20). "Ik kwam er vaak om vrienden te ontmoeten, maar het was ook goed voor mijn netwerk." Ook docenten van het conservatorium bezochten volgens Nelom graag het muziekcafé.
TendensBarens, die vaak met zijn vriendin Susanna achter de bar stond, was niet te beroerd om zelf een deuntje mee te zingen. Van Mil prijst vooral de ruimhartigheid van de uitbater. "Wij zijn geen vette vis. Dat wist René, maar hij deed het niet voor het geld. Hij wilde niet verdienen over de rug van muzikanten. Daarvoor is een zeker idealisme nodig." Volgens Van Mil past de sluiting in een tendens. "Steeds meer muziekcafés sluiten. In plaats daarvan komen grote gelegenheden zoals de Heineken Music Hall. Het broeinestachtige podium verdwijnt."
TijdcapsuleAchter het caféraam branden de lichten nog, de apparatuur is sinds vorige week onaangeroerd gebleven. Barens, met schorre stem: "Het is een tijdcapsule die toont hoe het tot woensdagavond was."
SchuldOok in de serie raakt Malone zijn café kwijt, maar mag hij het later terugkopen voor het symbolische bedrag van één dollar. Is zo'n mooi plot Barens ook gegund? Barens heeft door een huurachterstand en incassokosten een grote schuld bij de eigenaar van het pand. Hij investeerde tienduizenden euro's in het café. Volgens hem wil eigenaar Laeres Groep niet meewerken aan compensatie voor die investering.
PloffenLaeres reageert: "De investeringen die Barens heeft gedaan, waren zijn keuze als ondernemer. Het dagelijks bieden van livemuziek is uniek in Amsterdam, dat moedigen wij ook aan. Met inzet van alle betrokkenen kan dit snel opgelost worden." Barens ziet geen oplossing in de door Laeres voorgestelde betalingsregeling. "Ze hebben zich misschien vergist in mijn principiële instelling. Ik laat het liever ploffen dan dat ik nog langer uitgeknepen word."
OverlastNiet alle buurtbewoners waren te spreken over CC Muziekcafé. Barens lag met een aantal van hen in de clinch over de geluidsoverlast en het gebruik van de stoep. Omwonenden die anoniem willen blijven, laten weten dat ze niet konden slapen door de geluidsoverlast van mensen die tot na de wettelijke sluitingstijd buiten stonden te praten. Daarnaast claimde Barens volgens hen de stoep, terwijl zijn terrasaanvraag door de gemeente niet gehonoreerd was. Sinds maart 2016 was er volgens één van hen geen sprake van overlast meer. Ze laten weten het jammer te vinden voor Barens dat zijn café moest sluiten. Overbuurman Hidde Luijkx (31) en zijn vriendin Fleur Verveld (29) zijn positiever. Volgens hen deed Barens altijd zijn best om de overlast te beperken.